Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem samasza 420 (jednokarruzelowa) później dwukaruzelowe grabiące do środka Niemeyer rs620(cyfry to tak na 90%nie pomyliłem) i teraz pottinger 881a. W wygodzie użytkowania to tylko na ostrzejszych klinach Niemeyer ma przewagę nad pottingerem bo węższa, ale w pottingerem podnoszę jedna gwiazdę a 2 grabi. A samasz no coż, ciągnik potrzebny jak do pottingerki bo masa do podniesienia, a wygodniejsza nie jjest na żadnym kawałku. O wydajności nie wspominam

• Like 2
Opublikowano

Chętnie bym zmienił na dwukaruzelowa bo jedno to się dłuży i dłuży ale chyba taka co do boku może grabic jak słabszy pokos by byla lepsza. Jak ma się ludzi wystarczająca ilość do pracy można jedno latac a jak robie sam z żoną to czasami wypadalo by za kosiarka już zgrabiarke puścić

• Like 3
Opublikowano
53 minuty temu, ChiquitaB napisał(a):

Chętnie bym zmienił na dwukaruzelowa bo jedno to się dłuży i dłuży ale chyba taka co do boku może grabic jak słabszy pokos by byla lepsza. Jak ma się ludzi wystarczająca ilość do pracy można jedno latac a jak robie sam z żoną to czasami wypadalo by za kosiarka już zgrabiarke puścić

Tyle jest rodzaji zgrabiarek podwójnych że głowa mała ,jak ktoś zacznie szukać to dopiero otworzy oczy

Opublikowano
9 godzin temu, michalcium napisał(a):

4,2średnio zgarnia się gdzieś 2-2,5 ha na godzinę x 10 godzin mamy zgarnięte 20-25 ha miejsca pod dachem zajmuje mniej niż połowę dwukaruzelowej 😜

Jak są ludzie i czas to można i grabiami 🤭 rano obrządki dojenie paszowóz do 8 czy 9 chciało by się coś zjeść 😉 i wieczorem o 17/18 do obory to już okno na pracę w polu się kurczy i człowiek nie maszyna że może zapier.alać bez przerwy kawałki rozdrobnione i czas ucieka do tego trawa w upały schnie przez ten  będzie  i większa kosiarka a zgrabiarka już jest trzeba w życiu sobie ułatwiać....

36 minut temu, alfa napisał(a):

W sąsiedniej gminie 4 gościu zasuwał w tym roku 

Co 4🤔 

7 minut temu, kizak napisał(a):

Tyle jest rodzaji zgrabiarek podwójnych że głowa mała ,jak ktoś zacznie szukać to dopiero otworzy oczy

Chyba że wie czego chce...

Opublikowano
10 minut temu, slawek74 napisał(a):

Dokładnie ,ale wtedy dowie się ile jest szrotu w ogłoszeniach ,po swoją jechałem chyba ze 180 km ,bo bliżej nie było jakiej chcialem

Opublikowano

Mam tak że robię maks do 22 i do domu ale jak wiedziałem że na drugi dzień na 6 przyjedzie zbierać przyczepa to i do 1 się grabilo. Bo samemu ugniatać musze i nikt nie pograbi wtedy już. Ale lepsze to niż zapieprzać ponad tydzień z balotami

Opublikowano
47 minut temu, slawek74 napisał(a):

Jak są ludzie i czas to można i grabiami 🤭 rano obrządki dojenie paszowóz do 8 czy 9 chciało by się coś zjeść 😉

Co 4🤔 

4 gwiazdowa 

Opublikowano
10 godzin temu, robert1226 napisał(a):

Tak szybciej ale na mjejszych kawałkach gdzieś jak łąka rowami cxy innymi przeszkodami do okolala to ta będzie wygodniejsza.

Wbrew pozorom dużo  wygodniejsza jest dwukaruzelowa. Działki po 30-40 ar nie stanowią problemu. 

• Like 2
Opublikowano
12 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Mam tak że robię maks do 22 i do domu ale jak wiedziałem że na drugi dzień na 6 przyjedzie zbierać przyczepa to i do 1 się grabilo. Bo samemu ugniatać musze i nikt nie pograbi wtedy już. Ale lepsze to niż zapieprzać ponad tydzień z balotami

2 gwiazdowa to już maszyna a na zakrętach dużo lepiej jak jedynka czy przy jakis krzakach 

Teraz, krzychu121 napisał(a):

Wbrew pozorom dużo  wygodniejsza jest dwukaruzelowa. Działki po 30-40 ar nie stanowią problemu. 

Sto procent. Nawet w rogach działki ładnie nachodzi i wybiera a jedynka podnośnik po d*pie dostaje wolniej i gorzej wygrabic 

• Like 1
Opublikowano

Ja mam jednokaruzelową, ale w ostatnich latach mało co sam zgrabiam, tak się udało dogadać, że kosimy z znajomym na dwie i jak tylko skończymy kosić to wsiadam na przyczepe, a zgrabia mi dwóch znajomych, jeden swoją drugi moją, wychodzi to dużo lepiej niż miałbym sam to robić, zwłaszcza, że odrazu sprzętu się nie nakupi dużego.

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, alfa napisał(a):

4 gwiazdowa 

To u nas na biedocie kilka sztuk takich chodzi 🤭 dwie classa i inne 

25 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Tylko transport gorszy...

Opublikowano

Sztywny gospodarz ma 3 zgrabiarki 

Jednokaruzelowa 

Dwukaruzelowa do środka i dwukarzelowa do boku

Kosiarka samolot 

Drugi zestaw czołowa i boczna 

A i tak brat pomaga swoim sprzętem 

Opublikowano
5 godzin temu, ChiquitaB napisał(a):

a jak robie sam z żoną to czasami wypadalo by za kosiarka już zgrabiarke puścić

Ja przy 2,3,4 pokosie tak robię. Zgrabiarka idzie od razu za kosiarką

Opublikowano

Ja tylko zapytałem cxy ktoś użytkuje taka zgrabiarkę,  a tu się temat komkret rozwinol dzięki wszystkim za podzieleniem się wiedzą jednak o tą konkretną mi chodzi a głównie o to czy sprawdzą się to położenie w transporcie.

Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Sztywny gospodarz ma 3 zgrabiarki 

Jednokaruzelowa 

Dwukaruzelowa do środka i dwukarzelowa do boku

Kosiarka samolot 

Drugi zestaw czołowa i boczna 

A i tak brat pomaga swoim sprzętem 

Sztywny gospodarz to ma kwaterę 2x1, a rodzina spadek, a nie samoloty

• Haha 10
Opublikowano
46 minut temu, michalcium napisał(a):

To chyba kładą 100 ha na pokos

Więcej 

Tu nie ma dobrej odpowiedzi 

Najlepsza będzie do środka 

Ale jak nie ma trawy to jazda na pusto

Ale to też od działek zależy 

Opublikowano
5 godzin temu, danielhaker napisał(a):

Ja przy 2,3,4 pokosie tak robię. Zgrabiarka idzie od razu za kosiarką

U mnie 12ha zieleni, ale przewracarki nie używałem już z 15 lat. Zawsze koszenie, zgrabianie i prasa/przyczepa. Obecnie przewracarki nie posiadam 

• Like 1
Opublikowano

Ja mam zgrabiarka  mchale bierze max 7.8 m ale grabie na 7.3 m bo taki wałek mi pasuje . Wydajność niesamowita w porównaniu do jedno gwiazdowej . Oczywiście wałek do środka grabi .

Dalej mam jedno gwiazdową kuhn 3,6 m z 2012 roku. Super maszyna cała w oryginale nie spawana i wszystkie zęby od nowości . Grabie nią jeszcze ale to nad rzeką szuwary gdzie nierówno a i trawa wieka i wałki za duże by wyszły . Te dwie firmy mogę polecić 👍👍