Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie, nie chciało mu się łopatą równać wysłodki i udeptywać to na qq turem wrzuci i ujezdzi 😋 same wysłodki chyba trzeba polać woda jak suche, a tu jeszcze ta słoma z qq resztki wilgoci wyciągnie

Opublikowano

Panowie i Panie chciałbym się Was poradzić. 

Temat jest taki że mam obore uwieziową w której utrzymuje 24 krowy dojne. Ze względu na wąski korytarz paszowy zadawanie paszy taczka. Paszę dowoze z pod wiaty dobudowane między oborą a płytą obornikowa. Trochę mnie już męczy wyrywanie sianokiszonki z balotów i zacząłem zastanawiać się nad wozem paszowym. Dalej musiałbym to dowozić taczką ale nawrzucalbym już łopatą bez szarpania sianokiszonki. Pytanie tylko czy na takie stado ma to w ogóle sens? Jakiej wielkości potrzebny by był ten paszowoz chcąc mieszać raz dziennie (w dawce przeważa sianokiszonka). I w jakiej cenie trzeba by było szukać używki żeby nadawało się to do pracy? 

Podobno ktoś wykorzystywał paszowoz jako mieszalnik i do tego też by mi się przydał jeśli to prawda.

Opublikowano
19 minut temu, leszek1000 napisał:

bardzo cenny obornik i siniaki pod żebrami. 

Ja mam pod okiem 🤦‍♂️ 

Opublikowano

Kiedyś myślał posiadając 24 ha że krowy wek na te konto byczki i szykanie cielaków w bliższej dalszej okolicy. Wygląda na to że jak człowiek tak i tak uwiązany to te dwa doje dodatkowo dziennie i może trochę więcej stresu (zdrowotność) trza zaakceptować.

Opublikowano
50 minut temu, Pablo16 napisał:

Panowie i Panie chciałbym się Was poradzić. 

Temat jest taki że mam obore uwieziową w której utrzymuje 24 krowy dojne. Ze względu na wąski korytarz paszowy zadawanie paszy taczka. Paszę dowoze z pod wiaty dobudowane między oborą a płytą obornikowa. Trochę mnie już męczy wyrywanie sianokiszonki z balotów i zacząłem zastanawiać się nad wozem paszowym. Dalej musiałbym to dowozić taczką ale nawrzucalbym już łopatą bez szarpania sianokiszonki. Pytanie tylko czy na takie stado ma to w ogóle sens? Jakiej wielkości potrzebny by był ten paszowoz chcąc mieszać raz dziennie (w dawce przeważa sianokiszonka). I w jakiej cenie trzeba by było szukać używki żeby nadawało się to do pracy? 

Podobno ktoś wykorzystywał paszowoz jako mieszalnik i do tego też by mi się przydał jeśli to prawda.

Zainwestuj w miniładowarkę, skoro taczka przejedzie to taka maszyna też.  Paszowóz na takie stado jak najbardziej. Zależy czy sianokiszonka w balotach czy z pryzmy. Wielkość niech doradzi ktoś kto jest w temacie, ale te 8-10m3 mogłoby być.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, leszek1000 napisał:

bardzo cenny obornik i siniaki pod żebrami. 

siniaki to moja wizytówka sam nie wiem może taki ze mnie pechowiec albo zwierzaki chcą coś przekazać gospodarzowi w stylu: kończ  Waść z tym biznesem bo i nam nie pasuje.

Edytowane przez Troker1979
dopiska
Opublikowano

Miniladowarke jest do obornika ale na korytarze nie dam rady się nią złamać. 

A ktoś mógłby podpowiedzieć w jakiej kwocie trzeba szukać tego paszowozu żeby to jeszcze pochodziło? 

Opublikowano

Jestem zdania że wóz paszowy to taka maszyna która powinna pracować bez awarii 365 dni w roku i akurat w tym wypadku warto iść w nowy sprzęt a na koniec roku producenci mają na sprzedaż wozy potestowe czy nawet jak mocno ogranicza nas budżet i koniecznie używany to wozy które klienci zostawili w rozliczeniu bo wtedy masz większą pewność że ktoś przed sprzedażą go jakoś serwisował a nie tylko puszka farby i na OLX

Opublikowano
10 godzin temu, Pablo16 napisał:

Ja na na podobne stado kupuje wóz tylko z tylnym przenośnikiem pvc. Zawsze to dystrybucję ułatwi. Z czasem pomyślę o ładowarce. Sztuki co raz lepsze to myślę że warto w coś takiego zainwestować. Czas pokaże czy miałem racje. 

FB_IMG_1606748350288.jpg

Opublikowano
20 minut temu, Pablo16 napisał:

Miniladowarke jest do obornika ale na korytarze nie dam rady się nią złamać. 

A ktoś mógłby podpowiedzieć w jakiej kwocie trzeba szukać tego paszowozu żeby to jeszcze pochodziło? 

Na tyle sztuk na razie mówimy o krowach. Paszowóz np. 8 metrów,pierwszą belę potnie bez problemu,jak pocięta wrzucasz drugą,i tu już może trochę wywalać,trzeciej raczej to już byś dokladał rozerwanej i masz ponad tonę. Gdyby była qq,to jeszcze tona wejdzie o dziwo nawet przy kombinacjach do 1600 kg,oczywiście w tym powiedzmy 170 kg treściwych. i z qq masz  na dwa dni [no może być trochę przy mało,ale to z beli doniesiesz]. Z paszowozu nie musisz łopatować z ziemi,tylko kupujesz z taśmą wysypującą na boki,i wjedziesz na jakiś balik i  pociągając jakimś prowozkiem doczepionym do dżwigni wysypu,wywalasz to na taczki,dwokułki lepiej. Bo z taśmy na taczkę może być kilka cm. za nisko. Albo wysyp boczny i jak wyżej. Powystawowy obczajaj z przedstawielem już na wczesnej jesieni ,by był u ciebie na testach jako u ostatniego ,i wyłapiesz z 20 procent taniej,. O u kolegi wyżej ciekawy wysyp.  Paszowóz zapamiętaj ale to zapamiętaj dwa traktory zawsze odpalające,ładowacz i twarde bez gruntu podłoże po którym on jeżdzi ,inaczej to błotem się zapito..... Nowy Alima 8m,[ powystawowy],trzy lata wstecz, 2 biegi,boczne wysypy 68000 brutto.

Opublikowano

Teraz alima 8m. Opony 400, przekładnia, wałek szerokokątny, wysyp boczny i tylny z przenośnikiem jak wyżej sterowany elektrohydraulicznie 65tys netto. Jest sens dopłacać zo dodatkowe noże na ślimaku? Sianokiszonka w belach, prasa z nożami. 

Opublikowano
14 minut temu, kizak napisał:

Na tyle sztuk na razie mówimy o krowach. Paszowóz np. 8 metrów,pierwszą belę potnie bez problemu,jak pocięta wrzucasz drugą,i tu już może trochę wywalać,trzeciej raczej to już byś dokladał rozerwanej i masz ponad tonę. Gdyby była qq,to jeszcze tona wejdzie o dziwo nawet przy kombinacjach do 1600 kg,oczywiście w tym powiedzmy 170 kg treściwych. i z qq masz  na dwa dni [no może być trochę przy mało,ale to z beli doniesiesz]. Z paszowozu nie musisz łopatować z ziemi,tylko kupujesz z taśmą wysypującą na boki,i wjedziesz na jakiś balik i  pociągając jakimś prowozkiem doczepionym do dżwigni wysypu,wywalasz to na taczki,dwokułki lepiej. Bo z taśmy na taczkę może być kilka cm. za nisko. Albo wysyp boczny i jak wyżej. Powystawowy obczajaj z przedstawielem już na wczesnej jesieni ,by był u ciebie na testach jako u ostatniego ,i wyłapiesz z 20 procent taniej,. O u kolegi wyżej ciekawy wysyp.  Paszowóz zapamiętaj ale to zapamiętaj dwa traktory zawsze odpalające,ładowacz i twarde bez gruntu podłoże po którym on jeżdzi ,inaczej to błotem się zapito..... Nowy Alima 8m,[ powystawowy],trzy lata wstecz, 2 biegi,boczne wysypy 68000 brutto.

No wlasnie też trochę mam obaw do uwiazania ciągnika do wozu w sezonie. No i jeszcze teraz sobie nawoze kiszonek na 2 dni i mam spokój. A tak to deszcz śnieg mróz a tu trzeba to mieszać pod chmurką. No i terenu utwardzonego mało. 

Opublikowano

U mnie na Alimie są dodatkowe nożyki pomiędzy nożami jak wyżej,ale jak one praktycznie się nie tępią to hyba h.. dają. Prasa z nożami to jest wielki ,a wielki plus.   Bo zanim to powiązanie w beli naruszy,to się okręca pod zawieszoną belą,a tu rozsypie się w dół i działa i po kominie traktora widać kiedy ,,pracuje''😁