Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, michal_19 napisał(a):

Posiada ktos wóz euromilk pionowy z dodatkowymi nożami gwiazdkowymi? Faktycznie robią bardzo dobrą robotę w przypadku sianokiszonki z bel?

mam sam przykręciłem chyba z 9 gwiazdek 😛 ja tam jestem zdania im więcej noży tym lepiej 

Opublikowano
5 godzin temu, radekz200 napisał(a):

chłopaki jakiej firmy polecacie nóże do paszowozu? 

na allegro znalazłem takie https://allegro.pl/oferta/noz-paszowozu-rmd-unifeed-alima-rmh-16800045-51200-1550-70-134-12877790644

Z Waryńskiego trafiłem dłuta do pługa które pękły od stania, ale noże mogę pochwalić, wersja z węglikiem. Dla mnie jest różnica, z węglikiem dłużej trzymają ostrość. 

Opublikowano
Godzinę temu, radekz200 napisał(a):

mam sam przykręciłem chyba z 9 gwiazdek 😛 ja tam jestem zdania im więcej noży tym lepiej 

U mnie w Alimie pionowej są   ,takie nożyki dodatkowe , takie krótsze zębate czy coś to lepiej robi ,trudno powiedzieć ,nie mam porównani bo to pierwszy wóz ,

Opublikowano (edytowane)

A ostatnio jak był zootechnik na udoju i mu mówiłem o tym to on na to ,, to nie tak łatwo ocenę uruchomić , nie wyjdzie im to tak szybko " jak widać się udało szybko , zaraz ich po kieszeni skubną no bo trzeba będzie z ceny schodzić jak hodowcy zaczną firmę zmieniać , tylko teraz jak będzie ta usługa ,,zrób to sam" to wydajność niektórym mocno podskoczy 😃

Edytowane przez Supersebusiek
  • Like 2
Opublikowano
29 minut temu, leszek1000 napisał(a):

Na wzdęcia jest lek, tylko nazwy nie pamiętam. Jeżeli jest mocno wzdęta, to warto wsadzić rurkę i usunąć nagromadzony gaz. Zmieniałeś ostatnio dawkę u krów. 

Od 2 tygodni krowy dostają sianokiszonkę z samej lucerny z beli, wcześniej dostawały z pryzmy mieszankę lucerny z trawą. Średnio wychodzi 7 kg na krowę. 

Opublikowano
3 godziny temu, Supersebusiek napisał(a):

A ostatnio jak był zootechnik na udoju i mu mówiłem o tym to on na to ,, to nie tak łatwo ocenę uruchomić , nie wyjdzie im to tak szybko " jak widać się udało szybko , zaraz ich po kieszeni skubną no bo trzeba będzie z ceny schodzić jak hodowcy zaczną firmę zmieniać , tylko teraz jak będzie ta usługa ,,zrób to sam" to wydajność niektórym mocno podskoczy 😃

Nie żebym bronił federacji ale już widzę te tłumy rolników które walą drzwiami i oknami. Wielu rolników którzy zainwestowali w porządne hale z zarządzaniem stadem czy roboty odeszło spod oceny bo mają to samo nawet więcej za darmo. Jak mam pomiar mleka 2 razy dziennie przez cały miesiąc od każdej sztuki to już widzę jak będę leciał po te archaiczne mierniki brał próby i potem odwoził to wszystko nie wiadomo gdzie tracąc czas i pieniądze tylko dlatego że niespełniony gwiazdor i kliku jemu podobnych jak dzieci w przedszkolu nie potrafią się ze sobą dogadać. Dla mnie federacja to w tej chwili głównie ocena wartości hodowlanej i genomowanie stada i PAG a nie miejsce przed sąsiadem w tabelce.

Niech ta spółka zacznie działać, pokażą w praktyce że ich system działa, że potrafią zrobić do tego dobrą aplikację do zarządzania stadem, zatrudnią fachowców i wtedy można ogłaszać że będą konkurencją dla PFHBiPM a teraz to tylko szumne hasła i pobożne życzenia. Jak będzie wyglądała cała logistyka i czy wszystko się nie wysypie przy dużym zainteresowaniu i na wyniki próbnego udoju przyjdzie czekać po kilkanaście dni. Niech pokażą jak chcą przekonać niezdecydowanych do oceny, w czym są lepsi i co mogą zaproponować więcej. A w tej chwili jest to samo może trochę mniej za to samo może trochę mniej. Życzę im jak najlepiej ale nie przemawia do mnie ten projekt pod żadnym względem.  

Już Pan Prezes miał zrobić wielką rewolucję z Mlekiem A2A2 i jedyne co zaproponował rolnikom na spotkaniu to przerabianie mleka we własnym zakresie i sprzedaż produktów przez internet i na ryneczkach. Tyle czasu a w temacie który moze być przyszłościowy nie ruszyło nic. 

Opublikowano
12 godzin temu, PiotrZet napisał(a):

Od 2 tygodni krowy dostają sianokiszonkę z samej lucerny z beli, wcześniej dostawały z pryzmy mieszankę lucerny z trawą. Średnio wychodzi 7 kg na krowę. 

Może to być od lucerny. Przede wszystkim obserwuj, jeżeli nie będzie nowych przypadków to spoko. Niekiedy krowa  ma jakiś problem, przyczyn jest wiele. Rozumiem, że masz paszowóz. U mnie kilka lat temu jak nie było paszowozu, to krowa po kiszonkę z kukurydzy dostawała wzdęcia.

Opublikowano

Tak paszowóz jest. Spróbuję wlać do pyska jeszcze oleju rycynowego, być może połknęła jakąś folie. Jeśli nie pomoże, przejdę na żywienie z ręki bez lucerny. 

21 minut temu, leszek1000 napisał(a):

Może to być od lucerny. Przede wszystkim obserwuj, jeżeli nie będzie nowych przypadków to spoko. Niekiedy krowa  ma jakiś problem, przyczyn jest wiele. Rozumiem, że masz paszowóz. U mnie kilka lat temu jak nie było paszowozu, to krowa po kiszonkę z kukurydzy dostawała wzdęcia.

Opublikowano
8 minut temu, leszek1000 napisał(a):

Spokojnie, jeżeli to będzie pojedynczy przypadek, to z niczego nie musisz rezygnować. Jeżeli dawka jest zbilansowana, to warto się wstrzymać ze zmianami. 

No tak, chodziło mi o tylko tą sztukę 🤣 Reszta pozostaje bez zmian.

• Like 1
Opublikowano

Jak masz gorzkie sole to rozrób ze 100gr w litrze wody i wlej do poska a bezposrednio po tym wlej litr zwykłego oleju jadalnego jak za raz nie pomoże to po 12 godzinach powtórzyć ... 

Ogólnie pobiera pasze?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, slawek74 napisał(a):

Jak masz gorzkie sole to rozrób ze 100gr w litrze wody i wlej do poska a bezposrednio po tym wlej litr zwykłego oleju jadalnego jak za raz nie pomoże to po 12 godzinach powtórzyć ... 

Ogólnie pobiera pasze?

Pobiera, ale mało. Teraz jak spojrzalem, to od rana też mało nagnoiła

Edytowane przez PiotrZet
Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

A jaki ten kał? A coś na apetyd dostała? Jakiś ruchmax lub podobne?

Kał jest normalny, taki jak od wszystkich. Na apetyt nic nie dostała, bo tak praktycznie można powiedzieć że od wczoraj gorzej pobiera. Napewno spróbuję podać te gorzkie sole i olej.