Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
48 minut temu, gregor1284 napisał:

Do tej pory u nas seniorzy się przemieszczają jednośladami. Nawet wczoraj czy dziś 

Nie tylko seniorzy 😂

Pogadam jutro z wetem, może zrobimy ten test. I te myśli sprawdzę sklad, może coś w tym jest.

IMAG0341.jpg

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, krzychu121 napisał:

Najpierw zacząłbym od tego czy chcesz dalej prowadzić hodowlę krów. Potem czy ma kto ci przy tym pomóc w razie jakiejś choroby . Czy masz wystarczająca bazę paszową żeby wykarmić przyszłe stado nawet jak trafi się rok czy dwa lata suszy z rzędu. No i czy jesteś mocno zadłużony. Jak się zdecydujesz na budowę to przez rok czy półtora ogarniać papiery i jak najwięcej wkładu własnego. A między czasie zostawiać lub dokupić od dobrych gospodarzy jak najwięcej jałoszek. Tak żeby za 2-2,5 roku jak obora już powstanie to  od razu ją zasiedlić i doić a przy okazji sprzedać trochę jałówek wysokocielnych lub krów na rzeź żeby też kasa była np na wyposażenie końcowe obory i nie zadłużać się dodatkowo na zakup np 20 jałówek po 8-10 tys. Wtedy przy wcześniejszym odchowie nie zadluzasz się żeby zasiedlić oborę a dodatkowo doisz więcej mleka i możesz sprzedać jakieś sztuki gdy trochę gotówki na już potrzeba. To tylko moje przemyślenia. 

Przemyślenia na pewno dobre, ale do mojej sytuacji nie wszystko pasuje. W tej chwili obrabiam 50ha w większości słabszych ziem, docelowo krów 40-45 ma być. Ale jeszcze widzę potencjał że będą dzierżawy do wzięcia. Czas pokaże czy słuszną drogę obrałem, dla mnie ważne że mniej ryzykowną.

Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał:

Tak rolnicy pokochali PiS że jak PiS odszedł to teraz zostanie tylko nam płakać jak się okaże że dopłaty bezpośrednie w pizdu, kredyty w pizdu, budowy w pizdu. I tylko wymagania, utrudnienia, ekologia, procedury. A ludzie i tak powiedzą że to wina PSL. Bo za ich kadencji te gówno wyjdzie na jaw.

@krzychu121 wspaniała strategia. Tylko nie uwzględnia tego że my już i tak mamy pełne obłożenie. Nie wiem gdzie mialbym wsadzić dodatkowe 30 sztuk by zrobić grunt pod przyszłe stado. 

Opublikowano

Spokojnie, skoro PSL taka chłopska partia to na pewno to partactwo PiSu naprawi. W końcu są przy władzy 😁

Taka przewaga między tymi co nie mają kredytu, A tymi co mają, że jak będzie się robić gorzej to mogą zamknąć interes z ciężkim sercem

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, kampl napisał:

Tak rolnicy pokochali PiS że jak PiS odszedł to teraz zostanie tylko nam płakać jak się okaże że dopłaty bezpośrednie w pizdu, kredyty w pizdu, budowy w pizdu. I tylko wymagania, utrudnienia, ekologia, procedury. A ludzie i tak powiedzą że to wina PSL. Bo za ich kadencji te gówno wyjdzie na jaw.

@krzychu121 wspaniała strategia. Tylko nie uwzględnia tego że my już i tak mamy pełne obłożenie. Nie wiem gdzie mialbym wsadzić dodatkowe 30 sztuk by zrobić grunt pod przyszłe stado. 

Nie ma bardziej złodziejskiej partii jak PSL. Żeby PSL był największą partia w sejmie i mieli premiera to vateusz czy tfusk by się schowali ze swoimi przekrętami przy pslu. 

Stawiasz jakąś lepiankę z desek i odchowujesz. Aby miały wybieg i sucho pod wiatą. Dobre żarcie i woda. Nic więcej nie potrzeba. Ja co roku 10-15 sztuk odchowuje na dworze. Wolę ciągnikiem obornik wywalić z pod wiaty i wstawić belke do paśnika. Posypać śruta i tyle to z roboty. Niż kisić je w starym chlewie że stropem gdzie belkę trzeba ręcznie rozwijać i ręcznie obornik wyrzucać. 

• Like 1
Opublikowano

Nie jestem pewien że PSL będzie lepszy. No ale jednak to co już zrobione i klepniete to nie jest odwracalne. Unia budżet ustaliła. Ekoschematy przyjęliśmy. Teraz tylko przeciąganie liny żeby trochę lepiej  nam z tym było. 

Opublikowano
krzychu121 napisał:

2 godziny temu, kampl napisał:

Nie ma bardziej złodziejskiej partii jak PSL. Żeby PSL był największą partia w sejmie i mieli premiera to vateusz czy tfusk by się schowali ze swoimi przekrętami przy pslu. 

Stawiasz jakąś lepiankę z desek i odchowujesz. Aby miały wybieg i sucho pod wiatą. Dobre żarcie i woda. Nic więcej nie potrzeba. Ja co roku 10-15 sztuk odchowuje na dworze. Wolę ciągnikiem obornik wywalić z pod wiaty i wstawić belke do paśnika. Posypać śruta i tyle to z roboty. Niż kisić je w starym chlewie że stropem gdzie belkę trzeba ręcznie rozwijać i ręcznie obornik wyrzucać. 

wiatki nie ma za darmo do tego dzisiaj jak bym miał gdzieś skupować cielaki to uchowaj Boże 🤦tylko swoje zacielić sexem ale swoje można naprawdę szybko dobrych sztuk się dorobić...

Opublikowano (edytowane)

Wierzysz w te bajki? Jakby chcieli dobrze dla polskiego rolnictwa to psl i po będąc w największej partii w Europie zabiegał by już dawno o inne standardy. PiS nic nie ogarnia jeśli chodzi o rolnictwo i przyjmował Wszystko co unia kazała aby tylko kredyt kpo odblokować czym tfusk i PSL straszyli że takie pieniądze nam przechodzą koło nosa. A na dokładkę tfusk z pslem przyklepywali to co unia wymyśliła bo nic innego nie potrafią. I w ten sposób upiekli dwie pieczenie na jednym ogniu. Pierwsza to taka że urzędnicy z UE są bardzo z nich zadowoleni że dzięki po i PSL są takie pojeb.ne systemy dopłat wprowadzone w Polsce mimo iż rządził PiS. A druga to taka że doszłi teraz do władzy i jasno mówia. To PiS przyjął te systemy i my nic nie możemy zrobic. Więc są czyści. Tak się robi politykę 

1 minutę temu, slawek74 napisał:

wiatki nie ma za darmo do tego dzisiaj jak bym miał gdzieś skupować cielaki to uchowaj Boże 🤦tylko swoje zacielić sexem ale swoje można naprawdę szybko dobrych sztuk się dorobić...

To już kwestia indywidualna kto jak chce powiększać stado. Czy swoich sie dochowywać czy zakupić. 

Co do koszta wiaty. Mając swój las można wyciąć go trochę i przetrzeć na budowe.  Dokupić blachy i za kilkanaście tys można postawić wiatę. Wiadomo dochodzą koszty odchowania ale i tak mniejszy koszt niż później zakup na raz tylu sztuk. Co kto lubi. Jak już wspomniałem u mnie co roku 10-15 sztuk odchowuje się całym rokiem ma dworze. Wiata dostawiona do obory. Dach przedłużony że starej blachy. Dwa boki obite deskami i za 5 tys mam wiatę która.juz służy 6 lat. A jeszcze kilka postoi. 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 1
Opublikowano

u mnie niska obora bez stropu i nie dostawi z boku ... a mam dwie małe wiary i też kilkanaście sztuk stoi reszta po stodole jest przerobione a sztuki swoje są bez chorób odkąt dbam o szczegóły wet to tylko na badanie usg przyjeżdża i pakietu chorób nie przywozi jak ten co ,,pogotowie,,

Opublikowano

Cześć wszystkim,
zwracam się z prośbą o wypełnienie ankiety, która pomoże mi w pisaniu mojej pracy inżynierskiej na temat oceny efektów wdrożenia technicznego wyposażenia w gospodarstwach mlecznych.

Ankieta zawiera 19 pytań i jest anonimowa. 

Link do ankiety:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScPa2Qi8VuNnd1QbGHIlFk2jB8onhGUCSnLLUxCijWbGHLVag/viewform?usp=sf_link
Dziękuję za odpowiedzi i poświęcony czas.

Opublikowano

Panowie może ktoś z Was orientuje się z jakim mniej więcej kosztem za m2 trzeba się liczyc w tej chwili.

Budynek bezuwieziowy jednospadowy dostawiany do już istniejącej obory. W środku tylko stół paszowy 5m i ruszta  betonowe 6m bez żadnych legowisk i poszczególne zagrody oddzielone metalowymi bramami A pod rusztami szambo. Konstrukcja stalowa że słupami w murku pomiędzy Paszkówka A rusztami, dach z płyty warstwowej i okna  opuszczanie do dołu z poliwęglanu. A ściany z suporexa i w środku glazura. 

Był by to budynek na jałowki na remont i byki na sprzedaż.     

Opublikowano
4 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Nowe kosteczki zawitały. Idzie z 7-8 kostek na miesiąc. 

20240114_152150.jpg

Na ile sztuk?

34 minuty temu, plati napisał:

Do jakiego czasu można badać usg krowy? 

2 raz juz się zdarzyło że po badaniu dochodzi do poronienia...

Badał i w 7 miesiącu 

Opublikowano (edytowane)

Aktualnie chodzi 32szt reszta zasuszona. Jest jeszcze jedna opona i 2 kostki na paszowym wiąże. Jeszcze musze ten pojemnik z kwasnym wstawic im

Te witaminy z trouw lidermix chyba się spisują na raciczki bo krowy lepiej się zachowują. 200g na sztuke idzie.

Edytowane przez ChiquitaB