Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

Jałówki wysokocielne teraz to jak za darmo dychę za krowę weźmiesz cielaka dokładasz i masz jałówkę a cwaniak przyjedzie i płacze , że mu 12 tyś za drogo , uchowaj swoją i będziesz  miał .

Ludzie jak kupują to odrazu zakładają że coś może pójść nie tak i chcą jak największe by na mięso było dużo 🤦 kur to po co kupować 🤔

• Like 1
Opublikowano

Też może będę miał do pchnięcia z 5 szt jak się u mnie partie wiosenne dobrze pocielą niżej jak 10 tys netto nie oddam średnia z obory 10500L i bez pier.. nie podoba się jałówki z okólnika do obory do widzenia szerokiej drogi🫡

Opublikowano
24 minuty temu, michalcium napisał(a):

Też może będę miał do pchnięcia z 5 szt jak się u mnie partie wiosenne dobrze pocielą niżej jak 10 tys netto nie oddam średnia z obory 10500L i bez pier.. nie podoba się jałówki z okólnika do obory do widzenia szerokiej drogi🫡

Na kiedy dokładnie wycielenia ? 

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie, zastałem wczoraj pod wieczór krupki mleka w zbiorniku. Sterownik był wymieniany jakiś czas temu na smt 05. Zastanawiam się kombinować z nastawami czy sam silnik mieszdła robi mnie w ch.... Ręcznie mieszadło normalnie odpala od strzała. W 2 zbiorniku jest normalnie 

Edytowane przez tomislawwitow
Opublikowano
8 godzin temu, tomislawwitow napisał(a):

Mam pytanie, zastałem wczoraj pod wieczór krupki mleka w zbiorniku. Sterownik był wymieniany jakiś czas temu na smt 05. Zastanawiam się kombinować z nastawami czy sam silnik mieszdła robi mnie w ch.... Ręcznie mieszadło normalnie odpala od strzała. W 2 zbiorniku jest normalnie 

Strzelam  jest mało czynnika i długo chłodzi. U sąsiada tak było. 200 litrów mleka miał z udoju a schladzalo prawie 4 godziny 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Bociek51 napisał(a):

Myślę że przejściowe bo coraz więcej likwidacji stad bo nikt nie chce robić przy tym a tym bardziej jak cena coraz niższa , ale z drugiej strony z zagranicy sprowadzą

To skoro tak likwidują to czemu ma Polska wzrostu po 5 procent i więcej to że zlikwiduje we wsi jeden czy dwóch po 20 krów nic nie znaczy . Druga sprawa kto ma te ceny podnieść bo są likwidację stąd ? Spółdzielnie ? A z czego ? Z prezesa kieszeni ? To na wiele nie starczy.  Ceny mleka ustala rynek i nie bierze pod uwagę czy zlikwidowalo się 100 500 czy 1000 gospodarstw

12 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

Jałówki wysokocielne teraz to jak za darmo dychę za krowę weźmiesz cielaka dokładasz i masz jałówkę a cwaniak przyjedzie i płacze , że mu 12 tyś za drogo , uchowaj swoją i będziesz  miał .

Ja sprzedałem teraz 10 po 13 netto 

Edytowane przez alfa
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Strzelam  jest mało czynnika i długo chłodzi. U sąsiada tak było. 200 litrów mleka miał z udoju a schladzalo prawie 4 godziny 

Czynnik był nie dalej jak rok temu sprawdzany. Fakt chodzi długo, możliwe że już kompresor niedomaga 

Opublikowano
1 godzinę temu, Wiesio80 napisał(a):

Stosował ktoś.... kupiłem 300kg na próbę ale będę mieszał z Stw sybka coby krowy się przyzwyczaiły i szoku nie dostały..

17645982658976153292901062497420.jpg

20% białka to nie lepiej rzepakowej i sojowej dać ? Dobre pełnoporcjówki mają więcej białka... jaka cena tego specyfiku?

Opublikowano
40 minut temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Jakiej firmy stosujecie preparaty mlekozastepcze

Sprayfo ultimo. Ale ze mleko teraz tanie to do 1.5 miesiąca będzie szło zwykłe mleko od krowy a później pewnie de heus kaliber gold 

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Rezygnujesz z stw?

42 dawałeś?

Tak ale sam wiesz że na efekty przyjdzie poczekać...

1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

20% białka to nie lepiej rzepakowej i sojowej dać ? Dobre pełnoporcjówki mają więcej białka... jaka cena tego specyfiku?

Do mieszalniki idzie jeszcze ok 8%przetworonego grochu w postaci drobnej kaszy (nie mąki)... 

• Thanks 1
Opublikowano
22 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Ludzie jak kupują to odrazu zakładają że coś może pójść nie tak i chcą jak największe by na mięso było dużo 🤦 kur to po co kupować 🤔

A co oni rozumieją , większość co kupuje to  nie mają na wymianę albo rotacja taka, że co się ocieli to wyjazd bo żywienie leży i kwiczy a ketoze to kekstonem się leczy złota tabletka 100 gram ma zastąpić 4 kg kukurydzy ccm na 100 dni laktacji ludzie o czym tu mowa .

22 godziny temu, artek27 napisał(a):

Ja teraz mam dwie jałówki wysoko cielne na sprzedaż i przyjadą oglądać i tylko wkur...ja jednemu za niska drugiemu za tłusta i każdemu coś nie pasuje.

Dokładnie chce kupić małe odchować i sprzedać wysoko cielne 

U mnie to samo , teraz się nie patyczkuje nie pasuje to do widzenia i jedź lepszej szukać i tańszej .

• Like 3
  • Thanks 1