Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U nas byczki 7 dniowe 1.5tys z pocałowaniem dłoni.

Juz ludzie zaczynają dzwonić czy qq nie chce na kuszonke kupic 🤭 i 6tys za hektar wołają gdzie ziarno pewnie po 360 bedzie. Mam swojej 20ha to nam starczy. Zaraz beda pewnie dzwonili wysłodki oferować, w zeszłym roku co drugi dzień ktos przyjeżdżał pytac czy nie chce

Opublikowano

W tym roku objetosciowek jest opór jak ktoś trochę dbał. U nas powoli schodzą z ceny z wyslodkami. Już po 3300 oferują.  I sami dzwonią lub piszą . Kukurydza tak jak u Ciebie po 6 tys a nawet 5.5 już widziałem ogłoszenia 

Opublikowano

U nas to i po 4 tyś. Aż sam mam chęć kupić z kilka hektarów ale w tym roku finanse nie pozwalają. Może późną jesienią z 4 autka wysłodek się kupi. A jak nie to biedy nie ma. Paszy jest w tym roku, ale zapas biedą nie czyni 🤪

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

U nas byczki 7 dniowe 1.5tys z pocałowaniem dłoni.

Juz ludzie zaczynają dzwonić czy qq nie chce na kuszonke kupic 🤭 i 6tys za hektar wołają gdzie ziarno pewnie po 360 bedzie. Mam swojej 20ha to nam starczy. Zaraz beda pewnie dzwonili wysłodki oferować, w zeszłym roku co drugi dzień ktos przyjeżdżał pytac czy nie chce

Poczekaj niech susza przyjdzie to Ty będziesz dzwonił za towarem, a oni będą się śmiać 😉 

• Like 1
Opublikowano

U mnie ta sama sytuacja dzwonią z kukurydza na pniu swojej mam , ale jak jest okazja to chyba kupię kilka hektarów cena na wysłodki około 3 tys,  a na pniu od 5tyś oferują 

Opublikowano
Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Poczekaj niech susza przyjdzie to Ty będziesz dzwonił za towarem, a oni będą się śmiać 😉 

Do tej pory właśnie śmiali się ci co sprzedawali i negocjacji nie było. To teraz pstryczka w nos dostali . Czy to za kukurydzę czy wyslodki. 

• Haha 1
Opublikowano

Dokładnie tak przy tej cenie mokrej zapłacić kombajn transport jak większość nie ma czym zawieźć to minimum 15ton a z tego co słyszałem to cena ma dopiero iść na dół jak kukurydze zrobią się suche i na kiszonkę nikt nie będzie chciał 

Opublikowano

Phii... Jak taką jak wiór kosiłem na kiszonkę, bo była połamana i nie dało się inaczej zebrać. Musiała uschnąć to wtedy się rwały liście i łodygi i jakoś się skosiło. Dałem zakiszacz z EM i pięknie się przechowała i zero odpadu. Za 2 tys za ha taką bym śmiało brał 😉

• Like 1
Opublikowano

Za dwa tysiące to chyba każdy by łykną. Też myślę by coś dokupić będę miał wolny silos za jakiś miesiąc i tak przeliczam. Kukurydza na pniu 5 tyś plus 2 tys koszenie i wożenie bo co najmniej 10km, wysłodki 4tys za łódkę jak na razie mam takie oferty. A może by tak z 70ton mokrego ziarna walnąć w rękaw myślę że wyjdzie gdzieś 500zl za tonę na gotowo wartościowo to chyba wyjdzie nawet najlepiej 

Opublikowano

Dostałem dzisiaj sms z mleczarni ze bakterie z ostatniego odbioru 168. Hmm ostatnio taka karuzela z bakteriami raz 5 raz 40 i na zmianę. Nie mam pojęcia co moze byc dowaliłem płynu zeby dobrze to przeplukac w zbiornik to samo. 

Opublikowano

Zawsze jest ryzyko. Dwa lata się zarobiło pięknie, w tym roku qq mega, ale trzeba było opuścić. Po 7tys sprzedane 2,5ha, kawałek sobie i niecałe 5 ha na ziarno.

Po 6 tys nie ma sensu oddawać licząc materiał co po ziarnówce zostaje. 

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, ChiquitaB napisał(a):

Dostałem dzisiaj sms z mleczarni ze bakterie z ostatniego odbioru 168. Hmm ostatnio taka karuzela z bakteriami raz 5 raz 40 i na zmianę. Nie mam pojęcia co moze byc dowaliłem płynu zeby dobrze to przeplukac w zbiornik to samo. 

U mnie identycznie 

Opublikowano

W silosie zostanie mi ok. 10metrów kiszonki z kukurydzy. Myslę aby to połączyć ze świeżą kukurydzą i powinno być OK - robił ktoś tak?

W silosie zostanie mi ok. 10metrów kiszonki z kukurydzy. Myslę aby to połączyć ze świeżą kukurydzą i powinno być OK - robił ktoś tak?

Opublikowano
7 minut temu, vat napisał(a):

Robili widziałem czasem pod spód rozgarniali...

• Like 1
Opublikowano

Czyli jak radzicie:

- rozgarnąć cienką warstwę po całości i na to świeżą,

- czy lepiej połączyć i nie ruszać, w miarę możliwości, starej kiszonki. Silos mogę zacząć wybierać od strony tej już ukiszonej, starej

Opublikowano

Jak myślicie dać lepiej blok lego 180x60x60 na ścianę silosu i poprostu dać 3 bloczki w górę i tak zostawić czy może 160x40x40 a na górze związać tą wieńcem żeby się nie rozjechały ? 

Opublikowano

To widać w okolicy masz frajerów co liczyć nie potrafią.

2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Jak myślicie dać lepiej blok lego 180x60x60 na ścianę silosu i poprostu dać 3 bloczki w górę i tak zostawić czy może 160x40x40 a na górze związać tą wieńcem żeby się nie rozjechały ? 

A nie lepiej w formy wlać beton i trochę stali wrzucić .