Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Człowiek nie niewolnik i rozwój trza mierzyć rozumem i portfelem ....dziś to minimum to 55 ha żeby cokolwiek myśleć o hodowli itp....a te 90 ha to już taki sobie komfort wyboru dla syna że hodowlę może olać ....

Zależy dla.kogo te minimum i jakiej ziemi. Sam mogę stwierdzić po swojej okolicy gdzie są różne klasy gleby. Wolałbym 15 ha 3-4 klasy niż 45 ha 6. Tylko prawdziwej 6. Bo większość ma w papierach 6 a tam w rzeczywistości 4 . Więc ktoś może mieć na 100 ha a będzie dużo słabiej na tym wychodził niż ktoś z 30 ha ale dobrej ziemi. Ma której buraki, rzepak itd będzie bez problemu rosnąć 

Opublikowano (edytowane)

U mnie przeważa 4 a/b choć mam po ojcu 15ha  piachu ..syn 4 klasa najsłabsza, 35 ha w jednym kawałku ...u mnie największy kawałek 22 ha ...

Ziemia bajka jak na moje rejony .

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Ojciec gdzieś w połowie lat 90tych kupił 5 ha po niecałe 2500. Agencja to nawet na 10 lat rozkładała. Ziemia kupę lat odłogiem leżała. A mógł wtedy kupić i 200 ha ziemi III - IV klasy blisko domu ale to już były działki po kilkadziesiąt ha a w domu kaczak, sześdziesiątka 3 garowa, lekkie brony, pług 3 skibowy i poznaniak. A i kosiarka rotacyjna wspólna wioskowa z funduszu sołeckiego. Te 5 ha spłacił w kilku ratach z wypłat za mleko a było kilkanaście krów i mleko nie miało ceny.

Opublikowano
2 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Ziemia była tania i wystarczyło tylko płacić i brać ...żadna partia nie była już potrzebna bo epoka komuny poległa ...chłop mógł kupić ziemi po byłym PGR .,🤪

Większość dziwowala się a po co a na co ..toć to się nie opłaca itp...😁

Ogar ile ziemi kupiłeś po PGR?

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Zależy dla.kogo te minimum i jakiej ziemi. Sam mogę stwierdzić po swojej okolicy gdzie są różne klasy gleby. Wolałbym 15 ha 3-4 klasy niż 45 ha 6. Tylko prawdziwej 6. Bo większość ma w papierach 6 a tam w rzeczywistości 4 . Więc ktoś może mieć na 100 ha a będzie dużo słabiej na tym wychodził niż ktoś z 30 ha ale dobrej ziemi. Ma której buraki, rzepak itd będzie bez problemu rosnąć 

Ja mam takie pola. Komedia normalnie. Jest droga. Moje pola lecą od strony mojej wsi . Potem są pola innej wsi. I  dalej droga tamtej wsi. No i ja mam klasę 4 a,b. Place wiadomo jakie podatki. Ciężkie glinsko że albo za mokro i nic nie urośnie, albo tak sucho że wszystko się łamie. Koniec pola już jest 5 klasa i piaskowe. Później pola innej wsi. I tam mają tak jak ja 5 klase. Dalej już 6 klasa. Kto ma najlepsze plony? 6 klasa. Kto dostaje jeszcze onw? No porażka...

Opublikowano

Tak na pierwszy rzutu oka czego tu można dołożyć energii czy białka 2 kg przeżyta, 2 kg rzepakowej, 2,5 kg kiszone ziarno kukurydzy,1,5kg suczek wysłodki tofi.reszta to wiadomo kukurydza do woli sianokiszonka do woli.   max wydajność 40 L 

Opublikowano
2 godziny temu, kampl napisał:

Ja mam takie pola. Komedia normalnie. Jest droga. Moje pola lecą od strony mojej wsi . Potem są pola innej wsi. I  dalej droga tamtej wsi. No i ja mam klasę 4 a,b. Place wiadomo jakie podatki. Ciężkie glinsko że albo za mokro i nic nie urośnie, albo tak sucho że wszystko się łamie. Koniec pola już jest 5 klasa i piaskowe. Później pola innej wsi. I tam mają tak jak ja 5 klase. Dalej już 6 klasa. Kto ma najlepsze plony? 6 klasa. Kto dostaje jeszcze onw? No porażka...

U mnie podobnie. Ci co mają lepszą ziemię i lepsze podłoże pod warstwą orna mają 6 klasę i też mają onw. U mnie też 6 klasa a plonu połowę i onw nie ma. Kiedyś też tak klasyfikowali jak klasyfikator ,, pozwalał ''. Po co płacić większy podatek jak można było dać parę groszy i klasa się słabsza zrobiła. I takich przypadków jest bardzo dużo. Kiedyś się że znajomym na studiach zgadalem to on na 6 klasie pszenicę sieję i jak dobry rok to 7-8 ton zbiera. Jak słabszy to 5-6. A u mnie na 6 klasie kukurydza wymieka. A w takim roku jak byl 2023 to porażka totalna. Fortshrit zielonki z hektara. A nawiezione 70 ton obornika plus nawozy. 

Opublikowano

6kl lity piach. Oprócz żyta nic nie chce rosnąć. W tym roku dzięki kochanej unii mieszanka żyta z pszenżytem. Przypuszczam że do żniw pszenżyto nie dotrwa. 

Jak się jeszcze chciało bawići co 2 lata była wymiana żyto/saradela. Na tej działce po saradeli oczywiście plon był dużo lepszy 

Opublikowano
Dnia 16.01.2024 o 18:32, ChiquitaB napisał:

To co najlepiej wychodzi do ogrzewania domu? Jak zaraz zakaża piecy gazowych piecy na opal stały i zostaje wielkie g

mini biogazownię postaw

Opublikowano (edytowane)

Wszystko zależy od gnojowicy. Tak dzisiaj od rana wet juz byl. Cielak szedl do góry nogami, sam chyba za mało doświadczenia mam zeby obrócić i trzeba było wołać. Ale wszystko cacy juz

Jak ktoś ma wolne 0.5mln i mi podaruje to mogę stawiać biogazownie😁

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
18 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Człowiek nie niewolnik i rozwój trza mierzyć rozumem i portfelem ....dziś to minimum to 55 ha żeby cokolwiek myśleć o hodowli itp....a te 90 ha to już taki sobie komfort wyboru dla syna że hodowlę może olać ....

Generalnie jest kilku większych to fakt ale 80 % to okopali się przy  15/20 ha i plują sobie na buty teraz .

No i wychodzi na to że Ty mniej rozwojowy jak inni... 

• Like 1