Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Krowarze zawsze wyolbrzymiają swoją zdolność kredytową i jak coś nie pójdzie to potem zdziwieni. Za wielu takich znam, co chcą sobie status poprawić, a nie umieją hodować i ledwo ciągną. Wczoraj miałam wycenę nowego Case'a 220 tys netto. Za mleko mamy 30 tys, ale nie mam w dzisiejszych czasach pewności, że to zaraz się nie zmieni😔

Opublikowano

Zależy o jakie inwestycje chodzi. Bo jeżeli o prow i kupno nowych gratów po zawyżonych cenach, na kredyt, który zanim się spłaci straci na wartosci to trochę głupota. Ale jeśli chodzi o ziemię to nie przesadzajmy. Jest popyt, jest ograniczona podaż, jest rosnąca inflacja więc i ceny ziemi są jakie są. Ja w tym roku kupiłem 5 klasę za 38 tys i uważam że nie przepłaciłem. Czasem trzeba zaryzykować bo jakby tak się bać nadchodzących czasów i problemów w hodowli to nic nie ruszy do przodu :/ 

Opublikowano

Patrząc na moją okolice 38 tys za ha to bardzo niska cena, są desperaci co za 5/6 klasę płacą 94tys

Opublikowano

najlepiej to wszyscy naraz wyjechać na drogi wojewódzkie powiatowe czy krajowe i jazda jeden za drugim w ślimaczym tępie tak z godzinę plus powrót by nie było objazdów i jak mało to za parędni coraz dłużej czym co kto ma jak ciągniki co by policjia mogła się czepić to samochody ogólnie zrobić ogromny tłok na drogach

• Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, Primula94 napisał:

Chyba kiedyś Thomas pisał o z gazowaniu świeżo przykrytej pryzmy z kukurydzy. Pamięta ktoś? Co zrobił? Bo mam teraz taki przypadek. 

Odkop małą dziurę i spuść powietrze, u mnie też tak było, teraz zostawiam małą dziurkę po nakryciu pryzmy i potem po 3 dniach dopiero ją zasypuje.

• Thanks 1
Opublikowano

Dziury nie odkopię, bo to silosy. A tam poszła podkładową, boczne ze ścian i końcowa folia, to opsypalem piaskiem przy ścianach i porobiłem co kilka metrów paski w poprzek silosu z piasku i one to trzymają. 

Ale jakoś muszę spuści te powietrze. 

Dzięki za rady. 

Opublikowano
11 godzin temu, tumiwisizm napisał:

Zależy o jakie inwestycje chodzi. Bo jeżeli o prow i kupno nowych gratów po zawyżonych cenach, na kredyt, który zanim się spłaci straci na wartosci to trochę głupota. Ale jeśli chodzi o ziemię to nie przesadzajmy. Jest popyt, jest ograniczona podaż, jest rosnąca inflacja więc i ceny ziemi są jakie są. Ja w tym roku kupiłem 5 klasę za 38 tys i uważam że nie przepłaciłem. Czasem trzeba zaryzykować bo jakby tak się bać nadchodzących czasów i problemów w hodowli to nic nie ruszy do przodu :/ 

A ile tych hektarów kupiłeś?

Opublikowano
12 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Krowarze zawsze wyolbrzymiają swoją zdolność kredytową i jak coś nie pójdzie to potem zdziwieni. Za wielu takich znam, co chcą sobie status poprawić, a nie umieją hodować i ledwo ciągną. Wczoraj miałam wycenę nowego Case'a 220 tys netto. Za mleko mamy 30 tys, ale nie mam w dzisiejszych czasach pewności, że to zaraz się nie zmieni😔

Krowiarze to ciakawa grupa społeczna która nie traktuje swojej pracy w celu zarobków a jako dyscyplinę sportową. Jeden patrzy na drugiego, każdy musi być lepszy od drugiego. Ogromne inwestycje na długie lata a na koniec się okaże że będzie to puste stało bo nie ma komu tego przejąć. I tak życie mija. Ja mam 31 lat, 10 lat inwestuje, trzeba byłoby jeszcze kolejne 20... Dość

• Like 3
Opublikowano
slawek74 napisał:

najlepiej to wszyscy naraz wyjechać na drogi wojewódzkie powiatowe czy krajowe i jazda jeden za drugim w ślimaczym tępie tak z godzinę plus powrót by nie było objazdów i jak mało to za parędni coraz dłużej czym co kto ma jak ciągniki co by policjia mogła się czepić to samochody ogólnie zrobić ogromny tłok na drogach

Z jednej strony to tak nie bardzo, bo bardziej uprzykrzymy życie pracującym i bardziej oni nas znienawidzą bo powiedzą że sami wybraliście a teraz nam utrudniacie. "Socjaliści" do roboty nie łażą to im nie będzie przeszkadzać, powiem Wam jedno, tylko kaczafi wie jak skłócić naród....

• Like 1
Opublikowano
Primula94 napisał:

Dziury nie odkopię, bo to silosy. A tam poszła podkładową, boczne ze ścian i końcowa folia, to opsypalem piaskiem przy ścianach i porobiłem co kilka metrów paski w poprzek silosu z piasku i one to trzymają. 

Ale jakoś muszę spuści te powietrze. 

Dzięki za rady. 

Ten gaz to nie przeszkadza w niczym. U mnie w tym roku wszystkie pryzmy jak balony 😃 jedna już otwarta i nic się nie dzieje. Do tygodnia opadnie wszystko.

Opublikowano
9 godzin temu, michalcium napisał:

Jedno jest pewne protesty muszą przybrać na sile 

Mają galopującego  w zanadrzu cowida do tego by zakazać zgromadzeń,i zrobią co zechcą

• Like 1
Opublikowano

O właśnie tego filmu nie mogłem znaleźć. Jak Thomas o gazowaniu pryzmy wspominał w tamtym roku to go ktoś tu wstawił. Jeszcze kiedyś ktoś wspominał że może w odpowiednich warunkach powstać gaz musztardowy 🤔