Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
47 minut temu, krzychu121 napisał:

Taka urodzajna ziemia 

Haha. To ja już nie wiem czy nie wolę takiej niż moje pacyniska. Grabiami mógłbym to uprawiać. 

10 godzin temu, niesamowity90 napisał:

Czyli do 130 koni 3 metrowa talerzówka czy brona wirowa z hydropakiem na spokojnie i oba typy dobrze zrobią robotę?

Talerzowka 4m  nawet na 130 km wystarczy. Mam wirowa  4m na 180km i bardziej się brona męczy jak ciągnik. No ale u mnie to wygląda jakbyś asfalt mielił na budowie. 

IMG20230406123422.jpg

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, krzychu121 napisał:

Dzisiejsza uprawa zaoranej łąki. Brona wirowa. 2,5 m i ciągnik 90 km nie ma co robić 

IMG_20240424_174716_7.jpg

Co u was mają z tymi bronami wirowymi? Jeszcze po łące to spoko, ale w tamtym roku wiosna jadę przez wioske a tam cała wioska jeden obok drugiego brona wirowa uprawiał pod kuku, sam żółty piach praktycznie tuman kurzu i mielą to jeszcze bardziej 😳

Opublikowano
38 minut temu, kampl napisał:

Haha. To ja już nie wiem czy nie wolę takiej niż moje pacyniska. Grabiami mógłbym to uprawiać. 

Talerzowka 4m  nawet na 130 km wystarczy. Mam wirowa  4m na 180km i bardziej się brona męczy jak ciągnik. No ale u mnie to wygląda jakbyś asfalt mielił na budowie. 

IMG20230406123422.jpg

Z tymi 3m chodzi o to że mam taki siewnik i chciałem uprawówkę z hydropakiem wziąć żeby robić jednym przejazdem. Jak sieję samym siewnikiem to mi zagłębienia po kołach zostają po siewie i mam wrażenie że przez to później buja przy koszeniu, a jak siewnik pójdzie od razu za uprawą to może będzie równiej. Mniej wilgoci ucieknie po jednym przejeździe też.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Ursusc385 napisał:

Co u was mają z tymi bronami wirowymi? Jeszcze po łące to spoko, ale w tamtym roku wiosna jadę przez wioske a tam cała wioska jeden obok drugiego brona wirowa uprawiał pod kuku, sam żółty piach praktycznie tuman kurzu i mielą to jeszcze bardziej 😳

Pod kuku ma być "dobrze" uprawione i basta. 😛 struktura się nie liczy, byle pole było jak stół :D 

Edytowane przez Leszy
  • Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Ursusc385 napisał:

Niektórzy mają fobie na tym punkcie żeby było równiutko. I przewalają te piachy co chwila. A jak jeszcze ci co im sieja narzekają że nie równo to za rok jeszcze więcej w tym piachu grzebią. U mnie jesienią idzie talerzowka lub bezorkowiec na ściernisko. Wczesna wiosna czyli początek marca obornik i mieszam to bezorkowcem i uprawa się kończy na tym. Na początku to każdy pytał czy będę czymś to jeszcze doprawial bo tu trochę gnoju zostało na górze albo jakiś kikut po kukurydzy. Nie mogli przeżyć że tak można zostawić. W tym roku jak już dłuższy czas nie pada i co niektórzy przewalali ten piach kilka razy i jeszcze na koniec uwalowali to taki pytel się zrobił że burze piaskowe są. I co najlepsze woda przestała wsiąkać w to bo skorupa sie zrobiła z tego pytlu. Dobrze widać to po większym deszczu. U mnie są resztki na polu i jest taki trochę bałagan ale na bieżąco wszystko wsiąka a ci co powalowli to tworzą się kałuże i spływa tam gdzie niżej 

Opublikowano

U mnie bardzo dobrze sprawiła się brona wirowa z hydropakiem. Za jednym przejazdem była trawa wsiana. Zaorane było średnio bo i teren był nie równy ale po tej bronie wyszło super.

• Like 1
Opublikowano

Teraz coś i mi świta. Bez podania azotu mineralnego nie urośnie na samym bydlęcym oborniku. Nie wiem, ale wartość albo przyswajalność azotu z tego jest trochę przeszacowana moim zdaniem.  

Opublikowano

Jak jest normalny rok to na najsłabszych glebach około 2,5 m , na najlepszych jaguara 900 podczas cięcia tłukła z góry w dach  :) a jak nie pada to mogę i dać po 500 kg mocznika na ha i nic z tego nie będzie. Azot podaje jak pada i nie ma suszy, co mi z tego , że podam azot, a deszcz będzie raz w miesiącu. 

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, Xawier napisał:

Zielona na 3 dzień to kryptosporydioza będzie. Halocur albo jeszcze coś jest ale nie pamiętam już nazwy. Używaj suchej dezynfekcji i sprzątaj codziennie plus leki

Jak to zdiagnozować czy jest w moim stadzie?

Ten cielak żyje i ma się coraz lepiej, biegunki już nie ma.