Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, robert1226 napisał(a):

I po tym późnym koszeniu jak krowa dała 20l na dobę to ja bardzo mleczną nazywali.

Tyle i teraz wystarczy. 

Opublikowano
W dniu 14.06.2025 o 09:53, SamaPrawda napisał(a):

Chyba to siano nie będzie działać tak samo jak słoma? chyba że jako dodatek dla jałówek

Wszystko zależy od towaru jaki masz dostępny i ogólnie jaki mieszasz. Wiem że w tym roku ciężko było o dobrą słomę to niektórzy dawali zamiast kg słomy na łeb to 2 kg siana do paszowozu, także decyzja należy do Ciebie co z tym zrobisz

Opublikowano
kampl napisał:

3 godziny temu, danielhaker napisał(a):

U mnie w tamtym roku podziurawiły pierwszy pokos leżący już miesiąc, a zauważyłem ze 2 tygodnie po fakcie. Myślałem, że będzie sporo odpadu, ale z tych małych dziur nie było praktycznie nic, a z dużych takie pół metra średnicy i z 20cm wgłąb

U mnie właśnie były siatki i nawet na moich oczach gdy siedziały na pryzmie, to ja się śmiałem, że mogą sobie podziobać. Przecież siatka jest. Zdziwiłem się dopiero później

Już temat siatek ogarniam. Bo nie może tak być. Mam propozycję na 4 netto za siatkę i 2 netto za siatkę mesh. Ktoś używa tej tańszej? Działa dobrze? A termin kiedy zrobione dziury też może mieć trochę znaczenie. U mnie 2 tygodnie pryzma. 

U mnie po siatce na qq przeszła krowa i nic się nie stało. Polecam siatki na pryzmy.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, zapracowany123 napisał(a):

panowie jak cenić za lucernę do skoszenia? Mam 5 ha ma pniu do sprzedania.

U mnie przy pierwszym pokosie płacili do 180 za balota i 3000-3200 za przyczepę 40m3 

Opublikowano
8 minut temu, RusiL napisał(a):

Na styk będzie chodził, pół beli plus kukurydza powinno wejść na dobę

Mi do wozu 3m3 na 22 dojne ponad pół beli, treściwe i kuku wchodzi na 22 szt, z czubkiem. 

Godzinę temu, kada2k napisał(a):

Wóz 5m3 wystarczy na 24 dojne? Mam nie daleko do kupienia sano miałby chodzić z 60, sianokiszonki wilgotne z bel dobrze pocięte. 

Opublikowano
2 godziny temu, kada2k napisał(a):

Wóz 5m3 wystarczy na 24 dojne? Mam nie daleko do kupienia sano miałby chodzić z 60, sianokiszonki wilgotne z bel dobrze pocięte. 

Mam sano 7m  i na teraz 28 dojnych plus 8jalowic cielnych jeszcze nigdy pełnego nie robiłem to myślę że tobie spokojnie wystarczy.

Opublikowano
4 godziny temu, kada2k napisał(a):

Jesli masz blisko i w dobrych pieniądzach to bierz i na 24 dojenie ci wystarczy chyba , że planujesz powiększać stado to szukaj czegoś większego. Dużo zależy od wilgotności materiału bo u jednego pełny wóz może mieć 500kg a u drugiego będzie połowa. jednak ja zawsze jestem  zdania ,że lepiej mieć z zapasem niż na styk 😉

• Like 2
Opublikowano
kada2k napisał:

jeśli nie masz zamiaru zima robić wozu na 2 dni to będzie ok jeśli nie będzie zbyt suchych kiszonek

Opublikowano

A ja mam pytanie czym ładujecie paszowóz? ogolnie chciałem kupić wycinak szczękowy widziałem że są takie fajne 3w1 z łyżką ale dealer mi odradzał i mowił że najlepszy jest krokodyl, sąsiad obok ma łyżko krodyla i zachwala. ja mam trawę w pryzmie i myślałem że ten szczekowy będzie najlepszy bo jednak powienien zostawić prostą ścianę a nie wyrywać wiadomo jak ciepło to potem zaczyna się grzać kukurydza itp

Opublikowano

Jak chcesz wycinak, to musisz kupić porządny. U mnie używany się nie sprawdził, zęby co chwile pękały i to nawet te nowe. A koszt takiego zęba, to około 200-300zł. Najważniejsze, żeby wycinak miał boczne zęby w całości, one z reguły są grubsze i chronią te w środku. Obecnie używam łyżko krokodyla, do kukurydzy i wysłodki jest super. Przy sianokiszonce jest gorzej, ale jak ściana schodzi w 3 dni, to latem nie powinno być problemu z zagrzewaniem. 

• Thanks 1
Opublikowano
kada2k napisał:

albo grubo albo wcale 9m3 jak już zimą na dwa dni zrobisz a potem stado powiększysz .... zaraz z 24 to na waciki jedynie starczy....🙄

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

albo grubo albo wcale 9m3 jak już zimą na dwa dni zrobisz a potem stado powiększysz .... zaraz z 24 to na waciki jedynie starczy....🙄

W tym przypadku i większy ciągnik potrzebny ,i z napędem . A jak 5 kupi ,to już go nikt nie odkupi . Przy 9 m to  w sumie i sześćdziesiątka poradziła ,jak tylko mieszać a nie ciąć .  Tylko teraz jak wjazdy do obory ,..... > Sam paszowóz to kij ,ale do niego infrastrukturę zrobić coby błota nie wywłóczyć ....

1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

W tym przypadku i większy ciągnik potrzebny ,i z napędem . A jak 5 kupi ,to już go nikt nie odkupi . Przy 9 m to  w sumie i sześćdziesiątka poradziła ,jak tylko mieszać a nie ciąć .  Tylko teraz jak wjazdy do obory ,..... > Sam paszowóz to kij ,ale do niego infrastrukturę zrobić coby błota nie wywłóczyć ....

Opublikowano

Z racji braku miejsca myśle o położeniu drugiego pokosu na pierwszy, jako, że folia na szerokość starczyła mi na styk, myślę aby rozciąć starą folie na środku, dołożyć trawy, i położyć dodatkową folie na środku, sprawdzi się taka kombinacja?