Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

Przeważnie wychodziło 1.2 z hektara czyli ladnie, a w tym roku 0.8 przyczepy, nie wspominając świeżej lucerny która wyszla tragicznie. Drugi pokos rośnie ladnie wiec mam nadzieje nadgonić trochę. Odrazu mówię ze przyczepy ładowane do oporu. Bo wiadomo jak to niektórzy na usługach zbierają i można sobie kilka przyczep dostukac wiecej 🤣

U Mnie też taką zbiera to Dsv 2013 z zeszłorocznego siewu 1.4 z hektara oddała gorzowskie po jednej z hektara. Stare trawy mi średnio zaniżyly i średnio wyszła jedna z hektara to jak na ten rok elegancko.niektorzy mi mówili że z hektara 2 przyczepy nie raz się trafiają to im nie wierzyłem. To w tym roku żeby nie taka susza i więcej ciepła to z dsv spokojnie bym dwie zebral 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

Kurde 2 przyczepy to już musi byc konkret gęste i wysokie.

U mnie 30tys wyszlo za zwiększona powierzchnię plus ściółke na legowiskach bo tez sie należy. Wiec pieniadz ładny za nic praktycznie

Opublikowano
14 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Wuj w tym roku zbierał u takiego gościa gorzowska Tylko fakt na konkretnej glebie tam jak sucho to najlepiej rośnie to dwie przyczepy mu oddała teraz z wiosny i na jesieni też po dwie z hektara miał.walki to ponoć takie że ledwo w podbieracz się mieściły 😂

Opublikowano
W dniu 27.05.2025 o 17:40, strzymek napisał(a):

kto zakłada gumki kastracyjne na ogony cielętom?

Zakładalem ostatnio krowie bo wyciąg przyciął to po dwóch dniach odpadł 

Opublikowano

Sianokiszonka w silosie po okryciu folią lekko się napompowała, opadnie to samo czy wypuszczać ten gaz, wydaje się że jest okryta szczelnie wraz z podkładówką

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

U mnie 30tys wyszlo za zwiększona powierzchnię plus ściółke na legowiskach bo tez sie należy. Wiec pieniadz ładny za nic praktycznie

Noo właśnie u mnie by wyszło spokojnie 20 tyś.. jest o co pokombinować

Opublikowano

Dla ciekawskich to rozebrałem przekładnie, jedno lozysko ciężko chodzi i ogolny luz, jedno peknieta bieżnia ale ogólnie wszystkie w całości. Dziwią mnie kawałki które były w środku bo wszystkie łożyska jednak cale wyglądają. Oczywiście nasi tu byli i widać spawy ale zrobione porządnie raczej i wytoczenie. Do wymiany wszystkie łożyska ida uszczelniacze i klin jeden co duzy tryb trzyma bo wyrobiony i luz ma. Zęby wyglądają elegancko

20250529_110921.jpg

20250529_111313.jpg

20250529_112935.jpg

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

11 godzin temu, slawek74 napisał(a):

wymień jakie to sprzęty 🙋‍♂️

A co powszechny spis rolny przeprowadzasz 🤔

jak już się chwalisz to powiedz czym...🙋‍♂️ ja kilkanaście polskich maszyn kupiłem sporo już odjechało ..

Opublikowano

Ja dzisiaj zakończyłem manewry z kupiona w tym roku czołówką bębnową samasz... Poprzedni właściciel musiał ostro zaryc w ziemię albo zapier... W jakaś karpe bo cała kolumna na której chodzi bęben wygięta kilka centymetrów do tyłu. Wyglądało jakby tylko ślizg był do wymiany bo jakos mocno nie telepalo a kosiarka w dobrym stanie. Kolumny wspawane fabrycznie w skrzynie a nie przykręcane jak w starych 2 bębnowych. Rozebrana w mak, prostowana hydraulicznie, nowe łożyska itp itp ale udało się zrobić dobrze. Nie ma przekosow, puszczona na sucho nie grzeje się. Przy okazji pomalowane osłony i ogólnie wszystko. Ale nie polecam tak się na darmo napracować

Opublikowano

Nie ma w tym nic dziwnego , kolega wziął sex byka z jeden firmy i 80 % to były byczki po nim i to takie 20-25 kg , był to czas kiedy cielaki były bardzo tanie to handlarzowi oddawał to praktycznie za nic .

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, robert1226 napisał(a):

Dziś u mnie fenomen się wydarzyl ocieliła się krowa insyminowana sexem i wielkie zdziwko bo ma bliźniaki i to dwa byczki.

U mnie inseminator jak zaciela nasieniem sexsowanym i urodzi sie byczek to pozniej zaciela sexowanym za darmo.

Opublikowano

Wierzy na słowo, czy robi ktoś badanie na pokrewieństwo?

16 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

Nie ma w tym nic dziwnego , kolega wziął sex byka z jeden firmy i 80 % to były byczki po nim i to takie 20-25 kg , był to czas kiedy cielaki były bardzo tanie to handlarzowi oddawał to praktycznie za nic .

Nie chciało mi się w to wierzyć, ale w okolicy też był dawno temu taki przypadek

W dniu 27.05.2025 o 17:40, strzymek napisał(a):

kto zakłada gumki kastracyjne na ogony cielętom?

Ja mam partię pierwiastek, które wzajemnie w kojcu poobgryzały sobie po pół ogona i nie szło nad tym nawykiem zapanować póki każda nie poszła na łańcuch. Musze przyznać, że podoba mi się to przy dojeniu 😄 Dawno temu urodziła się jałoszka bez ogona i rodzice ją sprzedali, by się latem nie męczyła bez możliwości odpędzenia much

W dniu 28.05.2025 o 11:45, ChiquitaB napisał(a):

Odrazu mówię ze przyczepy ładowane do oporu. Bo wiadomo jak to niektórzy na usługach zbierają i można sobie kilka przyczep dostukac wiecej 🤣

Ja bym się ze wstydu spalił, gdyby ktoś mi zarzucił kombinowanie na pustych przejazdach 🙆‍♂️ Zawsze robię jak u siebie

• Like 1
Opublikowano

Mam pytanie jak sprawdzają się te hale łukowe przy krowach mlecznych? Czytałem dobre opinię ale w artykułach różnie bywa może sponsorowane. Co o tym sądzicie? 

Opublikowano
Godzinę temu, Soltys85 napisał(a):

Mam pytanie jak sprawdzają się te hale łukowe przy krowach mlecznych? Czytałem dobre opinię ale w artykułach różnie bywa może sponsorowane. Co o tym sądzicie? 

U mnie w okolicy gosc ma i nie słyszałem negatywnych opinii . 

Przy hali dostawiony budynek na wannę. 

Kilometr dalej stawia sie obora ale już standardowo konstrukcja stalowa plus płyta warstwowa 

• Thanks 1
Opublikowano

Policz dobrze koszty, może na początku te hale wychodziły super, no chyba, że weźmiesz taką do 10m szerokości, inaczej cena jest mocno porownywalna do konstrukcji spawanej, gdzie masz dużo większy przepływ powietrza.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 31.05.2025 o 20:22, zapracowany123 napisał(a):

@danielhaker używasz nasienia z Łowicza? Zadowolony jesteś z współpracy?

Od 30 lat. Kiedyś inseminator woził tylko ich nasienie, a później, gdy zacząłem robić dobory, to nadal zostałem przy nich. Nie mam porównania do innych firm, więc nie powiem która lepsza/gorsza, natomiast co do współpracy nie mam powodów do narzekania. Jeśli pilne, to dostawa nasienia jeszcze tego samego dnia

Jedno, co mi się nie podoba, to płatna dzierżawa kontenera 10zł/mc. Ja akurat trzymam za darmo u inseminatora. Każda licząca się firma stałym klientom daje kontener za 1zł przy wybraniu iluś tam porcji

Opublikowano

Cześć, dostaliście już pieniądze z pomocy suszowej? Te obiecane 3 tysiące. Decyzję dostalem z 2-3 tygodnie temu a pieniedzy nie ma. Boje się, że jak już po wyborach to nie dadzą