Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Rzeczywiście, ktoś wykonuję usługi charytatywnie. Po co zarabiać 

Przecież najem na zbiór na pryzmę wyjdzie taniej niż robota własną presa.

I ja nie pisałem że od razu będą upadać. Ale nie rozumiem was. Jednego dnia piszecie że trzeba sprzedawać słabe krowy bo nie można doic 15l dziennie czy 6000 a następnego że każde litry dają zarobić. Chyba tylko Sławek zrozumiał co pisałem. Kiedyś każde litry dawały zarobek. Teraz już tak nie jest. I trzeba znać się na robocie i liczyć koszta żeby dobrze wyjść. Przeciez to wszyscy przerabialismy że kiedyś 10 krów wystarczało. A teraz na forum spotykam o takich komentarze że lepiej likwidować niż się męczyć i jeszcze nie zarabiać. 

Opublikowano (edytowane)

Dobra ale kiedyś rozwój z 4000 wydajności do 9000 to była bułka z masłem( mogłeś to osiągnąć nawet w starym budynku) i dawało to niesamowitego kopa gospodarstwu. Teraz zwiększanie dochodu przez wydajność mając 10 000 dla mnie się skończyła.

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
9 minut temu, Mateusz1q napisał:

Dobra ale kiedyś rozwój z 4000 wydajności do 9000 to była bułka z masłem( mogłeś to osiągnąć nawet w starym budynku) i dawało to niesamowitego kopa gospodarstwu. Teraz zwiększanie dochodu przez wydajność mając 10 000 dla mnie się skończyła.

Też tak uważam. Dlatego boli mnie że nie możemy na tym stanąć i lada moment takie wyniki będą tym co teraz jest 4000 l. To właśnie nasza wina. Już teraz każdy rolnik bardzo dużo potrafi i wie. A zaraz i to braknie i profesora będzie trzeba. Napedzilismy sobie sami bata ta wydajnością itd. 

Opublikowano
57 minut temu, kampl napisał:

Też tak uważam. Dlatego boli mnie że nie możemy na tym stanąć i lada moment takie wyniki będą tym co teraz jest 4000 l. To właśnie nasza wina. Już teraz każdy rolnik bardzo dużo potrafi i wie. A zaraz i to braknie i profesora będzie trzeba. Napedzilismy sobie sami bata ta wydajnością itd. 

Nie wszyscy ,ja patrzę aby sztuka trochę sobie postała a nie 2 lata i wyjazd 

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

w dziewiędziesiątych latach chlop zwolnił się z slabej pracy w skr i dokupił drugą krowę i z tego utrzymywał rodzinę 🙋‍♂️😁

Zgadza się. Kiedyś z tych 5-10 krówek budowali domy, obory , garaże a i na sprzęt jakiś starczyło. Wartość naszej pracy była inna. 

57 minut temu, kampl napisał:

Już nie przesadzaj. Każdy musi znaleźć złoty środek u siebie. Nie kazdy ma dobre ziemię żeby robić dobre objetosciowki. Jak nie ma dobrej objętościowki to trzeba dużo dokładać treściwej. Jak treściwa to i bufor, drożdże i witaminy itd itd. I tak można rozłożyć wszystko na czynniki pierwsze. Nie sztuką jest doić dużo. Sztuka jest mieć dużo w portfelu i jak najmniej kłopotów w stadzie. Każdy ma inne zwierzęta. Jednemu z dobrej objetosciowki i trochę treściwej doją 9-10 tys bez problemu a inny na tej samej paszy 8 nie udoi bo krowy poprostu nie są w stanie tego oddać. Więc to ze niedługo trzeba będzie doić 10 tys bo inaczej nie będzie się opłacało można między bajki włożyć. Może się okazać że rolnik który wypasa krowy na w miarę ogarniętych tuzach i sypie trochę osypki ma 5-6 tys wydajności i zostanie mu tyle samo kasy co temu który ma 10 tys ale musi na głowie stanąć żeby to osiągnąć. Mając różne duże koszta. 

Wylicz mi to jak najem przyczepy wyjdzie taniej niż swoją prasa ?

• Like 1
Opublikowano

lepiej sieczkarnią 😁 raz stabilna i jednolita pasz z pryzmy dwa krótsze kręcenie wozu mniej foli owszem zapierdziel przy koszeniu i grabieniu ale dwa dni i zrobione to co inni przez tydzień 😛

swój ciągnik przy zbiorze i paliwo też trzeba liczyć

Opublikowano
26 minut temu, slawek74 napisał:

lepiej sieczkarnią 😁 raz stabilna i jednolita pasz z pryzmy dwa krótsze kręcenie wozu mniej foli owszem zapierdziel przy koszeniu i grabieniu ale dwa dni i zrobione to co inni przez tydzień 😛

26 minut temu, slawek74 napisał:

Nie ma jednolitej paszy z kilku kawałków. 

Opublikowano (edytowane)

Zapierdziel przy robieniu pryzmy , okrywaniu i odkrywaniu w mrożną zimę też trzeba liczyć i ze nie zawsze robota kiedy ty chcesz tylko kiedy komus pasuje też trzeba brać pod uwagę.

Bardziej jednolita kiszonka to jedyny plus pryzmy.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

Już nie przesadzaj. Idę o zakład że twoje hektary jednego dnia bym prasoowijarka ogarnął 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Zapierdziel przy robieniu pryzmy , okrywaniu i odkrywaniu w mrożną zimę też trzeba liczyć i ze nie zawsze robota kiedy ty chcesz tylko kiedy komus pasuje też trzeba brać pod uwagę.

Bardziej jednolita kiszonka to jedyny plus pryzmy.

Koszt folii niższy. Czas chyba też. Prasoowijarka może przyśpieszy robotę, ale potem trzeba to zwozić, a jeszcze ptaki dziurawią bele na polach. 

Opublikowano

Dokładnie jak kto woli. Dla mnie gdy sam wszystko robie pryzma jest mniej pracochłonna i szybsza. 3 dni pracy i pryzma uwalona a baloty 2tyg robilem bo całości na raz nie dałbym rady i partiami szlo. Do tego nornice i ptaszyska. Przy pryzmie problem z krukami wronami nawet przykryte ziemia. Ale na nie już sposób mam

Opublikowano
17 godzin temu, slawek74 napisał:

to dzieci może by mu dołożyły 🤔 majątki pewnie pobrali a mógł sprzedać 🤔🤭

Jak mogli pobrać jak na czymś musi gospodarzyć żeby te krowy trzymać. Trzeba trochę pomyśleć 

Opublikowano

Witam, będę zakładał użytek zielony i zastanawiam się nad trawą z lucerną, bądź trawa z koniczyną czerwoną, z uwagi ze jest tam mały dołek z torfem lepiej by było z koniczyną, ziemia dość dobra ale z pH może być różnie, bo dzierżawa. I jeszcze się Zastanawiam nad mieszanką trawa,  lucerna, koniczyna- praktykował ktoś taką mieszankę czy nie ma sensu?

Opublikowano
3 godziny temu, piotrek91p napisał:

Witam, będę zakładał użytek zielony i zastanawiam się nad trawą z lucerną, bądź trawa z koniczyną czerwoną, z uwagi ze jest tam mały dołek z torfem lepiej by było z koniczyną, ziemia dość dobra ale z pH może być różnie, bo dzierżawa. I jeszcze się Zastanawiam nad mieszanką trawa,  lucerna, koniczyna- praktykował ktoś taką mieszankę czy nie ma sensu?

Zastanów się czy warto żeby ta trawa się tam męczyła a tym bardziej lucerna czy koniczyna, ja bym doprowadził do odpowiedniego ph i dopiero bym siał tam trawe

Opublikowano
21 godzin temu, ubogiwladek napisał:

Nie ma ? Pomyśl dobrze. Z pryzmy po przyczepie tez nie ma ? 

Rozumiem że masz jeden gatunek trawy my wszystkich kawałkach oraz że masz zbliżone klasy ziemi

.

Opublikowano
2 godziny temu, pawlak2507 napisał:

Zastanów się czy warto żeby ta trawa się tam męczyła a tym bardziej lucerna czy koniczyna, ja bym doprowadził do odpowiedniego ph i dopiero bym siał tam trawe

Ale mi rada nic nie siej tylko doprowac do odpowiedniego pH ugor .