Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, pawelmf napisał(a):

Panowie jakiej firmy po tura przednie opony (alliance bkt..)(320/70r24

Mam alliance agristar 2 w tym samym rozmiarze chodzi w Proximie z turem już 5 lat ogólnie ok, nie pękają , tylko mocno się uginają. Mam nabite 1,5 bara to ja wezmę belke taką z 600-700kg to mocno siedzą. Ale całościowo patrząc to są git

Opublikowano
1 godzinę temu, pawelmf napisał(a):

Panowie jakiej firmy po tura przednie opony (alliance bkt..)(320/70r24

Mam już dwa lata Alliance II 320/85R24 ciągnik z turem i jak na razie ok. 

3 minuty temu, michal_19 napisał(a):

Mam alliance agristar 2 w tym samym rozmiarze chodzi w Proximie z turem już 5 lat ogólnie ok, nie pękają , tylko mocno się uginają. Mam nabite 1,5 bara to ja wezmę belke taką z 600-700kg to mocno siedzą. Ale całościowo patrząc to są git

Dopompuj na 2 bary. 

Opublikowano

Goodyer chyba robi wzmacniane opony dedykowane pod ładowacz... ja założyłem alianse agtistar ll w ciagnikach z ładowaczami tylko jest plan by jeden ciągnik wymienić na ładowarkę...

Opublikowano
4 godziny temu, michal_19 napisał(a):

Gość z wulkanizacji co mi zmieniał opony mówił że do tura 2.5 bara trzeba pompować. Przy 1.5 to nic dziwnego że się uginają

• Like 1
Opublikowano

Cześć, orientuje się ktoś jaki jest koszt projektu obory wolnostanowiskowej na rusztach (24x42m). Mam propozycję na 28 tys. I wydaje mi się to dość sporo?

Jaki typ hali byście proponowali do 60 sztuk dojnych, autotandem czy rybia ość 2x5, 2x6?

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, rseba7745 napisał(a):

Zawsze zimą sie u mnie folie po pobraniu Kiszonki opuszczało do ziemi chociaż teraz tak myślę że przez to może tam parować. Chociaż nigdy nie bylo az takich problemów z psuciem kiszonki, kiszonka nie paruje. Teraz to juz tego nie naprawie w żaden sposób tylko dziwi mnie to że niczym nie różniło sie przygotowanie Kiszonki od lat poprzednich a tutaj takie kwiatki wychodza. Jedyna różnica to że rozciągane bylo aktywnym agragatem a zawsze byl Poprostu spych, agregat tylko wierzchnią świeżo wysypaną warstwe rozgarnial wiec chyba nie ma opcji zeby napowietrzal ubite warstwy w jakis sposób

Zacznij od tego, żeby mieć cały czas pryzmę otwartą, bo jak zakrywasz, a mamy temperatury jakie mamy, to ona mimo wszystko się grzeje, a to bardziej przyśpiesza te procesy związane z psuciem się. Kolejna kwestia to może ten agregat zawinił bo nawet jak trochę tego powietrza w głąb się dostało i go już się nie wycisnęło to niestety w takich miejscach będzie się psuło, bo jeśli cała reszta zrobiona zgodnie ze sztuką to tu nic innego się nie wymyśli.

Zobacz u mnie czoło pryzmy cały czas ma kontakt z powietrzem przez co nic nie nagrzewa się, a gdybym zakrywał folią to na bank też byłoby trochę odpadu...

DSCN1269.JPG

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 5
Opublikowano
4 minuty temu, plati napisał(a):

Wszystko git tylko jak poradzić sobie z ptactwem? 🤔

siatki lekiem na wszystko. Na środku pryzmy z trawą nie miałem siatki bo brakło to psy biegały i dziur w folii narobiły ... 

Opublikowano

Mam krowe i zwichnela sobie noge tylnia to jest chyba nadpęcie, stac na uwiezi stoi i ladnie wstaje ale widać że ja boli ta noga a na luzie widać że jest nie tak. Coś mozna z tym zrobić czy bez szans? Szkoda mi jej bo pierwiastka a pod 40l daje tydzień później wycieleniu

Opublikowano
12 minut temu, ThePerkins napisał(a):

siatki lekiem na wszystko. Na środku pryzmy z trawą nie miałem siatki bo brakło to psy biegały i dziur w folii narobiły ... 

Przekonałem się, że jak zawzięte to i siatki nie pomagają. W czerwcu stado wron zdziobało mi pierwszy pokos 🤨

Nigdy bym nie uwierzył, że kawki mogą zająć się za pryzmę trawy, i to jeszcze pod siatkami

Pierwszy raz w życiu taka sytuacja, siatki mam od około 7 lat. Teraz wiem, że jak okresowo przylatują do wsi, to prewencyjnie trzeba je mimo wszystko odstraszać

Opublikowano
36 minut temu, ThePerkins napisał(a):

Co Ci da siatka na czoło pryzmy jak ma być odkryta. U mie tak bażanty i kuropatwy rozgrzebują czoło pryzmy, że dramat 

Opublikowano
Godzinę temu, plati napisał(a):

Wszystko git tylko jak poradzić sobie z ptactwem? 🤔

Wiatrówka, ze dwie sztuki powieś na paliku przy pryzmie i nie zajrzą.

Przynajmniej kiedyś to działało 

Opublikowano

U mnie  wrony strasznie zniszczyły pryzmę co miałem dalej w polach. Bliżej domu nie podlatywaly. Tylko baliki jeszcze  podziurawily że prawie całkiem do wyrzucenia.  Chciałbym mieć taką ziemię jak Witek. Bo u mnie jak na bagnach. Tyle lat utwardzana droga a na dziś już pół metra koleiny