Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ulotka wyraźnie pisze, że karencja na mięso przez okres od podania do wycielenia, a na mleko 2 dni. Toż wyraźnie napisane 🤨

Zasuszałem tubką i wyleczyła się

Edytowane przez emtec123
Opublikowano
8 godzin temu, michal_19 napisał:

Bo płukanka ma w sobie jeszcze jod który zasusza.

nie ma tam jodu. Sprawdzałem. Myślałem że to będzie duży plus na korzyść płukanki. Chyba zaaplikuję tubę w takim razie albo dwie i dobrze rozmasuje. Jutro kapnę do próbówki z mlekiem  tą Rifaksyminę i zobaczę czy antybiotyk wyjdzie w badaniu. Może jeszcze na substancje hamujące trzeba dać?

Opublikowano
47 minut temu, emtec123 napisał:

Aż dwa dni

Przeczytaj uważnie to co tam napisane .

35 minut temu, Troker1979 napisał:

nie ma tam jodu. Sprawdzałem. Myślałem że to będzie duży plus na korzyść płukanki. Chyba zaaplikuję tubę w takim razie albo dwie i dobrze rozmasuje. Jutro kapnę do próbówki z mlekiem  tą Rifaksyminę i zobaczę czy antybiotyk wyjdzie w badaniu. Może jeszcze na substancje hamujące trzeba dać?

Ty chcesz cwiartkie na amen zasuszyć czy normalnie krowe przed ocieleniem , bo już tak mącisz ze nie wiem.

Opublikowano
3 godziny temu, Troker1979 napisał:

Baza to musi być jod ,tak mi weterynarz mówił i by to pasowalo specyficzny kolor, pomarańczowo brązowy,jak dipy hodowlę, a jaka baza jest leku tego chyba szybko nie znajdziesz.

Opublikowano
4 godziny temu, robert1226 napisał:

Przeczytaj uważnie to co tam napisane .

Ty chcesz cwiartkie na amen zasuszyć czy normalnie krowe przed ocieleniem , bo już tak mącisz ze nie wiem.

Krowa w środku laktacji do wydojenia i wyjazd. Daje ze 40 l mleka dziennie. Pytam cały czas o możliwość zasuszenia w laktacji jednej ćwiartki i dalszym dojeniu do basenu z pozostałych trzech. Może być na amen.

51 minut temu, michal_19 napisał:

Baza to musi być jod ,tak mi weterynarz mówił i by to pasowalo specyficzny kolor, pomarańczowo brązowy,jak dipy hodowlę, a jaka baza jest leku tego chyba szybko nie znajdziesz.

6. DANE FARMACEUTYCZNE:

6.1 Wykaz substancji pomocniczych

Alkohol cetostearylowy

Parafina lekka

Gaz butan/propan (75:25)

Opublikowano

To żadne tuby tylko fatriximin płukanka i po sprawie .

Widzę tu dużo doradców co tego nie stosowali nie wiedzą co i jak tylko ci w głowie mieszają,  podałem ci przepis  wcześniej już dawno sprawdzony i skuteczny bez skutków ubocznych.

• Thanks 1
Opublikowano

Żeby zasuszyć ćwiartkę wystarczy dać w ten strzyk mastiplana, coś ze sterydem

Ja dałem 4 

Jedna tubka po każdym udoju

Po 4 przestałem doić 

Krowa zasuszyła

Można też dać tylko jeden i przestać doić 

I mleko na sprawdzenie na obecność antybiotyku, może przejść na inną ćwiartkę 

Opublikowano

Krowa 3 miesiące po wycieleniu, nagle dostała jakichś przykurczy i był problem ze wstawaniem, braki wapnia, fosforu, magnezu. Podane kroplówki, brak poprawy, wet stwierdza że pewnie sobie coś uszkodziła przy rujach i nie ma sensu leczyć. No to do powiatowego żeby ubój z konieczności wykonać. Powiatowy już przez telefon mówi że jak noga albo kręgosłup nie złamane to trzeba leczyć. Widać że z nią coraz gorzej zamiast lepiej, następne koszty mi nagoni tylko, masakra...

Opublikowano

Antybiotyk z fatroximin nie wychodzi w badaniu na antybiotyk w Mlekpolu. Dałem próbkę mleka do której wycisnąłem z tubki trochę zawartości.

Dostałem korekty faktur z Energi z miesięcy pierwszego półrocza 2023. Za mało mi policzyli za kilowat i trza dopłacać po roku z hakiem. Parodia jakaś. Może za jakiś czas do rachunków sprzed  pięciu lat wstecz trzeba będzie dopłacać. Wspomnę jeszcze że już miałem dopłaty za faktury za ten okres jakoś w lipcu 2023. Chyba naprawdę spółki skarbu państwa cieńko przędą.

Opublikowano
3 godziny temu, Troker1979 napisał:

Antybiotyk z fatroximin nie wychodzi w badaniu na antybiotyk w Mlekpolu. Dałem próbkę mleka do której wycisnąłem z tubki trochę zawartości.

Dostałem korekty faktur z Energi z miesięcy pierwszego półrocza 2023. Za mało mi policzyli za kilowat i trza dopłacać po roku z hakiem. Parodia jakaś. Może za jakiś czas do rachunków sprzed  pięciu lat wstecz trzeba będzie dopłacać. Wspomnę jeszcze że już miałem dopłaty za faktury za ten okres jakoś w lipcu 2023. Chyba naprawdę spółki skarbu państwa cieńko przędą.

Przecież uśmiechnięta ministra mówiła, że będą przychodzić korekty w dół 🤭 

Musi się P0myliła

Opublikowano (edytowane)
Dnia 16.07.2024 o 10:24, Matmen napisał:

Spróbuj wysłać taką samą korektę do mleczarni z dopłatą za mleko;)

Na pewno chętnie ją przyjmą 😉 Przy okazji polecam poczytać - lustrzane godziny znaczenie. Można wyciągnąć pewne wnioski.

Edytowane przez dandos
Opublikowano (edytowane)

Nagłe objawy wczoraj rano było dobrze a wieczorem stała już smutna kał luźny ale nie aż tak bardzo z krwią i widoczne bóle był wet no i rokowania w tym przypadku słabe więc trzeba oddać na ubój, zastanawiam się gdzie jest jakiś błąd bo to już drugi taki przypadek poprzednio 2 miesiące temu i krowa padła

Edytowane przez mr1997
Opublikowano

Ja miałem kilka przypadków. Jednej udało się przeżyć i dalej jest w stadzie. Wszystko zależy, jaki jest duży wrzód oraz ilość. U tej, co robiłem sekcje, wykryliśmy aż 3 pęknięte wrzody, nie miała szans. Ciężko znaleźć przyczynę, to mogą być zastoje w jelicie, stany zapalne, które powodują powstawanie wrzodu. 

Jeżeli kał jest czarny, to wrzody są albo w jelicie cienkim, albo gdzieś wyżej. Jeżeli widzisz domieszki krwi to raczej jelito grube lub koniec odcinka jelita cienkiego.