Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tak, uwięź z kanałem. Każda dezynfekcja będzie na pewno lepsza niż żadna. Póki co stosuję tą "żadna" :ph34r: bo nie ja wypycham gnój, a przekonać do poświęcenia minuty nie mogę 😛 mimo że już worek stoi za krowami

Opublikowano

Witam, w tym tygodniu przeszedłem na pryzmę z drugiego pokosu i jest nie lada problem bo krowy dostały biegunki i już 200 l mniej na odbiorze. Od dzisiaj pójdzie słoma do paszowozu tylko ciekawe czy to pomoże. Z tego co zdążyłem zauważyć to mocznik podskoczył z 200 na 280, a z dzisiejszego odbioru może być już ponad 300. Drugi pokos dużo bardziej wilgotny od pierwszego, badań niestety nie robiłem. Macie jakieś sugestie co zmienić?

Opublikowano (edytowane)

Sławek to k**wa i w środku w nocy jak trzeba to człowiekowi doradzi. A wy jeszcze macie do niego pretensje. I nie . Nie jestem jego wyznawca. Tylko nie podoba mi się że się tutaj o coś dochodzicie. 

Edytowane przez kampl
  • Like 2
Opublikowano

Trochu włókna dodać ze słomy ,kilka dni i bakterie w ,,brzuszkach'' się ,,nauczą''  .No ju ,jak kaszlnie w trakcie to pełne filcoki i kieszenie ,a i zasięg ,,godny''

Opublikowano (edytowane)

Mam w oborze jakieś gówno. Już 4 sztuki pod rząd po porodzie wjeżdżają z zapaleniem wymienia, drgawki, potężna biegunka. 2 bezboleśnie poradziły. 1 pojechala do rzezni. I teraz jest następna. Dostała sterydy,  leki na beztlenowce. Ciągle mam ćwiartkę wymienia brzydka, mleko przychodzi ale Zastanawiam się czy pakować jeszcze mastijet czy płukać wymię.

danielhaker

A do dezynfekcji kupilem rapicyd. Wapno itd to też spoko rozwiązanie. Ale rapicyd jak rozrobisz to zużyjesz butelke 70 zł za miesiąc. A z workami byś się  męczył strasznie

10 godzin temu, Supersebusiek napisał:

Ja to raz na 5-7 dni sypię na stanowiska dezynfekant z lidera , wiadro 20 litrów na 20-25 stanowisk .

Ja piernicze. Drogi interes. Nawet 1kg na 2 stanowiska. Kwestia tylko czy tak jak każą czy tak jak piszesz raz na tydzień. 1kg to 4zl. Więc taka dezynfekcja w ciągu roku na sztukę to koszt między 100 a 700 zł. 

Edytowane przez kampl
Opublikowano
kampl napisał:

Mam w oborze jakieś gówno. Już 4 sztuki pod rząd po porodzie wjeżdżają z zapaleniem wymienia, drgawki, potężna biegunka. 2 bezboleśnie poradziły. 1 pojechala do rzezni. I teraz jest następna. Dostała sterydy,  leki na beztlenowce. Ciągle mam ćwiartkę wymienia brzydka, mleko przychodzi ale Zastanawiam się czy pakować jeszcze mastijet czy płukać wymię.

szczepisz przeciw zapaleniom (stavack mastibiovack uback?) jak warunki sucho pod nimi? zbadać mleko na patogeny przed podaniem jakich kolwiek leków bo tak to za drogo wyjdzie strzelanie...

Opublikowano

Właśnie w tym rzecz że nie mam sucho. Badań nie przeprowadzam. Musiałbym z weterynarzem pogadać czy wezmie próbki. Mam taka fantastyczna 5 a pomiędzy nimi siemental który był mega czysty ale lubi lać wodę. I teraz mam 2 pojdla z których uwielbiają się zalewać. Plus 3 sztuki które są takie obrzydliwe że już mnie ten treser zastanawia. Srają pod siebie jak koty a siemental z rozpaczy ustawia się do srania na stanowisko obok. Wszystkie stanowiska dalej to błysk. Nawet nie muszę gnoju wywalać. A te 5 czy 6 to kosmos. Cała choroba w tych 5 stanowiskach stoi.

Opublikowano

gadaj z wetem a jak nie to szukaj gdzie możesz zbadać mleko diagnostyka to podstawa bez tego leczenie to błądzenie po ciemku jak znajdziesz co to wprowadzisz profilaktykę i może coś się zmieni na plus

Opublikowano
2 godziny temu, kampl napisał:

danielhaker

A do dezynfekcji kupilem rapicyd. Wapno itd to też spoko rozwiązanie. Ale rapicyd jak rozrobisz to zużyjesz butelke 70 zł za miesiąc. A z workami byś się  męczył strasznie

Ja piernicze. Drogi interes. Nawet 1kg na 2 stanowiska. Kwestia tylko czy tak jak każą czy tak jak piszesz raz na tydzień. 1kg to 4zl. Więc taka dezynfekcja w ciągu roku na sztukę to koszt między 100 a 700 zł. 

Nie wiem z kąd tą cenę wziąłeś bo my to kupujemy za 600 zł tona brutto , a dekamix z firmy duka kosztuje 2 tysiące za tonę . Co do częstotliwości stosowania tego to tam pisze , że i 3 razy w tygodniu można sypać ale ja sypię raz a dobrze .

Opublikowano

Nie badam już mleka u żadnego weta. tylko w profesjonalnym laboratorium moim przypadku jest to laboratorium Jędryczko w Gietrzwałdzie. Badaliśmy u kilku wet. i wychodziły im cuda a najczęściej co nie zawiozłem to zawsze gronkowiec złocisty. W laboratorium nie wyszedł im żaden gronkowiec.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 1.02.2024 o 08:39, slawek74 napisał:

i przesałem od niego kupować zwierzęta a drogie nasienie 😉

APROPOS nasienia!

Żegnam się w poniedziałek ze SHIUZ, totalnie przestały mi się zacielać sztuki i nie doszedłem do tego w czym problem. Kontener ich, rzekomo sprawdzany i dolewka regularnie co miesiąc. 2 ostatnie zamówienia po 10 porcji(45zł/słomka), zero cielaków. Same powtórki a po pokryciu bykiem krowy cielne 🤦‍♂️ trochę inseminowałem sam, potem lekarz bo juz nie wierzyłem sobie. I trzeba w koncu kupić swój kontener i wypróbować coś innego.

Taka to historia.

Opublikowano
35 minut temu, krzys111 napisał:

Nie badam już mleka u żadnego weta. tylko w profesjonalnym laboratorium moim przypadku jest to laboratorium Jędryczko w Gietrzwałdzie. Badaliśmy u kilku wet. i wychodziły im cuda a najczęściej co nie zawiozłem to zawsze gronkowiec złocisty. W laboratorium nie wyszedł im żaden gronkowiec.

W prawidłowo pobranej próbce nie wiem jak może wychodzić coś innego niż jest naprawdę. Ja kontaktowałem się z mleczarnia. Zdziwieni. Więc chyba u mnie nikt tak nie realizuje. Weterynarz kto wie. Może też nie. A laboratorium to mam 2h drogi do federacji i nic więcej nie znalazłem. 

Opublikowano

skąd jesteś ?labolatotia gla ludzi alab pytaj ....

kupić sterylne pojemniki pobrać też sterylnie wyterzeć chusteczką taką co do podawania tub zdoić kilka pierwsxych strumieni i do próbówki przechować w lodówce