Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, pawelmf napisał(a):

Zasoby są. Tylko co Claas czy pottinger

Cialbym robić w kopiec bo trawy rózne raz lepsza raz gorsza takto by był przekładaniec ale cały czas taki sam 

przekładaniec taki sam jak? z dołu gorsze/ lepsze od prawe gorsze lepsze, z przodu gorsze lepsze 

Opublikowano
Godzinę temu, pawelmf napisał(a):

Zasoby są. Tylko co Claas czy pottinger

Cialbym robić w kopiec bo trawy rózne raz lepsza raz gorsza takto by był przekładaniec ale cały czas taki sam 

Z używek to patrzy się na stan co w lepszym i do $$ ale najlepsze to chyba usługa...

Opublikowano

Jednolitość paszy jest o niebo lepsza w porównaniu z belami szczególnie jak masz zróżnicowane łąki! Nie mylić tylko kwesti że jak zrobisz gnój z lepszą trawą to ci to zjedzą otóż nie zjedzą nawet lepszego a takie jest przekonanie. 

Co do marki to myślę że bardziej kwesta stanu, class pottinger Krone czy strsautman dostaniesz części 

Opublikowano

Mokre szybciej wpierdzielą jak suche. Ja najmuje usługę przyczepa ale znajomy świadczy więc termin mam ladnie dogadany zawsze. Szkoda sie pchać w cos swojego bo to się spieprzy i czlowiek sie tylko wk i kase wydaje.

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Mokre szybciej wpierdzielą jak suche. Ja najmuje usługę przyczepa ale znajomy świadczy więc termin mam ladnie dogadany zawsze. Szkoda sie pchać w cos swojego bo to się spieprzy i czlowiek sie tylko wk i kase wydaje.

Ja jeszcze tak na 100/ niewiem czy kupię jak się coś trafi rozsądnego to może po świętach się przejadę i popatrzę. A z jaki wyposażeniem szukac

Opublikowano

Mokre to jedno ale jakiś mlekopędny szuwar koszony raz na dekadę dołożysz to już inna bajka;) 

Co do wyposażenia to zależy ile kasy, szerokie koła , na podbieracza też najlepiej skrętne , jak na torfy to i rolka za podbieraczem, skrętna oś też robi robotę. Teraz mam z walkami ale myślę że jakby była bez to też spoko a w zamian jakiś rozgarniak reck czy coś takiego (przy wałkach też przydatna maszyna), dużo szybszy rozładunek mniejsze obciążenie. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Jaki gnój 🤔 czym mokrzejsze to lepsze 😛

Za mokre też nie dobre. Ja w tym roku pierwszy pokos jednego dnia skosilem i tego samego dnia zgrabilem i następnego dnia było zbierane to jednak za mokre od dołu jak się wybiera to takie kawałki skelojne się wybierają. Jednak za rok będzie leżało chociaż jeden dzień na pokosach 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

Kumpel od znajomego kupił sianokiszonkę z pryzmy (bardzo mokra. czyt. gnój ponad 20% białka) pierwszy raz przywiózł swoim krowom i tylko wąchały i nie chciały jeść bo on tylko dobrze przeschnięty towar w belach robi. Także u każdego sprawdza się co innego

Opublikowano
41 minut temu, dantur96 napisał(a):

Za mokre też nie dobre. Ja w tym roku pierwszy pokos jednego dnia skosilem i tego samego dnia zgrabilem i następnego dnia było zbierane to jednak za mokre od dołu jak się wybiera to takie kawałki skelojne się wybierają. Jednak za rok będzie leżało chociaż jeden dzień na pokosach 

No w mokrym te kawałki po rotorze się robią najgorzej przy koncówce napełniania przyczepy nawet po paszowozie nieraz parę takich kulek się trafi

Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał(a):

Przy trzech walcach nie dotykam się do ładowacza przy ugniataniu

Jakby ktoś miał używany wóz 8-10m3 wart polecenia to dajcie znać

Mój EM idzie na sprzedaż tylko 12m3 

Opublikowano
pawlak2507 napisał:

Kumpel od znajomego kupił sianokiszonkę z pryzmy (bardzo mokra. czyt. gnój ponad 20% białka) pierwszy raz przywiózł swoim krowom i tylko wąchały i nie chciały jeść bo on tylko dobrze przeschnięty towar w belach robi. Także u każdego sprawdza się co innego

Sprzedawałem przez pół roku sąsiadowi sianokiszonkę z pryzmy i też z początku nie chciały, bo on zawsze niemal siano owija. Teraz gdy wrócił na czas zimowy do swoich bel mówi, że teraz z kolei swojego nie chcą jeść 😜

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, michalcium napisał(a):

No w mokrym te kawałki po rotorze się robią najgorzej przy koncówce napełniania przyczepy nawet po paszowozie nieraz parę takich kulek się trafi

No napewno tak jest. Ale mimo wszystko zbierałem u siebie za mokre Jeszcze w dodatku trawy były pierwsze bardzo dobre 

Opublikowano
40 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Jeszcze z 200kg by weszło ale baliki idą jeden suchy drugi taki idealny i do tego qq 39sm więc lekkie wszystko. To na 2 dni dla krow I jalowek

20241220_082425.jpg

U mnie tak samo aż się wysypuje

Opublikowano

Tak cyklopem bo nie mam nic innego a normalnie to frezem biorę. Akurat pryzmy mam teraz na piachu więc tragedi nie ma a jeden przejazd masakry nie robi dużej. Ale jak pojdzie w robotę mój z frezem to już gorzej sie zrobi. Tu mam dojazd do stogu i już tylko glina wszędzie

20241221_084110.jpg

Opublikowano

Pytanko do użytkowników rusztów: jak są te podstawowe ruszta do 850kg i na takich rusztach rozjedzie się czy zalegnie krowa to da się na to wjechać c330 albo miniładowarką żeby podnieść, czy jakieś inne sposoby ? Producent twierdzi że próby obciążeniowe robią dużo większym ciężarem i ruszta wytrzymują.

Opublikowano

Jeszcze tylko styczeń, luty, marzec i będzie znów sucho 😅

4 godziny temu, slawek74 napisał(a):

W sam raz na dwa dni można kręcić... 9 na dwa dni dla 30 na styk lub deko mało...

A nie 9,5 masz z nadstawką? 9 to faktycznie za mało na 60szt

Przy dwudniowym mieszaniu zimą 12stka ok, ale jeśli latem raz dziennie i chwilowo zrobi się powiedzmy 22 w doju, bo reszta zasuszona ciekawe jak będzie mieszał przy 28% wypełnienia 🤔

4 godziny temu, Ursusc385 napisał(a):

Sąsiad będzie miał Alime 8m3 kilku letnia bo chce zmienić na większy 

Daj znać jak kupi drugi

• Like 1