Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zimna stodoła jest zajebis%&m miejscem do odchowu cieląt. Sam tak robię już parę ładnych lat

Edytowane przez RusiL
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

U mnie w stodole to już tyle cielaków się odchowało i widzę tylko jedna wadę jak jest mróz to woda zamarza🤷

Edytowane przez Kvl
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dantur96 napisał(a):

Bo ja Teraz zaczelem trzymać w stodole i tak trochę się przestraszyłem tych mrozów. I myślałem że może w tych budkach jest ciepłej że niby cielak ja sam sobie ogrzeje 

Daj spokój, -26 było i miałem jałówki w stodole, dobrze naścielone i nic im nie było. Tyle że to większe jałówki były.

Opublikowano
50 minut temu, Kvl napisał(a):

U mnie w stodole to już tyle cielaków się odchowało i widzę tylko jedna wadę jak jest mróz to woda zamarza🤷

No niestety ale czy to by w budkach trzymał czy w stodole to ten sam problem takie uroki zimy niestety 

Opublikowano

Jaki najlepszy %suchej masy jest w sianokiszonce? Bo trochę mnie to dziwi w tym roku 26 kwietnia skosilem życie westerwoldzka i 29 kwietnia była zbierana w belki. Po tygodniu jak zaczelem ja dawać krowom to krowy po dwóch dniach podskoczyły 2/3 l na dobe.pozniej skosilem 29 kwietnia gorzowskie i zbiór był 1 maja w pryzmę po jakimś miesięcy zaczelem to skarmiac i już po gorzowskiej nie było tego skoku mleka.

Opublikowano

Nie zawsze sucha masa ma znaczenie. W twoim przypadku to na pewno ilość białka i energii. 

I jeszcze trzeba dodać niską ilość włókna, która zwiększa pobranie takiej kiszonki. 

• Like 1
Opublikowano

Terez znalazłem rozpiskę z litrami. To od 15 krów poszły 100 litrów z dnia więcej bo u mnie zabierają mleko codziennie. Czyli poszły od tego jakieś 6 litrów. Bo akurat dawałem ta trawę najlepszym bo krucho było z paszą.

Opublikowano

Z racji małej powierzchni użytkowej do odchowu bydła i braku większych funduszy na postawienie dużego budynku ostatnio wpadł mi do głowy ciekawy pomysł, aby postawić tunel foliowy na jałówki, nieduży bo 6x8 lub 4x8 zależy jaka konstrukcja się trafi, przykrył bym to plandeką, na wysokości około 80cm byłby murek betonowy, z jednej strony stoi już taki od płyty obornikowej, a z drugiej postawił bym to na klockach lego, pytanie czy to ma rację bytu? W teori jedynym zagrożeniem byłby wiatr, ale mam już pomysł na porządne zakotwiczenie, wielkim atutem była by cena budowy. Robił już ktoś takie kombinacje? Warto się w to pchać?

Opublikowano (edytowane)

Nie prościej by było zrobić tradycyjnie? Po 3 słupy na stronę, na 4-6 metrach nie potrzeba nawet konstrukcji robić, blacha z dużym trapezem wystarczy. Jakbyś znalazł jakieś rury/profile na słupy na złomie to też tanio wyjdzie. Na ściany od murka w górę siatka przeciwwietrzna, a na lato nawet nic nie trzeba 

Edytowane przez KTJW
Opublikowano

To na końcu to, chyba rozumiem. Data zgłoszenia, nie może być przed datą przybycia. Chyba że jesteś jasnowidzem i przewidziałeś narodziny cielaka i płeć. Jeżeli rodzi się cielak, to data zgłoszenia, nie może być przed datą przybycia. 

To najlepiej poczekać kilka dni i wpisz urodzenie, jakby tydzień później się cieliła. 

Na chłopski rozum, data przy zgłaszaniu zdarzenia, musi być z tego samego dnia lub wstecz. 

Opublikowano
KTJW napisał:

Nie prościej by było zrobić tradycyjnie? Po 3 słupy na stronę, na 4-6 metrach nie potrzeba nawet konstrukcji robić, blacha z dużym trapezem wystarczy. Jakbyś znalazł jakieś rury/profile na słupy na złomie to też tanio wyjdzie. Na ściany od murka w górę siatka przeciwwietrzna, a na lato nawet nic nie trzeba 

Dużo więcej pracochłonne, słupy trzeba osadzić, wmiarę dokładnie zrobić konstrukcje dachu, to jest dłuższa zabawa, cenowo pewnie wyjdzie podobnie, ale w tym co napisałem składam tylko gotowe elementy

Opublikowano

Pytanie do Hodowców? O co chodzinz tą e-oceną czy jak tam założoną przez rolnika celebryte? Nie dopuścili go do koryta i założył konkurencje, czy rzeczywiście będzie to teraz miało ręce i nogi? Czy raczej bez szans na powodzenie?  To tylko Podlaskie? 

Opublikowano
2 godziny temu, SamaPrawda napisał(a):

Dużo więcej pracochłonne, słupy trzeba osadzić, wmiarę dokładnie zrobić konstrukcje dachu, to jest dłuższa zabawa, cenowo pewnie wyjdzie podobnie, ale w tym co napisałem składam tylko gotowe elementy

Czy ja wiem czy trudniej ? 

6 dołków 50*50 i 80 głęboko kopałem słupy wstawiałem turem c360,

Na górę od przodu do tyłu kładłem dwuteownik 150 do tego spawalem kątowniki i na wkręty belki w poprzek 14*7 i na to blachę. 

Moim zdaniem pewniejsze od tunelu foliowego. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, SamaPrawda napisał(a):

Plandekę za to łatwo uszkodzić i ciężko naprawić. Jak masz już gotowy murek to wiercisz 4-6 otwory na 50cm, wklejasz pręty gwintowane na kotwe chemiczną. Do tego przekręcasz słupy, na słupy profil wzdłuż budynku, na to blacha jak dobrze pamiętam T60. Mam taką wiatę 5x20 tylko że na maszyny. Dosyć szybko udało się ją postawić