Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ile obecnie doi ? Jeżeli zasuszyć teraz, to powinno się w miarę zagoić. Po wycieleniu, da radę doić te 2 tygodnie. Daj antybiotyk na zasuszenie z długo karencją i czopy. 

Musisz dokładnie zdoić przed zasuszeniem, o ile dasz radę. Można dać jeszcze kaniule żeby wszystko zleciało. Krowa na diecie, żeby czasem kukurydzy nie widziała. Przed wycieleniem przypomnisz sprawę. Będzie trzeba dobrze podziałać żeby czasem gorączki mlecznej nie dostała. 

Opublikowano
18 godzin temu, Supersebusiek napisał:

Jak tam zadowolony jesteś z obory , jakieś sugestie do zmian , i jak z krowami nie rozjeżdżają się na rusztach , jak to wszyscy mówią .

Jestem bardzo zadowolony. Co do zmian pobudował bym większą na tę chwilę mamy 84 krowy w tym 72 w doju średnie wydajność od sztuki to 36kg na tę chwilę przy 142 dniu laktacji. Zacielenia super nie ma większych problemów z nogami też w większości jest ok. Problem mamy z odchowem cieląt jak kumulują się wycielenia ale tu myślimy nad nowym budynkiem dla maluchów bo problemem jet zagęszczenie nowo narodzonych cieląt. Krowy stabilnie chodzą po rusztach ale to zasłga szerokiej beli w rusztach

Opublikowano
2 godziny temu, Xawier napisał:

Skąd kolczyki zamawiacie żeby szybko przyszły?

Co masz na myśli "szybko przyszły "?

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Pablo16 napisał:

Wie ktoś czy mogę sprzedać krowę 6 mc cielna na rzeź ?

Daj zastrzyk na ruje po trzech  dniach  zrzuci i sprzedasz  legalnie 

Wie ktoś czy mogę sprzedać krowę 6 mc cielna na rzeź ?

Daj zastrzyk na ruje po trzech  dniach  zrzuci i sprzedasz  legalnie 

Edytowane przez KarolTD90
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Z tego co wiem to do 6 MSC ciąży można krowy sprzedawać

Edytowane przez dominik1703
Błąd
Opublikowano

Dzisiaj u nas się pierwszy raz odkąd pamiętam krowa wzdęła, to taka wyprowadzona na zasuszenie. Gdzie jadła suche siano. Ciekawe od czego to się mogło naprawdę zrobić. Lekarz sondą spuścił gaz i dużo gęstej piany. Do tego wyjątkowo cuchnącej.    

Opublikowano

Jeśli ktoś chce sprzedać cielna sztukę to dzwoni do odbiorcy informując jak sprawa wygląda i albo dogadujecie się albo nie. Nikt później tego nie udowodni. Oficjalnie oczywiście nie wolno.

Czy mam sumienie? Oczywiście, że nie. Jak mam patrzeć gdy krowa leży przez wypadek losowy i kalkulować co jest dobre a co złe to się długo nie zastanawiam co z tym zrobić. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Leszy napisał:

Jak do mnie, to jeszcze na sekcje za wcześnie ;)  Na razie gazy zeszły, ale tylko trochę stęchła. 

Źle przeczytałem, pewnie zmiana dawki do tego doprowadziła.Powinno się unormować za kilka dni

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, czareczek85 napisał:

Jestem bardzo zadowolony. Co do zmian pobudował bym większą na tę chwilę mamy 84 krowy w tym 72 w doju średnie wydajność od sztuki to 36kg na tę chwilę przy 142 dniu laktacji. Zacielenia super nie ma większych problemów z nogami też w większości jest ok. Problem mamy z odchowem cieląt jak kumulują się wycielenia ale tu myślimy nad nowym budynkiem dla maluchów bo problemem jet zagęszczenie nowo narodzonych cieląt. Krowy stabilnie chodzą po rusztach ale to zasłga szerokiej beli w rusztach

Co chodzi o cielęta , jeżeli masz biegunki to rób profilaktykę , szczepienie krów rotawec corona w zasuszeniu , dla cieląt po urodzeniu halocur i gabrokol przez tydzień do tego dobre mleko na pierwszy miesiąc , ja polecam sprayfo delta ,a na drugi okres sprayfo niebieskie , 

A co myślisz żeby takie ruszta zastosować w oborze , a ile wam schodzi na udój czasu i jaka hala ?

Concrete floor panel - ECO-FLOOR - andersbeton - for cow breeding

Edytowane przez Supersebusiek
Opublikowano
3 godziny temu, leszek1000 napisał:

Źle przeczytałem, pewnie zmiana dawki do tego doprowadziła.Powinno się unormować za kilka dni

Lekarz polecił aby jej wódki wlać, i jakoś przeszło. Ciekawe od czego dokładnie. 

Co wy o tej wódce sądzicie?  

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam pewien problem i może ktoś z was miał podobny i może mi coś doradzić. Sprawa dotyczy rządowego programu zamrażania cen prądu. Mianowicie jestem rolnikiem ryczałtowym prowadzącym gospodarstwo rolne zajmujące się hodowla bydła mlecznego. Z racji specjalizacji zużycie prądu mam spore, wynoszące w okolicach 35tys kWh rocznie. I aktualnie jestem na taryfie C z powodu tak dużego zużycia nie mogę przejść na taryfę G. Przy próbie złożenia oświadczenie o zamrożenie cen dla przedsiębiorców pani z energa powiedziała mi że jeśli jestem na taryfie C a nie jestem płatnikiem Vat nie mogę starać się o zamrożenie gdyż tylko aktywni płatnicy Vat mogą to zrobić. A mimo tego że nie jestem vatowcem nie mogę  przejść na taryfę G. Na Vat nie chce przechodzić. I wychodzi na to że jako nie liczna grupa w kraju będę musiał płacić olbrzymie rachunki za energię! Czy ktoś z was miał podobny problem? Albo chociaż czy ktoś doradzi co w takiej sytuacji mogę zrobić. Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny 😉

Opublikowano

Tu chyba pomoże już tylko audiencja u Jarosława. Tylko wziąć na audiencję worek dobrej karmy dla kota.

A tak poważnie to ja bym odwiedził biuro poselskie zarówno miłościwie nam rządzących jak i opozycji. Takich jak Ty na pewno jest więcej, niech składają interpelacje i działają, wszak to rząd wybrany w dużej mierze przez wieś i w ten elektorat nadal celują...

Opublikowano

Tak się składa że w sąsiedniej miejscowości mieszka wiceminister rolnictwa Ryszard Bartosik. Próbowałem się umówić do niego na spotkanie to kazali dzwonić w styczniu a sprawa dość pilna. Nawet w zakładzie energetycznym się dziwią że nie pomyśleli o takich osobach jak ja. 

Opublikowano

A jakie masz przyłącze ze na g nie dało rady? Jak już składałeś pewnie o zwiększenie mocy kiedyś wpisałeś gosp rolne i sami cie na c wcisnęli. Miałem podobnie bo nikt.nie wytłumaczył ale jakoś udało się zostać przy g.

Opublikowano

Na taryfie c jestem dlatego że jak rodzice prowadzili gospodarstwo byli vatowcami. Po przepisaniu na mnie mogłem przejść na G albo kontynuować C. A na tamta chwile C taryfa była dla mnie bardziej opłacalna więc zostałem przy niej. Jak chciałem teraz zmienić na G to już nie da rady bo zużycie za duże i musi być C 😐