Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie dippingi polecacie? Jak stosujecie to te na kwasie mlekowym czy jodowe a może na przemian? Kupiłem teraz zachwalany hm vir film plus i  naprawdę przeciętny jest ,spływa z strzyków.

Opublikowano
5 godzin temu, Luki99 napisał:

Ok zadzwonię bo nie poradzę już tym krowom. Nie chcą się zacielać a byki to rzadko który chce skakać nie mam skąd kupić a w okolicy nikt nie ma byka który skacze. Mleko w ciągu miesiąca spadło o  90l pewnie dlatego że większość.  wymleczonych. Może ten żywieniowiec mi coś poradzi bo ja za bardzo się nie znam. 🤔😥😰

Ja bym otrąb więcej wrzucił do paszy

Opublikowano
3 godziny temu, Fendt308lsa napisał:

Mam pytanie, nie w temacie. Chcę kupić lucernę do siewu, zamawiacie na internecie z jakiś stron internetowych, czy kupujecie u lokalnych sprzedawców? Jak z internetu to skąd, gdzie najlepiej i najtaniej?

Ja zamawiam barenbruga gdzieś w Polsce bo nie ma blisko mnie dystrybutora. Ceny chyba zbliżone wszędzie.  Podzwoń do przedstawicieli producentów to Ci dadzą namiary na dystrybutorów i sobie porównasz ceny

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

U Mnie akurat firma co pasze biorę barenbrugiem handluje więc temat z glowy.

Ten tmr to wygląda trochę jak sloma za krótko mieszaną bo dluga a reszta za mocno rozdrobniona.

No będę kombinował z długą sieczka w tym sezonie wtedy będę docinał bardziej słomę i pasza będzie bardziej jednolita bo niechce przesadzić że zbyt drobnym tmr 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Domiś10 napisał:

Ja bym otrąb więcej wrzucił do paszy

A ja bym ich wogóle nie dawał gdyby mi owsu starczyło na cały rok a tak to domieszuję i mam na cały rok pasze. Ale znów z otrębami lepiej jedzą niż sam owies. 😉🤔

Edytowane przez Gość
Opublikowano

X lat temu jak jeszcze młody byłem i rodzice gospodarzyli był moment że krowy dostawały tyle kukurydzy że mocznik spadł na 30 - 40. 23 szt Snopek sianokiszonki jadły trzy dni. Białka nie dostawały nic bo po co kupować jak swoje zboże jest i ze 2 kg go dostawały. Ciężko było coś zmienić. 

Opublikowano

Poszukuję zbiornika na mleko, ok 200-300 l, z agregatem pod zbiornikiem lub wiszącym.

Może ktoś coś wie, tak do stu paru kilometrów od Radomia. 

Opublikowano
1 godzinę temu, conny napisał:

Poszukuję zbiornika na mleko, ok 200-300 l, z agregatem pod zbiornikiem lub wiszącym.

Może ktoś coś wie, tak do stu paru kilometrów od Radomia. 

Mam ale 430 litrów alfa laval okolice Łowicza 

Opublikowano
5 godzin temu, Luki99 napisał:

A ja bym ich wogóle nie dawał gdyby mi owsu starczyło na cały rok a tak to domieszuję i mam na cały rok pasze. Ale znów z otrębami lepiej jedzą niż sam owies. 😉🤔

Chłopie zamiast tych otrąb powinno być w większości pszenicy oraz  pszenżyta i na taką tonę ok 140kg soi oraz 140kg rzepaku aby mieć 18-19% 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Domiś10 napisał:

Chłopie zamiast tych otrąb powinno być w większości pszenicy oraz  pszenżyta i na taką tonę ok 140kg soi oraz 140kg rzepaku aby mieć 18-19% 

Ok sprubuję tak zrobić kupię zamiast otrębów pszenice pszenżyto, Soje i rzepakale aż się boję tych eksperymentów, niewiem czy więcej kosztów nie poniosę bo kupić te zboże, soję, rzepak. A jak jeszcze będzie kilka zapaleń od tego to antybiotyk trzeba dać i prawie tydzień wylewać mleko ale cusz muwią że kto nie ryzykuje ten nie pije szampana. 😵

Edytowane przez Gość
Opublikowano
44 minuty temu, Luki99 napisał:

Ok sprubuję tak zrobić kupię zamiast otrębów pszenice pszenżyto, Soje i rzepakale aż się boję tych eksperymentów, niewiem czy więcej kosztów nie poniosę bo kupić te zboże, soję, rzepak. A jak jeszcze będzie kilka zapaleń od tego to antybiotyk trzeba dać i prawie tydzień wylewać mleko ale cusz muwią że kto nie ryzykuje ten nie pije szampana. 😵

Pod pysk dasz zależy od firmy bufor chociaż 150-200g  witamin choć 100-150g  drożdże zależy czy są w buforze jeżeli nie to 100g dziennie to będzie kosztować ok 2zl na szt dziennie czyli nie majątek 

Opublikowano
39 minut temu, Domiś10 napisał:

Pod pysk dasz zależy od firmy bufor chociaż 150-200g  witamin choć 100-150g  drożdże zależy czy są w buforze jeżeli nie to 100g dziennie to będzie kosztować ok 2zl na szt dziennie czyli nie majątek 

Ok tak zrobię. Dzięki za pomoc. 

Opublikowano
10 minut temu, slawek74 napisał:

tylko nie zapomnij te zmiany wprowadzać bardzi powoli...

Myślę że powinien wiedzieć o tym prowadząc hodowle że każde drastyczne zmiany wprowadza się stopniowo przez 2 tygodnie 

Opublikowano

Na wieczorne rozdanie będzie już pasza całkowicie zmieniona. Otrębów już nie domieszam te co mam spase cielakami. Dla krów kupiłem pszenice i przenżyto od sąsiada. Soję i rzepak też kupiłem.     

Opublikowano
17 godzin temu, michal_19 napisał:

Jakie dippingi polecacie? Jak stosujecie to te na kwasie mlekowym czy jodowe a może na przemian? Kupiłem teraz zachwalany hm vir film plus i  naprawdę przeciętny jest ,spływa z strzyków.

Ja stosuję to i jest taka fajna powłoka na strzyku i zostaje do następnego doju 

Screenshot_2023-03-15-12-06-42-450_com.android.chrome.jpg

• Like 1