Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, leszek1000 napisał(a):

Jak chcesz wycinak, to musisz kupić porządny. U mnie używany się nie sprawdził, zęby co chwile pękały i to nawet te nowe. A koszt takiego zęba, to około 200-300zł. Najważniejsze, żeby wycinak miał boczne zęby w całości, one z reguły są grubsze i chronią te w środku. Obecnie używam łyżko krokodyla, do kukurydzy i wysłodki jest super. Przy sianokiszonce jest gorzej, ale jak ściana schodzi w 3 dni, to latem nie powinno być problemu z zagrzewaniem. 

myślałem nad nowym ale polskim narazie się wstrzymam jeszcze dopóki krowy na polu nie opłaca się ciągnika odpalać xD najgorzej że każdy co innego poleca i ciezko się zdecydować, kiedyś kupowałem kukurdze i mi ładował krokodylem co nie dosć że dużo rozwalone przy kopcu to wszystko się grzało 1 dzień i do wywalenia 

Opublikowano
17 godzin temu, leszek1000 napisał(a):

Jak chcesz wycinak, to musisz kupić porządny. U mnie używany się nie sprawdził, zęby co chwile pękały i to nawet te nowe. A koszt takiego zęba, to około 200-300zł. Najważniejsze, żeby wycinak miał boczne zęby w całości, one z reguły są grubsze i chronią te w środku. Obecnie używam łyżko krokodyla, do kukurydzy i wysłodki jest super. Przy sianokiszonce jest gorzej, ale jak ściana schodzi w 3 dni, to latem nie powinno być problemu z zagrzewaniem. 

Przerobione 5szt szczękowych i za każdym razem takie same wnioski w trawie sprawdza się super w kukurydzy tak sobie. Bez różnicy czy polski czy drogi zagraniczny zeby pękały jak chciały tylko w zachodnich wymiana bardziej bolała kieszeń. Broniłem się długo przed piłowym ale jak sprzedawałem trawę z pryzmy pożyczyłem od znajomego triolieta i po kilku dniach pracy to żaden z poprzednich się nie umywa do tego.  

• Like 1
Opublikowano
W dniu 21.06.2025 o 08:54, SamaPrawda napisał(a):

Jest też taka aplikacja greenfield

Mam, polecam. 

Nie tylko do stada ale i do pól 

Owijarki awid z Czyżewa ktoś tu użytkuje ? Jakieś opinie ? 

Opublikowano
Godzinę temu, pawelmf napisał(a):

Panowie jak się sprawdza wycinak szczękowy  przy rurze w ciągniku podczas wycinania trawy z kopca. 

Bardzo dobrze 

Zostaje równa ściana, nie grzeje się 

Jest trochę cięższy niż krokodyl, ale tu też można dobrać szerokość do ciągnika 

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał(a):

@Karol6130 podpowiedz 

W zeszłym roku się taka interesowałem. Nie sprzęt na ciężkie bele 

Cena kusi. Aczkolwiek narazie chyba stacjonarną kupię, mam sipme w dobrych pieniądzach tylko że na 500 folie 

Opublikowano
W dniu 26.06.2025 o 12:39, SamaPrawda napisał(a):

Z racji braku miejsca myśle o położeniu drugiego pokosu na pierwszy, jako, że folia na szerokość starczyła mi na styk, myślę aby rozciąć starą folie na środku, dołożyć trawy, i położyć dodatkową folie na środku, sprawdzi się taka kombinacja?

Kurde, powiem Ci że dobry patent 🤔

W dniu 26.06.2025 o 23:49, MKrajes napisał(a):

Przerobione 5szt szczękowych i za każdym razem takie same wnioski w trawie sprawdza się super w kukurydzy tak sobie. Bez różnicy czy polski czy drogi zagraniczny zeby pękały jak chciały tylko w zachodnich wymiana bardziej bolała kieszeń. Broniłem się długo przed piłowym ale jak sprzedawałem trawę z pryzmy pożyczyłem od znajomego triolieta i po kilku dniach pracy to żaden z poprzednich się nie umywa do tego.  

Jaki powód, że 5sztuk przewaliłeś? Zużyły się czy po prostu chciałeś zmienić na nowy i inny? 

W dniu 26.06.2025 o 12:39, SamaPrawda napisał(a):

Z racji braku miejsca myśle o położeniu drugiego pokosu na pierwszy, jako, że folia na szerokość starczyła mi na styk, myślę aby rozciąć starą folie na środku, dołożyć trawy, i położyć dodatkową folie na środku, sprawdzi się taka kombinacja?

Kurde, powiem Ci że dobry patent 🤔

W dniu 26.06.2025 o 23:49, MKrajes napisał(a):

Jaki powód, że 5sztuk przewaliłeś? Zużyły się czy po prostu chciałeś zmienić na nowy i inny? 

Opublikowano

U mnie szczękowy sonarol działa jak trzeba. Jeden ząb złamany. Ogólnie jakieś to nie spasowane i się trze łyżka o szczęki. Ale w kukurydzy nawet na 1.5m ścianie idzie dobrze. A w trawie takiej mega suchej to nie potrafi uciac ale zaciśnie i wyrywa bez problemu. 

Opublikowano

Na muchy kolba, finish. Ja maluje kartoniki i klade i co jakis czas zwilżamy atomizerem samą wodą. 

Ile za grabienie traw za hektar? Mi zgrabiarka dostala awari i znajomy kończył ale to nie taki dobry ze za paliwo zrobi i cosik trza zapłacić. 

Opublikowano
W dniu 27.06.2025 o 22:15, szymon09875 napisał(a):

Mam, polecam. 

Nie tylko do stada ale i do pól 

Owijarki awid z Czyżewa ktoś tu użytkuje ? Jakieś opinie ? 

chcesz to ci metal facha sprzedam 

Opublikowano
Godzinę temu, ChiquitaB napisał(a):

Na muchy kolba, finish. Ja maluje kartoniki i klade i co jakis czas zwilżamy atomizerem samą wodą. 

Ile za grabienie traw za hektar? Mi zgrabiarka dostala awari i znajomy kończył ale to nie taki dobry ze za paliwo zrobi i cosik trza zapłacić. 

Ktoś pisał chyba Dodi że po 90 za hektar...

Opublikowano
21 godzin temu, szymon09875 napisał(a):

Cena kusi. Aczkolwiek narazie chyba stacjonarną kupię, mam sipme w dobrych pieniądzach tylko że na 500 folie 

Kurde ,sprzedałem metal facha  500    ,750     ,był u mnie 10 lat , tylni załadunek ,przybyła z Danii ,przerobiłem na swój olej z własną pompą  multiplikator56 l , i poszła za 8 ,no nie mogłeś wcześniej  ,?   To był sprzęt nie do zajeban........

Opublikowano
2 minuty temu, kizak napisał(a):

Kurde ,sprzedałem metal facha  500    ,750     ,był u mnie 10 lat , tylni załadunek ,przybyła z Danii ,przerobiłem na swój olej z własną pompą  multiplikator56 l , i poszła za 8 ,no nie mogłeś wcześniej  ,?   To był sprzęt nie do zajeban........

Pamiętam że sprzedawałes, tylko wtedy to ja nie myślałem o balotach, tylko o innej przyczepie, w teraz trochę mnie sytuacja zmusza do rezygnacji z pryzm, ojca muszę oszczędzać, pojeździ dzień po pryzmie to potem dwa go ręce i mogą boli... co mi po tym że pryzma lepsza i tansza. Pomogła awaria przyczepy w podjęciu decyzji 

Kupiłem tekle żeby ten sezon skończyć i albo ją pchne dalej albo się coś wymodzi żeby łapała sama belki 🫣

• Like 1
Opublikowano

No właśnie mi wypadło że ojciec nie może w te wakacje pracować a zaczynam zaraz 2 pokos i też kłopot. Bo zawsze coś skosił czy zgrabil. A teraz na pryzmę to mam kłopot. Bo trzeba szukać pomocy. Gdyby tylko te baliki dało się jakoś zautomatyzować na owijarce. Że tylko wrzucasz i odkładasz bez wysiadania z ciagnika

Opublikowano

Najmij przyczepe a sam gnieć, mnie najęcie wychodzi taniej jak samemu robic baloty, juz nie mówię o czasie który sie oszczędza. W tym roku dodatkowo gniotą z rozgarnianiem to wogole bajka. Kupować przyczepe dla samego siebie szkoda kasy i ciągle coś sie rypac będzie. 

Opublikowano

Jeśli masz swoją przyczepę to dogadają się z kimś że on ci ujeździ a ty pojedziesz mu odrobić u nas tak działa jak ktoś nie daje rady to jeden drugiemu pomaga

Opublikowano
38 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Najmij przyczepe a sam gnieć, mnie najęcie wychodzi taniej jak samemu robic baloty, juz nie mówię o czasie który sie oszczędza. W tym roku dodatkowo gniotą z rozgarnianiem to wogole bajka. Kupować przyczepe dla samego siebie szkoda kasy i ciągle coś sie rypac będzie. 

U mnie problem taki że usługi praktycznie nie ma, a jeździć i się prosić, będą marudzić że na polu może być kamień  a to dojazd ujowy, a to na 6 ha nie warto jechać. Pieeeeertole to

Opublikowano

Jak wychodzi do 200 bel rocznie to chyba lepiej bele, jak więcej to już ciężko z tymi belami. Ale pryzm nie lubię robić, może polubię jak silosy betonowe się kiedyś uda zrobić.