Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Leszy Dobrą pamięć masz :)

16 minut temu, damianek2019 napisał:

Stosował ktoś siatki przeciwwietrzne do obory jak to się sprawuję?

U siebie w oborze mam zamiast okien założone właśnie te siatki i powiem Ci, że to jest bardzo dobry temat, warty polecania jak i montażu, mikroklimat w oborze po zamontowaniu tych siatek na duży plus.

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, ChiquitaB napisał:

Aktualnie chodzi 32szt reszta zasuszona. Jest jeszcze jedna opona i 2 kostki na paszowym wiąże. Jeszcze musze ten pojemnik z kwasnym wstawic im

To zwykła sól czy CIUT LEPSZA?

45 minut temu, leszek1000 napisał:

Nie lepiej soli do wozu paszowego wrzucić. U mnie na 38szt, tylko 2 kostki schodzą na 1,5 miesiąca. 

Tak jest lepiej,każda sztuka pobiera ile jej potrzeba

Przed chwilą, plati napisał:

W takim razie co mogło pójść nie tak? Też była gdzieś około 7m Cielna

Nie mam pojęcia. Teraz mi się wycielily jałówki które właśnie w 8 miesiącu były badane. Badanie zleciłem bo nic nie odpuszczały

Opublikowano
23 minuty temu, damianek2019 napisał:

Stosował ktoś siatki przeciwwietrzne do obory jak to się sprawuję?

Też polecam, okna zdemontowane założone siatki, w starych oborach ze stropem to ratunek dla zwierząt.

• Like 1
Opublikowano
plati napisał:

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Na ile sztuk?

Badał i w 7 miesiącu 

W takim razie co mogło pójść nie tak? Też była gdzieś około 7m Cielna

z 10 lat badamy i nie było przypadku by coś było po badaniu nie tak...

Opublikowano

Ja zwykle kostki kładę soli. Kiedyś dawalem w paszowoz ale przestałem, tu się naliżą każda ile potrzebuje.

A z tym siatkami jak ostry mróz to zasłaniasz czymś? Poidel ci nie łapie? Mam w starej oborze gdzie z boku były kiedyś drzwi siatkę wstawiona ale jak duży mróz to te drzwi zamykam bo zaraz marznie wszystko. Tak mam wentylator w szczycie ze na środku i wyciąga z obory. Do tego drzwi na przestrzał i jest ok . Dopóki mróz nie łapie to jest sucho w oborze. W lato drzwi wszystkie otwieram i zastawiam do połowy. I jest znośnie. Ale teraz to jalowki ewentualnie zasuszona stoja to nie dają tyle co krowy stały. A kiedyś teście to każda dziure słomą zatykali

• Like 1
Opublikowano

Tylko ta wilgoć w budynku. Bo zima jest fajnie przyjemnie ciepło. A wszystko mokre, z siatka zima w sumie też jestem ciekaw czy nie będzie zbyt zimno. Krowom może nie. Ale mi xd

• Like 1
Opublikowano

Miał ktoś taki przypadek, że z jednego strzyka leci krew z mlekiem? jakiś czas temu był taki problem z tydzień, później był miesiąc dobrze i teraz spowrotem wróciło, krew i skrzepy, jakiś sprawdzony sposób żeby to dobrze wyleczyć?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ChiquitaB napisał:

A z tym siatkami jak ostry mróz to zasłaniasz czymś? Poidel ci nie łapie? Mam w starej oborze gdzie z boku były kiedyś drzwi siatkę wstawiona ale jak duży mróz to te drzwi zamykam bo zaraz marznie wszystko. Tak mam wentylator w szczycie ze na środku i wyciąga z obory. Do tego drzwi na przestrzał i jest ok . Dopóki mróz nie łapie to jest sucho w oborze. W lato drzwi wszystkie otwieram i zastawiam do połowy. I jest znośnie. Ale teraz to jalowki ewentualnie zasuszona stoja to nie dają tyle co krowy stały. A kiedyś teście to każda dziure słomą zatykali

Ogólnie to siatek w oknach nie zasłaniam ale jedynie co to wtedy gdy są większe mrozy to drzwi wejściowe zamykam, bo tak to są trochę uchylone cały czas by był jeszcze lepszy ruch powietrza, i jak wraz z mrozem jest wiatr to niestety jest wtedy za bardzo chłodno w oborze, w tym roku jednego dnia zapomniałem przymknąć wspomniane drzwi to przy pierwszym kranie woda zamarzła, ale na szczęście poidła nie zamarzły. Jak dobrze pamiętam to 3 lata temu przy -24 w nocy i do tego niedużym wietrze to niestety przyłapało wodę w rurach jak i kilka poideł zamarzło, ale wtedy miałem troszkę mniejszą obsadę niż teraz, tej zimy odpukać w niemalowane jeszcze poideł nie musiałem rozmrażać, ale za to główny kran na korytarzu już tej zimy kilkakrotnie przyłapało, ale palnikiem chwila moment i był temat ogarnięty.

Wiesz kiedyś inne zimy były ale i szczerze mówiąc to ludzie wgl inaczej bydło odchowywali bo myśleli, że jak człowiekowi w takiej oborze jest zimno to i bydło marznie, a jest wręcz odwrotnie, u mnie ojciec kiedyś też tak robił jak Twoi teściowie, i wtedy zimą często zdarzał się kaszel w oborze lub co gorsza zapalenie płuc, ale odkąd zmieniliśmy podejście to hodowli i ten mikroklimat w oborze się poprawił to problemów z odchowem bydła jest zdecydowanie mniej.

54 minuty temu, kampl napisał:

Tylko ta wilgoć w budynku. Bo zima jest fajnie przyjemnie ciepło. A wszystko mokre, z siatka zima w sumie też jestem ciekaw czy nie będzie zbyt zimno. Krowom może nie. Ale mi xd

Właśnie dzięki tym siatkom w oborach stropowych to za bardzo nie ma tej wilgoci i tego zaduchu, wiadomo w takiej oborze nie da się wyeliminować całkowicie wilgoci, ale odkąd są siatki i ten ruch powietrza się poprawił, przez co ogólny mikroklimat się poprawił to jest naprawdę dużo lepiej, a co za tym idzie również jest mniej problemów z bydłem, tylko w oborze jest wtedy rześko i chłodno, zwierzętom to w zupełności nie przeszkadza, ale tak jak mówisz człowiekowi już jest trochę zimno i np. dój trzeba ogarniać albo w ocieplaczu albo w kurtce bo w samej bluzie jest zdecydowanie za zimno, gdyż średnio w oborze jest od 2 do 10 stopni.

Edytowane przez WitekRolnik
Opublikowano
48 minut temu, kampl napisał:

Jak będzie za zimno to trzeba delikatnie przymykać ale przy stropowych oborach to chyba nie problem 

• Like 1