Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ktoś stosuje dezynfekcje aparatów udojowych pomiędzy kolejnymi krowami? podrzuccie nazwę jakiegoś sprawdzonego preparatu? A i jeszcze przy dipingu przed udojowym ekonomicznej pianowac czy spryskiwac, porownywal ktoś zużycie środka przy tych dwóch metodach ?

Opublikowano
2 godziny temu, Troker1979 napisał:

przy młodym Masz koszty netto w biznesplanie czyli vat zostaje w kieszeni a faktury brutto do rozliczeń. Ja(ryczałt) za traktor za 150 tys 28 tys vatu(pierwsza rata kredytu) zapłaciłem a tak bym to odzyskał albo nie zapłacił. Ale tak jak wyżej trzeba inwestować by być do przodu no i biurokracji jeszcze więcej.

Mamy zamiar kupić ciągnik potem kosiarkę dyskowa  rozrzutnik wymienić na większy prasę wymienić na coś z rotorem i nożami przebudowa starej obory na garaż to jest plan na jakieś dwa trzy lata wszystko zależy od ceny i sytuacji na rynku mleka.

Opublikowano
robert1226 napisał:

Mamy zamiar kupić ciągnik potem kosiarkę dyskowa  rozrzutnik wymienić na większy prasę wymienić na coś z rotorem i nożami przebudowa starej obory na garaż to jest plan na jakieś dwa trzy lata wszystko zależy od ceny i sytuacji na rynku mleka.

to już grubsze inwestycjie dużo zalezy jaką macie sprzedaż ale myślę że warto

Opublikowano
slawek74 napisał:

kilka lat używam piany i jest ok środka z obserwacji na dość długo starcza

właśnie stosuje pianę i jestem zadowolony ciekawi mnie tylko jak to wychodzi przy spryskiwaniu bo widziałem ostatnio kubek do dipingu ze spryskiwaniem

Opublikowano
27 minut temu, Paulina1985 napisał:

Używa ktoś Sandezię na ściółkę?

u mnie nie zauważyłem różnicy ze środkami innych marek, o tyle lepsze że nie podrażnia (wysusza) niż wapno budowlane.

Jakie macie kubki do pianowania? bo moje niby od tego ale środek słabo się pieni ostatnio a przerobił dopiero bańkę 5l

Opublikowano
11 godzin temu, robert1226 napisał:

Chłopie przechodź na VAT i nawet się nie zastanawiaj. Płody rolne praktycznie sprzedajemy od kilku lat w tej samej cenie, a zobacz co się dzieje z cenami maszyn czy środków produkcji. Wszystko w górę. Podatek płacisz wszędzie, przynajmniej w gospodarstwie nie będziesz musiał. 

Mój ojczulek bał się vatu, dopiero jak ja przeszedłem zobaczył ile tracił. Przynajmniej przyznał rację. 

Opublikowano

Ludzie taka oto rzecz , 3 krowy i dwie jałówki strasznie od jakiegoś czasu się drapią i wycierają w okolicach ogona i na głowie , przeważnie  za uszami i koło oczu , zmian skórnych nie widać no może u jedna ma tylko taki jakby łupież , co to może być świerzb , czy  jakiś pasożyt ?? 

Opublikowano

Kazdy sie cyka vatu....jednak to kolejna instytucja co wisi nam nad głową. Jednak nie taki diabeł straszny jak go malują jak nie kombinujesz to nie ma się czego bać. Tak samo ile było krzyku z jpk a moi zdaniem to bardzo dobrze widzą z miesiąca na miesiąc Twoje wydatki/przychody. E mikrofirma -też się bałem bo robiłem w exelu a teraz to o niebo lepiej.Ostatnio liczyłem rok poprzedni do wzrostu gva to wyszło mi 14tys do przodu oczywiście nie licząc grubszych inwestycji bo wiadomo co rok nie będzie bralo się nowych maszyn 

Opublikowano

U mnie czasami ,lecz rzadko ,u nielicznych kiedyś też to występowało,ale znikło jak wychodziły na zewnątrz. To z powodu dużej wilgotności zamkniętego pomieszczenia ,jakaś tam grzybica.  

Opublikowano
4 minuty temu, pawelmf napisał:

Kup preparat od grzybicy i pryskaj

A jaki konkretnie możesz polecić ?

Opublikowano
13 godzin temu, czesio1612 napisał:

ktoś stosuje dezynfekcje aparatów udojowych pomiędzy kolejnymi krowami? podrzuccie nazwę jakiegoś sprawdzonego preparatu? A i jeszcze przy dipingu przed udojowym ekonomicznej pianowac czy spryskiwac, porownywal ktoś zużycie środka przy tych dwóch metodach ?

Do dezynfekcji Inogrif

IMG_20201002_154422.jpg

Opublikowano (edytowane)

@kizak była u mnie kiedyś grzybica ale to takie plamy widoczne , chyba że jakaś inna odmiana teraz będzie 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

A propo piany, jak ona sobie radzi z bardzo brudnymi strzykami? Obecnie myję standardowo ścierkami, ale to dużo czasu schodzi potem z samym myciem tych ścierek, a i koszt wysoki. Ewentualnie może te jednorazowe nasączane byłyby lepsze, użytkuje ktoś takie? 

Opublikowano
14 minut temu, Ursus932 napisał:

@slawek74 i co z tym dalej robić ?

Instrukcja stosowania jest na etykiecie. 

image.png.8bef56a15b3d5d40de961ee407f4f588.png

image.png