Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dodi napisał:

To jaki macie udział kukurydzy względem sianokiszonki w waszych tmr ach? 

46.5 % kukurydzy 23.5 % sianokiszonki 15 % wyslodki 2% słomy 13.5 % paszy własnej 21.5% białka 7.2 Mj

Opublikowano (edytowane)

Ja podaję PG ,za 48 gnrh, po siedmiu dniach znowu PG i 60 h gnrh , po 12 krycie. Bez wkładki i na estrovecie i acegon całość.

Edytowane przez komizmo
Opublikowano (edytowane)

@komizmo

I jak skutecznosc?

U mnie idzie

gnrh, po 7 dniach PGF, po 48h gnrh, po 12-20h inseminacja, 11 dzien po inseminacji gnrh

Podajac ten ostatni gnrh mocno sie skutecznosc u mnie przynajmniej poprawila, na samym OVSYNCH to srednio wyglada. Przy nastepnej okazji doloze jeszcze jeden PGF jak komodo napisal.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Moim zdaniem dawka dzielona robi różnicę tak jak w niektórych herbicydach dajesz 1l jednorazowo działa tak sobie A dasz dwa razy po 0.6 i bajka. No ja różnicę oceniam na plus  i właściwie od zwykłego odchodzę. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Robiłem dwa rzuty do tej pory. W pierwszym na 4 beznadziejne przypadki - dwie cielne. W drugim jeszcze nie wiem, też szły 4. Piąta  na próbę była robiona z cystą, ale jednak nie udało się jej zresetować i jest na wkładce juz

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

Jaki koszt wkladki u was z ciekawosci ? 

Z takich patentow, to gdzies kiedys czytalem, ze ktos podaje PGF kilkanascie dni po ocieleniu. Nie pamietam tego wpisu i ciezko teraz mi to wytlumaczyc, ale generalnie chodzilo o to, ze krowa po ocieleniu ma tak jakby jeszcze hormony "ciazowe", podanie PGF mialo na celu ruszysc caly cykl rujowy, oraz ponoc mocno zwiekszyc wydajnosc mleka wlasnie jakby przez odciecie sie krowy od starej "ciazy".

Slyszeliscie, moze stosowaliscie?

Opublikowano
40 minut temu, komodo napisał:

Ja podaje akurat ovarelin . Dam pgf i krycie to U mnie skuteczność taka że wogole już zrezygnowałem.Zwykly ovsynch tak około 40-50%. A ovsynch na podwójnym pgf plus CIDR to około 80%  . Ja podaje 2 x 2cm . 

Możesz rozpisać krok po kroku  jak to robisz. W jakich odstępach co podajesz?

Opublikowano
1 godzinę temu, asus921 napisał:

@kr9292

@komodo

Tak na oko to o ile skuteczniej ? Oraz skuteczniej od czego. Od standardowego OVSYNCH czy od samego PGF + inseminacja? Idzie wtedy 2x po 2.5ml czy 2x po 3ml ?

U mnie też idzie 2x2ml z wkładką ok 80% bez ok 60-70 ale dlatego że wkładek uzywam dużo rzadziej. Generalnie wet decyduje po USG co robić

1 godzinę temu, asus921 napisał:

@kr9292

@komodo

Tak na oko to o ile skuteczniej ? Oraz skuteczniej od czego. Od standardowego OVSYNCH czy od samego PGF + inseminacja? Idzie wtedy 2x po 2.5ml czy 2x po 3ml ?

U mnie też idzie 2x2ml z wkładką ok 80% bez ok 60-70 ale dlatego że wkładek uzywam dużo rzadziej. Generalnie wet decyduje po USG co robić

Opublikowano
47 minut temu, asus921 napisał:

@komizmo

I jak skutecznosc?

U mnie idzie

gnrh, po 7 dniach PGF, po 48h gnrh, po 12-20h inseminacja, 11 dzien po inseminacji gnrh

Podajac ten ostatni gnrh mocno sie skutecznosc u mnie przynajmniej poprawila, na samym OVSYNCH to srednio wyglada. Przy nastepnej okazji doloze jeszcze jeden PGF jak komodo napisal.

Mi też tak wet rozpisał tylko krycie 16-20 h. Skuteczność więcej jak 50 procent ale mała próba(rzadko potrzebne). Z tym że często po tych hormonach następna ruja normalnie, krycie i sukces. Przy kryciu bez hormonów niektórzy dają gnrh bezpośrednio przed lub po kryciu. Gnrh po 11 dniu co ma na celu? Utrzymanie zarodka?

27 minut temu, komizmo napisał:

Możesz rozpisać krok po kroku  jak to robisz. W jakich odstępach co podajesz?

Dołączam się z prośbą

Opublikowano
33 minuty temu, komizmo napisał:

Jaka mleczarnia?

best milk

30 minut temu, ChiquitaB napisał:

Skoro masz mleko dobre i proby dobrze wychodzą to slaby temat i bym kierowca sie zajął,  jawne naciąganie. Tak słoiczkami zalatuje temat ale lepiej nie poruszac tematu

ja się za niego wezmę, ale jeszcze trochę

Jakimi słoiczkami?

Opublikowano
21 minut temu, barteko1 napisał:

best milk

ja się za niego wezmę, ale jeszcze trochę

Jakimi słoiczkami?

jak masz dobre parametry to się nie baw w haracze. Ale o Bestmilku już dawno mowili, że skupuje wszystko byle białe było. Stąd pewnie kierowcy tacy "sprytni"...

Opublikowano

Kiedyś tak było że w słoiczek i brał z niego próbkę, teraz jakoś inaczej tam robią, do końca nie wiem, parametry w normie, na razie dziadki tam "rządzą" ,moje zmartwienie to będzie dopiero za 4-5 miesięcy  i wtedy się za to wezmę :D

Byłem po prostu ciekaw jak to wygląda u innych... Dzięki za opinie

Opublikowano (edytowane)

I serio się sprawdza? W każdym sposobie krycia się sprawdza? Czy po hormonie ,czy naturalnie?

W jakiej dawce? Ciekawe czy acegon by się nadawał czy nie bardzo.

Edytowane przez komizmo