Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 5.02.2025 o 15:04, Azor07 napisał(a):

@pedro2 na irz przychodzi ? Gmina takie uznaje ?

Jeśli chodzi o liczbę djp to patrzcie przy wydrukowaniu by ten podpis był prawidłowy, wiem że niektóre komputery ze starszym oprogramowaniem mogą nie wydrukować podpisu tylko znak zapytania i wtedy mają prawo nie przyjąć.

• Like 1
Opublikowano

Mam problem z małymi cielakami. W ósmym dniu nagle dostają biegunki oraz mają niewład nóg. Wieczorem cielak zdrowy, pije mleko a rano leży bez sił i z kupą szarego budyniu pod ogonem i za dzień zgon. Wet zabardzo nie wie co im jest, dał dziś jednemu jakąś mieszankę antybiotyków,( dostał wcześniej elektrolity, mleko jakoś na leżąco wypił) i stwierdził że odwodniony nie jest i kroplówka jest niepotrzebna. Dodam jeszcze że nie szczepię krów ani cieląt, ale wet powiedział że w stadach szczepionych od bvd jest to samo od nowego roku. Jakieś pomysły co to może być? 

Opublikowano
6 minut temu, pawlak2507 napisał(a):

Po 6 na stronę

Też właśnie tyle planowałem ale jescze się zastanawiam i szukam opinii tych tanich  jarzeniówek co są w zestawie po 10 sztuk ma ktoś podobne i chwiali czy lepiej poszukać czegoś porządniejszego ? 

Opublikowano
W dniu 5.02.2025 o 05:29, ChiquitaB napisał(a):

Ja nie wiem jak za oryginały th czujnikow tyle kasy mogą wołać jak to kawałek stali na tym blaszka zalana plastikiem, z alimy koles mowil ze u nich bodajże nowy 1.5tys więc cena jak najbardziej normalna a po necie 5-6tys u innych.

U mnie ten co robil mi ten facet jak mocniej popada akurat od strony czujnika i wody dostanie to też swiruje ale nie wiem czy kabelek się przetarł czy po prostu woda pod niego podchodzi. Miałem wziasc sprey czy coś innego i wkoło go zakleić to będę wiedział co i jak. U mnie dorabiał 5 lat temu czujnik

i co na jaką kamerę się zdecydowałeś w końcu?

Opublikowano
Godzinę temu, Bociek51 napisał(a):

Też właśnie tyle planowałem ale jescze się zastanawiam i szukam opinii tych tanich  jarzeniówek co są w zestawie po 10 sztuk ma ktoś podobne i chwiali czy lepiej poszukać czegoś porządniejszego ? 

Proponuję ledowe 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, michał93 napisał(a):

Mam problem z małymi cielakami. W ósmym dniu nagle dostają biegunki oraz mają niewład nóg. Wieczorem cielak zdrowy, pije mleko a rano leży bez sił i z kupą szarego budyniu pod ogonem i za dzień zgon. Wet zabardzo nie wie co im jest, dał dziś jednemu jakąś mieszankę antybiotyków,( dostał wcześniej elektrolity, mleko jakoś na leżąco wypił) i stwierdził że odwodniony nie jest i kroplówka jest niepotrzebna. Dodam jeszcze że nie szczepię krów ani cieląt, ale wet powiedział że w stadach szczepionych od bvd jest to samo od nowego roku. Jakieś pomysły co to może być? 

Niech wet pobierze krew na ibr i bvd. U mnie kilka lat temu były podobne objawy u cielaków i wyszlo bvd.

Opublikowano

Pierwsze co niech zbada na krypto rota itp. U mnie jak zaczalem dawać proszek na krypto i święty spokój jest

Ledowe polecam jarzeniówy, mam na 30m 6 szt i w sumie są trzy rzędy ale zawsze pali się jeden bo jest wystarczający

Kamery jeszcze nie wybrałem teraz za duży natłok niechcianej pracy, dzisiaj jadę pompe odebrac od ciagnika bo się zj znowu, we wtorek zawiozłem wczoraj była gotowa

Co do paszowozu to inna struktura jest, nie wiem czy da się pociąć tak krótko jak w poziomym. U mnie pobranie spadło w tym czasie a miech testowałem. Po przejściu na poziomy jadły jak poj.... . Z plusów to ciagnik ma dużo lżej przy balotach i śmiało 2 na raz można wrzucić, wszystko było ladnie pocięte ale nie wiem jak dlugo bym musiał kręcić żeby osiagnac to co w poziomym, dosyc duzo zostaje na ślimaku, pewnie na 1000obr walka by spadło ale u mnie muszę wyjść z ciagnika zeby przełączyć. No i minus największy że małej ilości nie umieszamy a w poziomym praktycznie każda ale i łatwiej jest przemieszać tmr

Opublikowano

Albo i nie. Zależy od mleczarni. Ja kiedyś chciałem od swojej to "nie mogli znaleźć dokumentów" i poszły się yebać, ale to było z 20 lat temu. Myśle że teraz powinno dać rade. Warto spróbować.

Opublikowano

istnieje spółdzielnia. ogólnie sprawa wygląda tak że przyszedł list do mojego nie żyjącego teścia od 18 lat że zapraszają go na zebranie bo ma jakieś udziały. pani przez telefon od razu poinformowała że nie ma możliwości wypłaty udziałów bo teściu nie upowaznił nikogo

Opublikowano
2 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

Pierwsze co niech zbada na krypto rota itp. U mnie jak zaczalem dawać proszek na krypto i święty spokój jest

Następnego jak złapie trzeba będzie tak zrobić. Ten już padł niestety, chorował jedynie dobę a ładny, duży cielak był. Jak zaraza jakaś to z biegunką z tydzień się buja aż mu sierś powychodzi, a tu coś bardzo szybko załatwia pacjenta i ewidentnie układ mięśniowy atakuje

Opublikowano

Przesrane masz. Szkoda k**wa problemów. Probki do laboratorium, koniecznie.

U mnie wczoraj jałówka 11 miesięcy się udusiła. Stałem przed nią 15 minut i nie mogłem jej pomóc. Wyprowadziłem na dwór i padła. Nie mogę tego odchorować.  I co to mogło być? Przestała jeść, polegiwala, dałem przeciwzapalny, następnego dnia ciężko oddychała. Dałem steryd ale nie pomoglo żadnej krwi, biegunki, tylko żółta maz z pyska jak padla

Opublikowano
Godzinę temu, kampl napisał(a):

U mnie wczoraj jałówka 11 miesięcy się udusiła. Stałem przed nią 15 minut i nie mogłem jej pomóc. Wyprowadziłem na dwór i padła. Nie mogę tego odchorować.  I co to mogło być? Przestała jeść, polegiwala, dałem przeciwzapalny, następnego dnia ciężko oddychała. Dałem steryd ale nie pomoglo żadnej krwi, biegunki, tylko żółta maz z pyska jak padla

jak żółte pójdzie ale z odbytu to wątroba ale z pyska to nie wiem 

Opublikowano
2 godziny temu, szymek napisał(a):

istnieje spółdzielnia. ogólnie sprawa wygląda tak że przyszedł list do mojego nie żyjącego teścia od 18 lat że zapraszają go na zebranie bo ma jakieś udziały. pani przez telefon od razu poinformowała że nie ma możliwości wypłaty udziałów bo teściu nie upowaznił nikogo

Na podstawie aktu dziedziczenia można składać wniosek 

Opublikowano
21 godzin temu, michał93 napisał(a):

Bez badania kału raczej nic nie ustalisz. Ileś lat temu mieliśmy problemy z biegunkami. Wyszły jakieś pierwotniaki czy coś takiego. Zaczęliśmy dawać gebbrocol. Było kilka lat spokoju. Od września co cielak to objawy prawie jak u ciebie. Ledwo zachorował i już odwodniony. Oczy zapadnięte. Z badań kalu Wyszły rota i corona wirusy. Zaczęliśmy szczepić cielne sztuki. Na razie spokój.  Ciekawe na jak długo...

Opublikowano
8 godzin temu, kampl napisał(a):

a kał ?