Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@niesamowity90 

Nie obawiaj się, spróbuj tak jak radzi Ci @Leszy. Już kilka lat temu na szkoleniach w naszym terenie, prof. Maciej Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie radził, że w przypadku dużego niedoboru mocznika w paszy można go szybko uzupełnić dodając zwykłego mocznika nawozowego.

Zadawanie należy zacząć od małej ilości dochodząc do 100 g na sztukę. Ja i moi koledzy nie dowierzaliśmy tej rewelacji. Od tamtego czasu, ja i znajomi już kilkakrotnie, przy dużym niedoborze mocznika objawiającym się przy zadawaniu słabej jakości sianokiszonki, podawaliśmy ten mocznik. Efekt był bardzo szybki, fakt że nie zadawaliśmy go cały czas, tylko w chwilach dużego niedoboru.

Jak masz  wątpliwość, Iwbij w Google "mocznik nawozowy w żywieniu krów mlecznych"i poczytaj.

Jedna wątpliwość teraz to taka, o której już wcześniej pisali tu na forum koledzy, że obecny mocznik w związku ze zmienionym składem nie nadaje się aby stosować go w żywieniu. Ja tego nie potwierdzę i nie zaprzeczę, bo nie wiem.

• Thanks 1
Opublikowano

na covid 😂?

6 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Pewien profil na FB. Wydajność 11800, przy tym tluszcz ponad 4.7 i białko 3.7

A wszyscy i tak powiedzą że HF leje wodę, no ale oni tam pracę hodowlana wykonują od kilkunastu lat jak nawet n kilkudziesięciu 

Screenshot_20220114-094012_Facebook.jpg

Jak dobieram teraz byki to jedna z najważniejszych rzeczy to sucha masa w mleku. Nie ma parametrów nie ma ceny w mlekpolu

Opublikowano

Koledzy i koleżanki pytanie z innej beczki. Czy znacie lub sami macie ciągnik valtra A75, a85 a95. Chodzi mi o to bo muszę wymienić olej w hydraulice i mam instrukcję do niej ale przetłumaczoną i coś jest nie dokładnie przetłumaczone czy ona ma oddzielny olej do hydrauliki i oddzielny do skrzyni.

Opublikowano
17 minut temu, pawelmf napisał:

Koledzy i koleżanki pytanie z innej beczki. Czy znacie lub sami macie ciągnik valtra A75, a85 a95. Chodzi mi o to bo muszę wymienić olej w hydraulice i mam instrukcję do niej ale przetłumaczoną i coś jest nie dokładnie przetłumaczone czy ona ma oddzielny olej do hydrauliki i oddzielny do skrzyni.

Trochu tematy chyba pomyliłeś 😉, pytaj może lepiej w znalezione na Allegro , tam pewnie szybciej kogoś znajdziesz .

Opublikowano
32 minuty temu, wiacek napisał:

które szczepionki najlepiej sprawdzają się w waszym stadzie

U mnie startvac ale tak jak kolega wyżej zależy na co najczęściej chorują i co wychodzi w posiewach

Opublikowano

Stosowałem dla cielakow . Mokre . Wiaderko 5l , nie całe pół wiaderka wyslodków i do pełna wody . Wyjdzie pełne wiaderko .  Ale zdrożały około 40 procent .

Teraz dostają zwykle , a między tym zwykle i dolewalem melasy .

Ale ponoć i suche dają , ja nie próbowałem ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, pawelmf napisał:

Nie wiem jak jest w waltrze . U mnie w fiacisku  780 dt jest oddzielny do hydrauliki ,i skrzyni .By sprawdzić czy tak jest to po prostu dmucha się w otwór rewizyjny z boku obudowy skrzyni.  Jeśli ma hydraulikę oddzielną to otwór powinien być i drugi ,bardziej do tylu ciągnika. Jeśli nie ma przedmuchu między otworami ,lub jest korek tylko jeden ,już wiesz co robić  . Lub dmuchać we wlew oleju hydrauliki ,i obserwować czy wylatuje powietrze na rewizji w skrzyni .

Opublikowano

Mam mały problem ( a raczej uciążliwy.. ) z krową, pewnego dnia coś się stało i ma twardy strzyk. Dojąc dojarką mleko prawie że nie leci ( nawet z oksytocyną), a gdy zdaja się ręcznie mleko leci dobrze, co zrobić w tej sytuacji ?

Opublikowano
zycietoniejebajka1 napisał:

17 minut temu, pawelmf napisał:

Trochu tematy chyba pomyliłeś 😉, pytaj może lepiej w znalezione na Allegro , tam pewnie szybciej kogoś znajdziesz .

Już doszedłem i dopytałem Mariusza Zdanowskiego valtra A ma oddzielny olej do hydrauliki i oddzielny do skrzyni

Opublikowano
1 godzinę temu, semos napisał:

stosował ktoś z Was wysłodki buraczane melasowane toffi??? W jaki sposób je dawaliście? Takie suche, czy moczone? W jakiej ilosci?

Stosuje takie wysłodki cały czas, u mnie krowy granulek na oczy nie widzą to dlatego mocze bo nie wiedzą jak je jeść ale jakby twoje jadly suche i nie w duzych ilościach to łatwiej suche

1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

Mam mały problem ( a raczej uciążliwy.. ) z krową, pewnego dnia coś się stało i ma twardy strzyk. Dojąc dojarką mleko prawie że nie leci ( nawet z oksytocyną), a gdy zdaja się ręcznie mleko leci dobrze, co zrobić w tej sytuacji ?

Spróbuj takie kaniule materiałowe jakby że za każdym dojem inną wkładasz w kanał strzykowy, kupowałem takie w opakowaniu 20 szt i po 10 dniach taka sytuacja się naprawiła jak opisałeś koszt to 50 zł około może akurat i w tym przypadku pomoże

Opublikowano

około 750zł zł za 25 porcji pytaj weta ale umnie to idzie jakiś czas i co około pół roku powtarzam jałówkom ze dwa do półtora miesiąca przed ocieleniem i druga dawka do dwóch miesięcy od pierwszej a potem ze wszystkimi co pół roku