Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, niesamowity90 napisał:

I to ma być niby ta pomoc zamiast suszowego które nie wszyscy dostali? i co, mając 16 krów dostanę 1000 zł, a sąsiad który chwalił się że dostał suszowe co ma 5 byków 5 tys? Suszowego miało być 9 tys, a teraz tysiąc, no dzięki Ardanowski,...

Jaką masz stratę na mleku przez koronę, a jak opas w dół poleciał? W porównaniu do zeszłego roku na opasie było -2zl na kilogramie. 

Druga sprawa to radził bym wstrzymać się z liczeniem kasiorki bo jeszcze może jeden hvj z tego być jak to często bywa z pomocami 😉 zaraz coś wymyślą, w nocy podpiszą i dostaniemy ochłapy za 2-3lata moze. Nie chce mi się wierzyć, że dostanę pomoc w takiej kwocie. Przewertowałem księgę i było 33opasy + krowy= 17tys nie uwierzę dopóki nie zobaczę na koncie. . 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
a jak sprzedaję jałówkę która się nie zacieli lub brakuję którąś krowę to nie mam straty???
a jak sprzedaję jałówkę która się nie zacieli lub brakuję którąś krowę to nie mam straty???
Opublikowano

Straciłeś tak samo jak w wyimaginowanej aferze z leżakami straciliśmy wszyscy. Żeby nie było, też nie wierzę w to że dostaniemy tą kasę. A wystarczyłoby żeby rząd nam wszystkim mniej zabierał i nie byłoby dotacji, pomocy i kłócenia społeczeństwa.

• Like 1
Opublikowano

Na opasy stawka jest fajna, przy produkcji mleka faktycznie te wyliczenia o kant d*py. Niechaj by ustalili do sztuki byłoby sprawiedliwie. 

Daj Bóg dali, ale z suszowym też było głoszone po tysiaku do hektara, jakie były warunki otrzymania takiej kwoty pomocy wszyscy wiemy. Każde rozporządzenie można szybko nowelizować. 

Ostatnio siostra mówiła, że dostali na firmę 80tys z tarczy+ jakieś profityi kilka tys z początku zapomogi. Ponad 100koła, a strat wielkich nie miał 

Opublikowano

Ilu znam takich proroków, co krzyczeli że żadnego suszowego nie będzie, drugiego za rok także miało nie być, dopłat do wapnowania miało nie być, 500+ też miało nie być, zwiększenia stawki zwrotu akcyzy z ON, wspomnianej wyżej tarczy... można tak wymieniać

Nie ma co krzyczeć, tylko poczekać na rozwój wydarzeń. Będzie to będzie, a jak nie, to i tak nikt przez to z głodu nie umrze

• Like 1
Opublikowano

Ty dostałeś do byka,a ja dlaczego nie do rzepaku,zboża, owieczek,kury,kundla, kuny,żmii.............., i społeczeństwo skłócone,i nie ma jedności,a rozgoniona hołota,już tak prędko nie zjednoczy się by coś wywalczyć.👍😐

Opublikowano
kizak napisał:

Ty dostałeś do byka,a ja dlaczego nie do rzepaku,zboża, owieczek,kury,kundla, kuny,żmii.............., i społeczeństwo skłócone,i nie ma jedności,a rozgoniona hołota,już tak prędko nie zjednoczy się by coś wywalczyć.👍😐

skłóconym społeczeństwem łatwiej się steruje

Opublikowano
9 godzin temu, vodz napisał:

Czyli ten z kaniula ręcznie wydoic?

nie doić, wyleci :) jak najmniej dotykać.

Opublikowano
23 godziny temu, leszek1000 napisał:

Najważniejsze przed zasuszeniem sprawdzaj ćwiartki. Paciorkowiec przeżyje cały okres zasuszenia i pojawia się po wycieleniu w postaci podklinicznej. Podstawa to żywienie, bez tego będą nawroty. Szczepienie możesz mastibiovakiem albo zrobić autoszczepionkę która mi się sprawdza. 

No i często trzeba robić antybiogram bo uberis szybko się uodparnia. 

U wiekszosci robie antybiogram przed zasuszeniem, wychodzi uberis i daje cefa safe, a w laktacji mastiplan. Ostatnio u jednej przed zasuszeniem z .ntybiogramu nic nie wyroslo wiec dalem tylko takie bez karencji zeby strzyk zalepic, a teraz 2 tyg. przed wycieleniem wymie spuchniete cale i jakas dziwna wydzielina nie wiem czy nie bedzie coli.

A autoszczepionke to u Jedryczki Ci robili?

Opublikowano

Ja suszowego  nie dostałem i pewnie nie dostanę  :) . Póki co szastają kasą na lewo i prawo, zobaczymy jak długo. Dziś złożę na gradobicie , ciekawe czy choć komisja zjedzie, tak wgl we wniosku jest oświadczenie , że do jej przyjazdu zboże ma być na polu a na przyjazd mają 30 dni. Czyli będzie to samo co z suszówką w tamtym roku na zboże. " Po co Pan zbierał" - komsija po połowie sierpnia :). Coś czuję , że z pomocy z tej całej tarczy będzie to samo. Zaraz chlebek będziemy po 5 zł kupować.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, danielhaker napisał:

Ilu znam takich proroków, co krzyczeli że żadnego suszowego nie będzie

Z moich znajomych to góra 30% dostała 😒 ja też nie mam

Edytowane przez kr9292
Opublikowano

Mieliście kiedyś styczność z grzybica która przeszła z krowy na człowieka? Jak to wyglądało? U mnie w stadzie nie widzę żadnych oznak ale byłem dzisiaj u lekarza z podejrzeniem boreliozy... Ale jeszcze chce się dowiedzieć czy może to coś od zwierząt co przeoczyłem...

Opublikowano
tumiwisizm napisał:

Mieliście kiedyś styczność z grzybica która przeszła z krowy na człowieka? Jak to wyglądało? U mnie w stadzie nie widzę żadnych oznak ale byłem dzisiaj u lekarza z podejrzeniem boreliozy... Ale jeszcze chce się dowiedzieć czy może to coś od zwierząt co przeoczyłem...

jak najbardziej grzybica ze zwierząt moze przejść na ludzi i długie leczenie

Opublikowano
2 godziny temu, tumiwisizm napisał:

Sek w tym że nie widzę u siebie w stadzie grzybicy... I mam bardziej boreliozowe plamy, z tym że nie wiem kiedy mnie ten kleszcz mógł ugryźć. No nieciekawie, taka przestroga dla innych

Mój ojciec też nie wiedział kiedy go ugryzł kleszcz, ale z badań krwi wyszło, że kleszcz z boreliozą go dziabnął.

Opublikowano
3 godziny temu, tumiwisizm napisał:

Sek w tym że nie widzę u siebie w stadzie grzybicy... I mam bardziej boreliozowe plamy, z tym że nie wiem kiedy mnie ten kleszcz mógł ugryźć. No nieciekawie, taka przestroga dla innych

mógł być we włosach, nawet mozesz nie zdawac sobie sprawy ile lat z tym walczysz. Moja przyjaciółka w tym roku ma zdoagnozowaną boreliozę, wrak człowieka.

Opublikowano
10 godzin temu, Paulina1985 napisał:

nie doić, wyleci :) jak najmniej dotykać.

Zgadza się, wszystko wylecialo samo. Dzięki i pozdrawiam:)

Opublikowano
1 godzinę temu, tumiwisizm napisał:

Kurde lipa. Lekarz mnie chce ganiać po dermatologach ale myślę że najpierw trzeba zrobić testy, nawet prywatnie...

a jak z objawami? tylko ta skóra? czy cos wiecej?