Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 godzin temu, michalcium napisał:

A co ty myślisz że tylko ty ciężko pracujesz czy jak? Będą chcieli coś wprowadzić to to zrobią izby mają nas w piździe związki mają nas w piździe obecy rząd ma nas w piździe my już nie od dziś na wsi mamy nie za wiele do powiedzenia bo przyjdzie letnik mieszczuch i z pola pogoni jak będziesz mu ciszę zakłócał...

Dodam że rolnik nigdy nie miał nic do gadania i nik nie brał naszego zdania pod uwage ,tak było ,jest i pewnie będzie , niestety 😐

Opublikowano
DanielFarmer napisał:

tumiwisizm napisał:

Ja zgłosiłem. Jakby ktoś chciał zgłosić ale nie chciało mu się szukać/pisać:

Formularz znajduje się na dole strony:

https://www.gov.pl/web/wprpo2020/konsultacje-spoleczne-planu-strategicznego-dla-wpr

W polu nr 1 wybieramy: "Rozdział 5. ROZWAŻANE DZIAŁANIA(INTERWENCJE) _ Wsparcie dochodów związane z wielkością produkcji do krów/ do młodego bydła/(...)"

W polu nr 2 wpisać np.: Usunięcie wymogu kwalifikowalności dotyczącego obsady zwierząt w gospodarstwie (0,5-1,5 DJP).

W polu nr 3 można wpisać coś w stylu.:Wymóg utrzymania stada w wielkości 0,5-1,5 DJP/ha UR w nie ma żadnego pozytywnego wpływu na opłacalność produkcji rolnej w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta. Wprowadzenie takiego wymogu zmniejszy ilość gospodarstw kwalifikujących się do przyznania wsparcia dla krów/młodych zwierząt. Będzie to skutkować zauważalnym zmniejszeniem przychodu w tych gospodarstwach lub spowoduje ograniczanie produkcji przez gospodarstwa utrzymujące obsadę na granicy 1,5DJP/ha. 

brawo dla tego Pana 👋👋👋 Może to coś da może nie da....żeby tak masowo dostali takich wiadomości a nuż by ktoś się tam zreflektował....ale po co się wysilać.To tak jak z zebraniami w mleczarni,chodzi 10 proc z tego 9 ma wyjebane tak jak reszta co nie chodzi więc jak można coś zmienić...takie myślenie

DanielHaker przypnij to gdzieś ,to może choć kilka osób się zmusi i wyślę ten formularz

Puść mi czy tutaj czy na messengera jakiekolwiek pw to będę wieczorem pamiętał że mam do zrobienia

Opublikowano
17 minut temu, tumiwisizm napisał:

Przypomina się ten słynny żart, dlaczego rolnik kupuje swojemu dziecku za małe buty 😁

Albo kładzie cegłę na klatkę piersiową od maleńkości 😉

Opublikowano

Jaki jest najlepsze pójło poporodowe dla krów mlecznych?

Opublikowano

Josera spoko polecam. Zawsze pamiętają o jakiś gratisach za zamówienia. Ostatnio przeszliśmy na ich mlekopan i robimy zamówienia calopaletowe wtedy cena idzie sporo w dół i dziś mi doradca z josery przywiózł 20 wiaderek ze smoczkiem za ten mlekopan. Niby nic ale cielaki będą zadowolone 😁

Opublikowano

No też ja właśnie przeważnie tego viraltrunka do palety to dostanę gratis  czy te lizawki we wiadrach dla mlodziezy A jak nie to go dobieram  sam do witamin wtedy wszystko ponad tonę co by nie brać zupełnie inne pieniądze 65zl wiadro dla 6 sztuk A na punkcie około 80zl  

A poprzednio to dostałem do palety witamin vital trunk we worku 

Można mieszać produkty byle tona więc dobra opcja nawet dla mnejszych bo coś witamin coś mleka drożdże bufor czy musli i pasuje 😀

Opublikowano

Może wy coś doradzicie. Kupiłem jalówke z firmy. Wczoraj w nocy ocieliła sie niespodziewanie. Nie ma wcale mleka jakieś 1,5l na udoj . Z jednej ćwiartki leci domieszka z duża ilością krwi i tez ta cwiartka opuchnięta twarda, dostała  mastijet fort. Krowa ma bardzo slaby apetyt  prawie nie pobiera paszy. 10dni przed dostała kexxtone. Podać oksytocyne czy jeszcze czekać?

Opublikowano
3 godziny temu, krzykos napisał:

U mnie najlepiej się sprawdza vipover drink

U mnie też 😉 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, michal_19 napisał:

Może wy coś doradzicie. Kupiłem jalówke z firmy. Wczoraj w nocy ocieliła sie niespodziewanie. Nie ma wcale mleka jakieś 1,5l na udoj . Z jednej ćwiartki leci domieszka z duża ilością krwi i tez ta cwiartka opuchnięta twarda, dostała  mastijet fort. Krowa ma bardzo slaby apetyt  prawie nie pobiera paszy. 10dni przed dostała kexxtone. Podać oksytocyne czy jeszcze czekać?

pewnie tuby dowymieniowe to za mało na to zapalenie. Lekarz powinien dać leki przeciwgoraczkowe (przeciwbolowe) i antybiotyk ogólny. Jak ma temperature to nie bedzie jadła. zbic goraczkę lekami i dodatkowy antyb. domiesniowo.

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano
michal_19 napisał:

temperatura? ile dni u Ciebie?

Opublikowano
4 godziny temu, dominik1703 napisał:

Jaki jest najlepsze pójło poporodowe dla krów mlecznych?

my dajemy pol litra EnergiaForte z Overa na cale wiadro cieplej wody, jak wypije to drugie z dolewką Calbalplus. 

Opublikowano
8 minut temu, Paulina1985 napisał:

pewnie tuby dowymieniowe to za mało na to zapalenie. Lekarz powinien dać leki przeciwgoraczkowe (przeciwbolowe) i antybiotyk ogólny. Jak ma temperature to nie bedzie jadła. zbic goraczkę lekami i dodatkowy antyb. domiesniowo.

2 miesiące u mnie, kupiłem dwie sztuki i teraz ta druga tez ma podejrzane wymie ale termin na za miesiąc. Temperatura... no właśnie nie wiem termometr mi się zepsuł , jutro przyjedzie wet. Jeszcze po porodzie dostala biegunki ale to juz przechodzi . Trochę niepokoi mnie tak mała ilość mleka dla cielaka brakuje. Pierwszy raz taki  przypadek. 

Opublikowano (edytowane)

Daj tej krowie coś z ketoprofenem. I jakiś przeciwapalny taka końska dawkę. Np Diatrim. Na pocieszenie Ci powiem ze była sztuka w tamtym roku która na początku dawała 1litr a rozdoila się na najlepszą z wszystkich pierwiastek. Aby jadła to będzie dobrze 

Edytowane przez Farmer6820