Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam jedną sztukę, której trzeba podbić energię gliceryną. Nie kupowałem jej już z 5 lat. Brać czystą, czy paszowa 80kilka % też będzie chętnie pobierana? Kiedyś raz kupiłem tą 80tkę i ledwo zmęczyłem...

Opublikowano (edytowane)

Nie każdy ma nowsza instalacje dostosowana żeby zaraz zabezpieczenie wywaliło. W nowej oborze mam ale w starej nie tak samo w domu nie mam bo by trzeba było cala instalacje wymienic. Takie zwarcie to dosłownie moment i krowa leży.  U wuja tak było jak wtyczka właśnie przy czymś zwarcie zrobila aż się paliła. Kuzyn zdążył wyrwać z gniazdka wszystko. Ale pol stada padlo

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
danielhaker napisał:

Mam jedną sztukę, której trzeba podbić energię gliceryną. Nie kupowałem jej już z 5 lat. Brać czystą, czy paszowa 80kilka % też będzie chętnie pobierana? Kiedyś raz kupiłem tą 80tkę i ledwo zmęczyłem...

u mnie z biofed chętnie pobierają w kurowie pewnie ma...

kampl napisał:

No takim plastik nie przewodzi prądu. Tu mogło tez zrobic się zwarcie gdzieś pomiędzy. Ja wiem że u mnie był kiedyś bardzo stary boiler i straszna wilgoć w pomieszczeniu. I on kopał. Mogl czegos dotykać i puścił dalej prad. Po rurkach od powietrza np

ale woda przewodzi...

ChiquitaB napisał:

Nie każdy ma nowsza instalacje dostosowana żeby zaraz zabezpieczenie wywaliło. W nowej oborze mam ale w starej nie tak samo w domu nie mam bo by trzeba było cala instalacje wymienic. Takie zwarcie to dosłownie moment i krowa leży.  U wuja tak było jak wtyczka właśnie przy czymś zwarcie zrobila aż się paliła. Kuzyn zdążył wyrwać z gniazdka wszystko. Ale pol stada padlo

w fomu i mnie stara ale w gospodarczych poprzerabiane koszt dużo mniejszy niż szkody .... raz przewód przetarło od chłodni gdyby nie zabezpieczenie nie pisał bym tutaj...

w domu

Opublikowano
6 godzin temu, danielhaker napisał:

Ja stosuję energy z vittry i chętnie ją jedzą

Opublikowano
10 godzin temu, pedro2 napisał:

A to starsza. 

Ale zasada działania taka sama. Ładuj podkładkę i robota złoto 

Trzeba jeszcze wiedzieć w którym miejscu ją podłożyć,  Druga sprawa że ta prasa jak trochę się zechce lepszego zbicia to lubi urywać ośki w wałkach, te malutkie łożyska na ośkach też sporo padają, wszystko tam jakieś takie delikatne, do suchego sianka nie za mocno zbitego ta prasa, a nie do materiału koszonego dzień czy dwa wcześniej.

Opublikowano
24 minuty temu, ChiquitaB napisał:

Czy każdy rozdzielacz hydrauliczny można przerobić na sterowanie linkami?

Tak każdy odkręcasz ten kołpak z dzeignia , a przykręcasz inny z linką. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, niesamowity90 napisał:

Trzeba jeszcze wiedzieć w którym miejscu ją podłożyć,  Druga sprawa że ta prasa jak trochę się zechce lepszego zbicia to lubi urywać ośki w wałkach, te malutkie łożyska na ośkach też sporo padają, wszystko tam jakieś takie delikatne, do suchego sianka nie za mocno zbitego ta prasa, a nie do materiału koszonego dzień czy dwa wcześniej.

Śruba na klucz 32 u mnie. nr6 na rysunku 

Wyciągasz że sprężyną i grzybkiem, ale trzeba uważać bo wodzik potem wypadnie, z początku olej go trzyma. 

Dajesz podkładkę 0.5mm M6 przed sprężynę nr 5 na rysunku i skręcasz. 

Moja grubo ponad 10 tys zrobiła, dwa komplety łańcuchów zużyte i żadne łożysko nie wymienione, a walce raczej takie same 

Screenshot_20240515-102031.png

• Thanks 1
Opublikowano

Dzięki za podpowiedź, postaram się to ruszyć w wolnej chwili. Może Ty masz nowszą prasę i co za tym idzie polepszyli konstrukcję widząc, że takie jak moje zbyt delikatne są. Zbieram się do zmiany prasy, ale wygląda na to że albo wytrzyma mi jeszcze 2-3 lata, albo jak się rozsypie do końca to trzeba będzie inne plany przesuwać i coś przyzwoitszego szukać...

500 bel rocznie robię i w tej prasie chyba jeden sezon był bez awarii, a tak zawsze coś...

Opublikowano

Mam pytanie, nabyłem zgrabiarke kuhn ga380. Problem jest w kontrze, nakrętce od karuzeli. Do tej pory miałem 280 która miała wbijany trzpień w sworzen od góry. Na nierówych kawałkach nakrętka się luzuje. Czy to tak musi działać, czy przewiercić dziurkę i wbijać kołek rozporowy ? 

Opublikowano

Nie mam pytań. Mam 1ha skoszone. Na luzie sobie zostawiłem wczoraj. Dzisiaj tak rozrywkowo o 9 idę skosze kolejny ha żeby nie mieć tak mało do zbierania. Zajeżdżam na pole. 1 sztukę ukręciłem.  A teraz powódź mam