Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, mx_racer napisał:

w jakim wieku przeprowadza się pierwsze odrobaczanie bydła i jaki środek najlepszy? lepiej doustnie czy zastrzyk? ile razy do roku?

Jeśli nie mleczne to najtaniej wyjdzie zastrzyk chyba.  Na mleczne tylko do polewania. Jako zastrzyk to iwermektyna a do polewania nie wiem jaka tam substancja jest.  Jedno i drugie skuteczne 

Opublikowano

Nie wiem czy antybiotyk na zasuszenie się opłaci dla każdej sztuki. Ja wolę dać tym podejrzanym. O korkach właśnie z weterynarzem niedawno rozmawiałem, to powiedział że w moim stadzie to nie jest mi potrzebne. W co nie wierzę bo mam też zapalenia.  Chociaż jednak uważam że niezależnie od stada koszt niski a raczej popłaca. 

18 minut temu, Kierownik napisał:

U mnie na zasuszenie idzie virbactan. W 3-4 dzień leje już do zbiornika. A jak doje dla cielaka, to i tak 4-5l więcej od krowy nie zdajam

No w tym rzecz. Pierwsze 3-4 udoje tak celuje w 3-4 l. Wyjdzie więcej to ciele obok dostawalo rozcieńczone z wodą. Nie sprawdziło się. Pozostałe udoje to już w sumie normalne mleko i przez 2-3 dni całość idzie do cielat

7 minut temu, MajsterMarian napisał:

Na jaki okres przed terminem porodu zasuszacie krowy? 

Książka mówi że 2 miesiące powinno byc. Ale skracanie tego okresu też wchodzi w grę

Opublikowano

Ja tam te sztuki z somatyka mniej jak 100 same czopy,narazie jestem zadowolony komórki po wycieleniu takie same jak w poprzedniej laktacji, nie ma co na siłę pchać leków,zasuszenia 50dni, jak trafi się jakaś z podklinicznym to cepravin na 55dni, 

Opublikowano
2 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Ja Tam już jak nie jest żółte mocno to leje do zbiornika. Tluszcz podbije🤣 jak masz ciagle duzo siary to poszukaj sobie bo są firmy które płacą za siarę. Probiotyki z tego robią. Kiedyś jak mlody byłem to moja mama robiła gofry z siary, jeszcze w takiej żeliwnej formy serduszek co na piec kaflowy były. Lepszy do teraz nie jadłem

Siarzaki robili z tego kiedyś. Tylko naprawdę dawno. Babcia wspominała, i i raczej z obrzydzeniem. Chociaż jakby to może dobrze zrobił, to co innego by było. 😉

Opublikowano

Te czopy się sprawdzają przy zasuszaniu z 30 litrów. Nie lepiej jak krowa nadwyżkę mleka upuści niż ma się ciśnienie w ćwiartkach wysokie robić? Szczególnie jak nie ma warunków by taką krowę odseparować od tych normalnie karmionych. Zasuszałem ostatnio ćwiartkę Polleną, zaaplikowałem i przestałem doić. Zrobiła się przetoka i ten cały syf teraz znalazł ujście tą dziurą.śmierdzi niemiłosiernie.

Opublikowano
Troker1979 napisał:

Te czopy się sprawdzają przy zasuszaniu z 30 litrów. Nie lepiej jak krowa nadwyżkę mleka upuści niż ma się ciśnienie w ćwiartkach wysokie robić? Szczególnie jak nie ma warunków by taką krowę odseparować od tych normalnie karmionych. Zasuszałem ostatnio ćwiartkę Polleną, zaaplikowałem i przestałem doić. Zrobiła się przetoka i ten cały syf teraz znalazł ujście tą dziurą.śmierdzi niemiłosiernie.

korki bardziej trzymają mleko przed wycieleniem . Miałem taki okres że chyba 5-6 szt z zapaleniem się cielily bo przed już się lało mleko. Teraz fajnie nie leci

Opublikowano
2 godziny temu, michal_19 napisał:

Wszystkie sztuki jak leci zasuszacie z antybiotykiem? 😲

Ja stosuję system Pauliny, czyli tylko sztukom, które w ciągu 3 ostatnich miesięcy miały >200tys. i wtedy antybiotyk dobrany z posiewu

2 godziny temu, MajsterMarian napisał:

7 tygodni

2 godziny temu, kampl napisał:

Nie wiem czy antybiotyk na zasuszenie się opłaci dla każdej sztuki. Ja wolę dać tym podejrzanym. O korkach właśnie z weterynarzem niedawno rozmawiałem, to powiedział że w moim stadzie to nie jest mi potrzebne. W co nie wierzę bo mam też zapalenia.  Chociaż jednak uważam że niezależnie od stada koszt niski a raczej popłaca. 

Kiedyś pytałem w lecznicy to coś koło 10zł/szt, czyli niewiele taniej od antybiotyku 🤔

Dnia 11.01.2024 o 14:48, Troker1979 napisał:
Dnia 11.01.2024 o 06:41, kizak napisał:

Oczywiście roztworu ? ,rywanol wiem na 100 procent że nie wykrywalny ,ale czy pollena to nie pamiętam ,na 90 procent nie przechodzi ,ale nie pamiętam ,i bym dał do badania

O kużwa🤦‍♂️120 ml pszło ze słoika i to było rozrobione kiedyś   a z 80 ml czystego. Zapomniałem o roztworze. Pewnie po krowie będzie.

Dawałem to bez rękawic. Nie czułem że to żrące jakieś więc zobaczymy.

Odświeżę xD Bo miałem kiedyś odpisać ale zapomniałem. Płynny Rivanol jest już gotowym roztworem, nie trzeba go rozcieńczać

Opublikowano

Pół było ze słoika roztworu który dawniej zrobiłem a ze 4 strzykawy 25 ml czystego. Kuźwa zapomniałem o roztworze. Z miesiąc już po tym, ćwiartka nie malała i kilka dni temu pękła z tyłu. Mleko dobre z trzech pozostałych, gorączki nie ma ale boję się że zakażenie jakieś wejdzie. Czy to Pollena wypaliła czy po prostu wysoka laktacja i mleko wysadziło nie wiem.

Opublikowano
danielhaker napisał:

2 godziny temu, michal_19 napisał:

Wszystkie sztuki jak leci zasuszacie z antybiotykiem? 😲

Ja stosuję system Pauliny, czyli tylko sztukom, które w ciągu 3 ostatnich miesięcy miały >200tys. i wtedy antybiotyk dobrany z posiewu

2 godziny temu, MajsterMarian napisał:

7 tygodni

2 godziny temu, kampl napisał:

Kiedyś pytałem w lecznicy to coś koło 10zł/szt, czyli niewiele taniej od antybiotyku 🤔

Dnia 11.01.2024 o 14:48, Troker1979 napisał:
Dnia 11.01.2024 o 06:41, kizak napisał:

Oczywiście roztworu ? ,rywanol wiem na 100 procent że nie wykrywalny ,ale czy pollena to nie pamiętam ,na 90 procent nie przechodzi ,ale nie pamiętam ,i bym dał do badania

O kużwa🤦‍♂️120 ml pszło ze słoika i to było rozrobione kiedyś   a z 80 ml czystego. Zapomniałem o roztworze. Pewnie po krowie będzie.

Dawałem to bez rękawic. Nie czułem że to żrące jakieś więc zobaczymy.

Odświeżę xD Bo miałem kiedyś odpisać ale zapomniałem. Płynny Rivanol jest już gotowym roztworem, nie trzeba go rozcieńczać

czym robisz dezynfekcję strzyku przed korkiem

Opublikowano

Ja na 6tyg zasuszam i antybiotyk dla sztuk powyzej 180lks. Czopy chce zacząć dawać bo koszt taki wychodzi jak antybiotyk ale kanal zabezpieczony przed syfem.

Ja jak ćwiartke na amen to rywanolem lecę, już roztwór gotowy i swierzy i zawsze się udaje.

Opublikowano (edytowane)

Normalnie zdajam cycek, wtedy laduje z 3 strzykawki 20ml i tak przez kilka dojeń potem wciskam i zostawiam. Paulina kiedyś pisała jak to robić. U mnie w aptece juz chyba się nauczyli i rywanol tylko w dużych butelkach maja 😁 zawsze mam w zapasie stać czy nawet na ranę czy coś. W oborze lepsza apteka jak w domu

Dzisiaj nogę krowie robilem, wyszedl wrzut od dołu

received_7921590341190615.jpeg

Edytowane przez ChiquitaB
  • Like 1
  • Thanks 1