Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, robert1226 napisał(a):

To jak ci robi papkę to po hhhhh tyle  czasu kręciłeś , do wszyskiego trzeba z głową  podchodzić nie ślepo słuchać pseudo doradców  .

Skoro poziomy robi papkę a pionowy nie to znaczy poziomy lepszy bo szybciej zrobi normalny tmr, a do tego ciągnik spali połowę paliwa.

Każdego masz za idiote? Może nie jestem jakiś och ach hodowcą jak się tutaj niektórzy mają ale jak Pionowy miesza 10-15 min na tych samych komponentach to poziomy ile 3 czy może 3,5 ? Miesza krócej to treściwe nie są wymieszane odpowiednio i w tym cały problem

Opublikowano
2 minuty temu, MKrajes napisał(a):

Każdego masz za idiote? Może nie jestem jakiś och ach hodowcą jak się tutaj niektórzy mają ale jak Pionowy miesza 10-15 min na tych samych komponentach to poziomy ile 3 czy może 3,5 ? Miesza krócej to treściwe nie są wymieszane odpowiednio i w tym cały problem

Jak nie są skoro miesza dużo szybciej. Zaczynasz od treściwych 

Opublikowano

Dawałem na spód, na środek, na górę i te ok 10 min trzeba było i tak mielić. Dodam że miałem za mały wóz jak na moje potrzeby i trzeba było go przeładowywać ale dla mnie temat już zamknięty. Poziomy mnie nie zachwycił to raz, 22m3 pewnie byłyby ok, a idealnie 24m3 a cena zwala z nóg to dwa, po trzecie wysokość 3,3m już go dyskwalifikuje

Opublikowano
20 minut temu, MKrajes napisał(a):

Jak tak uważasz . Wszystko można ogarnąć i się nauczyć, może krócej może obrotu zmiejszyc i napewno kolejność wsypywania.

Opublikowano
9 minut temu, MKrajes napisał(a):

Dawałem na spód, na środek, na górę i te ok 10 min trzeba było i tak mielić. Dodam że miałem za mały wóz jak na moje potrzeby i trzeba było go przeładowywać ale dla mnie temat już zamknięty. Poziomy mnie nie zachwycił to raz, 22m3 pewnie byłyby ok, a idealnie 24m3 a cena zwala z nóg to dwa, po trzecie wysokość 3,3m już go dyskwalifikuje

Jakieś czynniki wpłynęły na to że nie kupiłeś ale napewno nie masz co na siłę udowadniać że pionowy szybciej wymiesza i zrobi lepszą strukturę. Dopasowałbyś do swoich potrzeb i by się okazało że 5 minut wystarczyłoby ci na mieszanie 

Opublikowano

Jak po sieczkarni to nawet nozy nie trzeba w paszowozie 😁 no w pionowym raczej nie przekręcisz tmr a przy poziomym można szybko to osiągnąć, tym bardziej przy mokrym towarze. Z pryzmy to laduje w swoj sianokiszonke i odrazu qq na koniec 10 minut maks kręcę bo treściwe sypie na końcu ale mam w tym rokuch suche objętościowe i leje wody jeszcze. Będę robił sieczkę do obory w tygodniu to dam znać jak to wychodzi czasowo w porównaniu do poziomego i jaka sieczkę idzie osiągnąć

Opublikowano

Jakie preparaty mlekozastępcze polecacie takie od 3-5 dnia?

Paulina kiedyś polecała Agro Netzwerk Milk of Milk, ale tak czytam i inne nazwy na af, inne w ich katalogu a jeszcze inne w sprzedaży 🙆‍♂️

Opublikowano
2 minuty temu, danielhaker napisał(a):

Paulina kiedyś polecała Agro Netzwerk Milk of Milk, ale tak czytam i inne nazwy na af, inne w ich katalogu a jeszcze inne w sprzedaży 🙆‍♂️

Od lat stosuję Sprayfo jestem niezmiennie zadowolony i namówiłem wielu znajomych. Delta czy excellent bedzie dobre.

Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Jakieś czynniki wpłynęły na to że nie kupiłeś ale napewno nie masz co na siłę udowadniać że pionowy szybciej wymiesza i zrobi lepszą strukturę. Dopasowałbyś do swoich potrzeb i by się okazało że 5 minut wystarczyłoby ci na mieszanie 

Nie udowadniam tylko to moje trzecie podejście do poziomego i nie widzę jakiegoś wielkiego efektu WOW który by mnie przekonał wydać ponad dwa razy tyle za wóz paszowy. 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, danielhaker napisał(a):

Od roku stosuje już Preparat mlekozastępczy Milk For Milk Pełnomleczny biorę to w mlekovicie na premie to wychodzi jakieś 260 zł za worek. I fakt są fajne przyrosty i wgl nawet zostaje osad taki jak po mleku krowim. Fajny ma zapach. Parametrami jest takie samo ( chyba) jak agrolak czempion 

Opublikowano
W dniu 7.12.2024 o 14:33, mr1997 napisał(a):

Zna się ktoś B laktamy to jest to samo co tetracykliny bo badam krowę 3 tyg po karencji i wychodzi cały czas antybiotyk raz jeden raz drugi cuda normalnie 

ja mnałem na przełomie sierpnia i września 5 tygodni wychodził

Opublikowano
1 godzinę temu, MKrajes napisał(a):

Od lat stosuję Sprayfo jestem niezmiennie zadowolony i namówiłem wielu znajomych. Delta czy excellent bedzie dobre.

Nie udowadniam tylko to moje trzecie podejście do poziomego i nie widzę jakiegoś wielkiego efektu WOW który by mnie przekonał wydać ponad dwa razy tyle za wóz paszowy. 

To jaki teraz masz i jakie testowałeś ? 

Opublikowano
3 godziny temu, danielhaker napisał(a):

Również polecam sprayfo deltę

4 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

Jak po sieczkarni to nawet nozy nie trzeba w paszowozie 😁 no w pionowym raczej nie przekręcisz tmr a przy poziomym można szybko to osiągnąć, tym bardziej przy mokrym towarze. Z pryzmy to laduje w swoj sianokiszonke i odrazu qq na koniec 10 minut maks kręcę bo treściwe sypie na końcu ale mam w tym rokuch suche objętościowe i leje wody jeszcze. Będę robił sieczkę do obory w tygodniu to dam znać jak to wychodzi czasowo w porównaniu do poziomego i jaka sieczkę idzie osiągnąć

Uwierz mi że wszystko się da ja kiedyś pionowy zlepiłem na papkę no ale to było po ostrej imprezie i przysnęło mi się w ciągniku z paszowozem🤪

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

To jaki teraz masz i jakie testowałeś ? 

Teraz mam EM Rino 1200 z nadstawką na 15m3 i mieszam dwa wozy dziennie. Co do testów to zacząłem rozmowy we wrześniu tamtego roku chyba z 14 firmami i wozy demonstracyjne dostarczyły tylko dwie EM i RMH a poziomy pożyczałem od znajomego handlarza Sgariboldi Mono 13 czy 14m3. Cała reszta na początku chwaliła jakie ich jest super a reszta zła jak padał temat testów to cisza i teraz w grudniu sobie wszyscy przypomnieli bo mam realizację do końca roku 

2 minuty temu, mx_racer napisał(a):

potwierdzi ktoś teorie że regularnosc doju tzn. co 12 godzin może zwiększyć wydajność nawet o 2 litry dziennie od sztuki?

Mogę ci potwierdzić że wszyscy "hodowcy" napinający się na wydajność regularnie udój z zootechnikiem robią 1-2 później niż zwykle.

Opublikowano
4 minuty temu, mx_racer napisał(a):

potwierdzi ktoś teorie że regularnosc doju tzn. co 12 godzin może zwiększyć wydajność nawet o 2 litry dziennie od sztuki?

Potwierdzam kiedyś doiłem o 6 rano i 17 wieczorem po przestawianiu 17.30/5.30 regularnie co do minuty dosłownie start dojarki mleka przybyło 

Opublikowano
michalcium napisał:

4 minuty temu, mx_racer napisał(a):

Potwierdzam kiedyś doiłem o 6 rano i 17 wieczorem po przestawianiu 17.30/5.30 regularnie co do minuty dosłownie start dojarki mleka przybyło 

u mnie róznica wynosi aż 1.5 godziny. jak ma mi przybyć 120l mleka na odbiór to się chyba opłaca przestawic chyba że to jest dosłownie poł litra od sztuki. może pamiętasz jaki był to mniej więcej wzrost ?

Opublikowano
1 minutę temu, Supersebusiek napisał(a):

14m3 a 17m3 to dwa światy , jak ktoś testował oba będzie wiedział o co chodzi .

Przedstawiciel Sgariboldi obiecywał poziomy, pionowy i samojezdny i nie wiem co jeszcze by obiecał by umowę podpisać ale wiecznie coś wypadało i nie pasowało. Ja za takie podejście firm dziekuję jak olewają cię na etapie zakupu to świetnie świadczy o przyszłej współpracy. Był jeden goguś co przyjechał z "niezobowiązującą" umową po podpisaniu której miał być wóz testowy u mnie

Opublikowano
5 minut temu, mx_racer napisał(a):

u mnie róznica wynosi aż 1.5 godziny. jak ma mi przybyć 120l mleka na odbiór to się chyba opłaca przestawic chyba że to jest dosłownie poł litra od sztuki. może pamiętasz jaki był to mniej więcej wzrost ?

To czemu taka różnica kolego?