Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

😆 ja smaruje jodowo-kamforową, ale chlopaki tu tez ichtiolową smarują do pekniecia

Opublikowano

nie wiem co tam jest, jeśli posmarujesz kilka dni sumiennie maścią i zrobic się miękkie , w jednym miejscu skora zrobi się cienka to tam pęknie i ropa wyleci. Trzeba próbować🤷‍♀️ 

A tak na marginesie w lipcu miałam 17jalowek i 17 byczkow. W sieroniu 21 jalowek i 12 byczków 😆😆😆

Opublikowano
15 godzin temu, ramzes10 napisał:

Od rolnika czy handlarza? Ja szukam jakiejś 6stki bo dużo będzie w transporcie chodzić.

Od handlarza. Byłem u kilku rolników to jeden wersja bida total, drugi ostro dojechany, trzeci jeździł na turdusie, w skrzyni i reszcie nie wymieniany od przeglądu. Na miarce smoła. Jest jeden piękny u rolnika 6230P, chyba full opcja, nawet navi miał, ale znowu 190k netto 😋 

Chyba trochę głupotę robię szukając w środku sezonu traktora... Mało jest od rolników ogłoszeń, dobrze by było poczekać do zimy

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

A tak na marginesie w lipcu miałam 17jalowek i 17 byczkow. W sieroniu 21 jalowek i 12 byczków 😆😆😆

Dziewczyny rządzą. Oby we wrześniu tak było. Kurcze masz w miesiąc tyle cielaków co ja w rok😂

Opublikowano

Witam. U dwóch jalowek po wycieleniu zdiagnozowano parainfluenze i BRSV. Czy warto wchodzic w szczepienia calego stada jesli choroby plucne u innych zwierząt nie występują zbyt często czy leczyc objawowo ? Podzielcie się swoimi doświadczeniami.

Opublikowano
17 minut temu, pedro2 napisał:

Od handlarza. Byłem u kilku rolników to jeden wersja bida total, drugi ostro dojechany, trzeci jeździł na turdusie, w skrzyni i reszcie nie wymieniany od przeglądu. Na miarce smoła. Jest jeden piękny u rolnika 6230P, chyba full opcja, nawet navi miał, ale znowu 190k netto 😋 

Chyba trochę głupotę robię szukając w środku sezonu traktora... Mało jest od rolników ogłoszeń, dobrze by było poczekać do zimy

Pojedziesz na wiosnę do handlarzy i ten dojechany będzie lalka a ten na turdusie będzie miał zmieniony olej i będzie igła gotowa do sezonu. 

A poza tym ty w każdym temacie ty o tych swoich podbojach traktorowych piszesz? 

• Haha 3
Opublikowano

a.nie doczytałam o tym,ze to pierwiastki 😆 

My szczepimy Bovipastem przed wycieleniem, bo mielismy problemy raczej z cielętami (parainfluenza). Na szczescie to uchroniło nas dwa lata temu przed pandemią parainfluenzy w oborze, bo lekarze rozwozili tego wirusa po stadach.okolicznych i niektorym całe obory kaszlały 😡😓😓

Opublikowano
40 minut temu, pedro2 napisał:

Mało teraz jest od rolnikow i jak dobry sprzęt to szybko znika. W środę koło 14 wystawione Deutz i Kubota. 2012 i 2014 rok. Książki serwisowe, Deutz 6 tys ,  Kubota 5 tys. Obydwa po 140 tys brutto. Kolo 21 zazwyczaj przeglądam ogłoszenia więc w środę w nocy nie dzwoniłem. W czwartek po 8 dzwonię a ciągniki już poszły :)

Opublikowano
17 godzin temu, Primula94 napisał:

Może w końcu się przekonasz😆😆😆

A u mnie wczoraj przykra niespodzianka, po sexie był byczek... A co najlepsze z tej samej słomki u drugiej jaloszka i wycięło a ponad tydzień wcześniej. Jak na złość od słabszej jaloszka, a od lepszej byczek.. Ehhh,😃

ja podziwiam jak ktos kryje jedną slomką kilka sztuk, szacun 😱

Opublikowano
4 godziny temu, 6465 napisał:

Pojedziesz na wiosnę do handlarzy i ten dojechany będzie lalka a ten na turdusie będzie miał zmieniony olej i będzie igła gotowa do sezonu. 

A poza tym ty w każdym temacie ty o tych swoich podbojach traktorowych piszesz? 

Nie martw się o mnie, ty ani za niego ani za remont płacił nie będziesz. Niedawno zagadywałeś, doradzałeś czego szukać, a teraz opluwasz? Dobrze wiedzieć.

Chłopak zawołał mnie do tego tematu to odpowiadam. 

3 godziny temu, ramzes10 napisał:

Mało teraz jest od rolnikow i jak dobry sprzęt to szybko znika. W środę koło 14 wystawione Deutz i Kubota. 2012 i 2014 rok. Książki serwisowe, Deutz 6 tys ,  Kubota 5 tys. Obydwa po 140 tys brutto. Kolo 21 zazwyczaj przeglądam ogłoszenia więc w środę w nocy nie dzwoniłem. W czwartek po 8 dzwonię a ciągniki już poszły :)

Okazje handlarze wyłapują.

Ja na chłodno do sprawy podchodzę, nie ma co się napalać. Nie kupię to nie kupię, ale dopóki nie upewnię się, że maszyna nie zajechana to w ciemno nie biorę. To nie 60siuntka

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, kr9292 napisał:

@zetorr6441 bierzesz jeszcze coś z hg? Jak tak to co?

W ubiegłym roku kryłem trochę finalem ale słabo łapały i przestałem , teraz znowu wziąłem kilkanaście porcji jak będzie to samo to więcej nie zamówię tego buhaja. 

Hg mają niestety coraz mniej konwencjonalnych większość to genomy a ja w lotto to gram tylko w okolicznym sklepie a nie na krowach;) 

Ogólnie to używam Konrada 

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano

ooo ! w końcu "genomosceptyk" jak ja 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
mr1997 napisał:

Jak kto jest z tymi genomami ze wychodzi nowy buhaj z pf 150+, drą za niego nie małe pieniądze a po dwóch wycenach pf mu spada na 130

Mi się wydaje że to chodzi tylko by zarobić jak najwięcej, a dobrze wiedzą że buhaj jest przeciętny

Opublikowano

Kazdy ma swoje zdanie, a ja sie zastanawiam dlaczego przedatawiciele jak slysza, ze chcw konwencjonalnie wycenionego, to mi mowią, ze juz prawie nie ma takich buhajow i ze juz sie nie wycenia i lepiej zaufac genomowej wycenie w koncu... Czy rzeczywiście? 🤔🤔🤔

Opublikowano

Przedstawiciele każdy wie jak mają ustawione zarobki dla większości liczy się tylko jak największa sprzedaż

Opublikowano
6 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Rozumiem, że chodzi o pierwiastki - matki nie dzieci. Robiono wymaz z nosogardzieli czy jak? 

Tak. Chodzi o pierwiastki. Pobierana byla krew bo objawy nie byly typowe, glownie goraczka i biegunka polaczona ze spadkiem apetytu. Po tygodniu od wycielenia zaczęły się pojawiac objawy plucne ale tylko u jednej sztuki.  Wymaz nie byl robiony. Bvd i ibr nie wyszlo z krwi.

6 godzin temu, Paulina1985 napisał:

@Dairymazowsze po pierwsze jakie sa warunki mikroklimatu w oborze?? mokro i wilgotno? w jakim wieku sztuki chorują? 

Ogólnie to obora wolnostanowiskowa na plytkiej sciolce, obficie slane sloma kazdego dnia,kalenica w dachu duze okna poliweglanowe na pol sciany. Do zeszlego tygodnia caly czas dostęp do wybiegu no ale teraz codziennie pada to za mokro na spacery. Co za tym idzie w oborze tez wysoka wilgotnosc bo pogoda zgnila. Jalowki wysokocielne sa w tej oborze co krowy, zasuszone w innej. Spotykaja się w porodowce i tam sie zaczynaja zarazac bo mam tam tez te leczone sztuki... 

6 godzin temu, Paulina1985 napisał:

a.nie doczytałam o tym,ze to pierwiastki 😆 

My szczepimy Bovipastem przed wycieleniem, bo mielismy problemy raczej z cielętami (parainfluenza). Na szczescie to uchroniło nas dwa lata temu przed pandemią parainfluenzy w oborze, bo lekarze rozwozili tego wirusa po stadach.okolicznych i niektorym całe obory kaszlały 😡😓😓

Szczepic dywanowo cale stado czy wybiórczo w zasuszeniu zeby mlode wylapaly cos z siary ? Jaki koszt tej szczepionki i ile razy trzeba podac ? 

Opublikowano

niestety jestes zmuszony poszczepić. Warunki w oborze sprzyjają niestety tak jak i u mnie. Ale pocieszę Cię, że można szczepić też chore sztuki (chyba nawet donosowo) i mozna z tego wyjść, a szczepienie kontynuować przez czas jesienny, jesli zima bylaby mroźna można zaprzestać szczepień i powrocic znowu gdy  bedzie mikroklimat niesprzyjający. 

20 minut temu, krzykos napisał:

Przedstawiciele każdy wie jak mają ustawione zarobki dla większości liczy się tylko jak największa sprzedaż

no ba  ! 

@Dairymazowsze u nas jak jedna obora zachorowała to leczyliśmy objawowo. Na około 200sztuk leczonych było ze 20szt, w tym niektore wykazywały tylko zapalenie krtani i dostawały przeciwzapalne (objawem był kaszel). Szczepionkę jednak podawaliśmy tylko najmlodszym cielętom, ktore za jakos czas miały trafic do wspomnianej grupy zarazonych (przechorowanych). 

Piszę caly czas o parainfluenzie ( brsv wtedy nie wyszło).

Wtedy tydzien trwał czas inkubacji tak jakby ze sztuki na sztukę się roznosilo (oczywiscie nie wszystkie chorowały, niektore bezobjawowo przechodziły), calośc trwała około 2 tygodni. 

W tym czasie kontynuowałam szczepienia krow i jalowek cielnych (szczepienie dwukrotne przed wycieleniem, druga dawka co najmniej 14dni przed wycieleniem) oraz zaczełam szczepic donosowo cielęta miesięczne,  ktore miały znalezc się na kolejnym obiekcie (stacji odpajania), na ktorym cala "zabawa" się zaczynała. Od czasu rozpoczecia tego szczepienia cieląt wszystko ucichło. 

Ja bym dywanowo wcale nie robiła, bo zbankrutujesz (nie wiem jakie duże stado), ceny nie znam pogadaj z lekarzem, albo koledzy tutaj może znają cenę.

KONKLUDUJĄC Ja bym na Twoim miejscu szczepiła przede wszystkim przed wycieleniem.