Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ryży mówi że  nie będzie, to na pewno będzie. Tylko po wyborach do PE. 

Z tańszych to głównie po głowie chodzi mi sipma i pronar. W zachodnie chyba nie ma sensu się pchać przy 400-800 balotach.

Opublikowano

miałem pronarke na bocznym załadunku i jej jedyny problem to aparat do folii, bo podług zachodnich jest upierdliwy w obsłudze, a reszta to udana kopia Mchale

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, krzychu121 napisał:

@michalcium po prawie 1,5 miesiąca przerwy dolało i u mnie dość dobrze. Nie wiem ile bo deszczomierz zdmuchnęło ale kałuże są więc te kilka - kilkanaście litrów spadło. Torfy odżyją 

Pozazdrościć. U mnie przeszły wszystkie burze bokiem, a były bardzo blisko i widać że lało mocno.

Ostatni deszcz przed siewem kukurydzy. Chyba nie będzie co zbierać w tym roku.

Edytowane przez Nintendo
  • Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, Nintendo napisał:

Pozazdrościć. U mnie przeszły wszystkie burze bokiem, a były bardzo blisko i widać że lało mocno.

Ostatni deszcz przed siewem kukurydzy. Chyba nie będzie co zbierać w tym roku.

U mnie od 22 kwietnia 2 litry 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, kat napisał:

Jak ryży mówi że  nie będzie, to na pewno będzie. Tylko po wyborach do PE. 

Z tańszych to głównie po głowie chodzi mi sipma i pronar. W zachodnie chyba nie ma sensu się pchać przy 400-800 balotach.

Mam Metal Fach Z593 na przednim załadunku, wożę na niej po 2 bele na brzeg pola i nic nie pęka, 4 lata i tylko takie małe dziadostwo od puszczania folii się zepsuło to przyjechali z serwisu i zrobili na gwarancji. A no i jak taki sworzeń nie zazębi tam gdzie trzeba to przy wyrzucaniu owiniętej beli stół potrafi się zablokować, ale jak się regularnie te miejsce smaruje to rzadko się zdarza. Sąsiad robi Pronarem na bocznym załadunku to widzę jak po owijaniu chodzi i zakleja, coś chyba mu obdziera przy stawianiu beli. Bel koło 350-400 rocznie robię tym. Znaczy w sumie większość sąsiada sadzam na sprzęt. Żona trochę tym owijała, ale teraz czasu nie ma.

• Thanks 1
Opublikowano

Mam Pronara z bocznym załadunkiem 8 lat . Najpierw były bele po simpie a teraz po mchale.  Jak dla mnie ok 1000 bel na rok rewelacja nic tylko owijać . Zmieniłem tyło raz pasy i mechanizm do odcinania foli. Jest na linki nic się nie dzieje solidna owijarka . Jeszcze nie spawana ani razu 😎😎. Polecam . Czasami bele po mchale ok 1 tony to ostrożnie się ładuje nic szybko 

• Thanks 1
Opublikowano
15 godzin temu, greg1985 napisał:

Białystok i w stronę Białorusi na radarach przez ostatnie kilka dni deszczu nie brakuje . To samo od Łomży na Ostrołękę i dalej na mazury też pada . A ja jestem pomiędzy 🤷🤷🤷

Chyba nawet u @Pedro coś dziś popadało 

No jeśli 0.9mm nazywasz deszczem to ok. Popadało 🤨

Same krańce wschodnie tak, przez 3 dni przechodziło coś. 

Ostrołęka i na zachód wczoraj Kurpie podlało ładnie. 

U mnie 20 łbów dziś jest, jutro może nie być, ale wam to współczuję. Są u mnie tacy co od razu pierwszy pokos pasą, qq zero i zboża, a tu poligon wszędzie 

Opublikowano

Mam takie głupie pytanie. Jak ogrodzenie jest pod prądem z normalnym drutem a dołożymy do tego siatkę ogrodzeniowa, to ona będzie przewodzić prąd. Ale czy nie będzie wtedy uziemienia i ostatecznie stracimy prąd w pastuchu?

Opublikowano

Daj do ćwiartki plukanke fatroximin daj pół i za 24 godziny zdoic i resztę. 

1 godzinę temu, kampl napisał:

Mam takie głupie pytanie. Jak ogrodzenie jest pod prądem z normalnym drutem a dołożymy do tego siatkę ogrodzeniowa, to ona będzie przewodzić prąd. Ale czy nie będzie wtedy uziemienia i ostatecznie stracimy prąd w pastuchu?

Jak zrobisz że nie będzie miała siatka kontaktu z ziemią I trawą  to będzie działało,  tylko jak tu zrobić taką izolacje .

• Like 1
Opublikowano

Odizolować siatkę od słupków

14 minut temu, michal_19 napisał:

Panowie doradzi ktoś z tym zasuszaniem ćwiartki  rywanolem? Podałem już 4 razy po 250ml i nic ,nawet trochę nie obcięła mleka w tej ćwiartce.

Bo ten płynny rivanol jest zbyt słaby, a tabletki wycofane

Opublikowano
michal_19 napisał:

Panowie doradzi ktoś z tym zasuszaniem ćwiartki  rywanolem? Podałem już 4 razy po 250ml i nic ,nawet trochę nie obcięła mleka w tej ćwiartce.

ja ostatnio jak zasuszam ćwiartki to normalne daje antybiotyk na zasuszenie Cefa Safe i przestaje zdajać z tej ćwiartki. Oczywiście na drugi dzień mleko z reszty wymienia idzie do zbadania czy nie wychodzi antybiotyk. Kilka sztuk już tak zasuszylem i tylko u jednej wyszedł antybiotyk ale ona miała skaleczeny strzyk i pewnie dlatego przeszło na resztę wymienia. Ale na drugi dzień już nie wykryto antybiotyku

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, michal_19 napisał:

Jakiś inny sposób? Polenna wycofana też 

Jedynie chyba te zasuszeniowe tak jak koledzy wyżej piszą. Nawet z lekarzem ostatnio o tym rozmawiałem, to mówił że w zasadzie nie ma już nic tak skutecznego jak dawniej.

Ja mam obecnie problem z przydeptanym strzykiem. Z zewnątrz jest zagojony, ale weszło zapalenie, a sztuka jest tak mocno nadpobudliwa że nie da sobie czegokolwiek podać. W dodatku nie wiem jak to możliwe, ale mleko z niej normalnie leci, a koniec tubki wchodzi tylko do połowy i dalej czuć zrost, nie da się podać antybiotyku, bo wylatuje ze strzyka na zewnątrz. Szukanie kanału gdzieś z boku nieskuteczne 🤷‍♂️ Dostała amoksycylinę w ogólnym domięśniowo, ale zero skuteczności

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, robert1226 napisał:

Toż ci napisałem nie ma lepszego zasuszeniu. 

Dzięki, nie zauważyłem postu, tym spróbuje , i aplikujesz prosto z puszki j? Czy jakaś nasadka? 

Edytowane przez michal_19
Opublikowano

Ja chcę ją zniszczyć bezpowrotnie, kanał staje się z dnia na dzień bardziej niedrożny , zużyłem całe opakowanie columbusow nie pomogło, teraz każdy doj z drenem,a wiadomo jak wchodzi dren to i komórki milionowe, a krówka w 1 laktacji dobrze doi.