Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, Thomas2135 napisał:

Chyba wszystkie są z mieszdłem, ale zawsze można wyrzucić. Ja swojego Silomausa niedługo poskładam to zobaczę jak to będzie działać. Oby tylko pompa w ładowarce dała radę.

Są łyżki z frezem bez ślimaka z firmy emily, znajomy posiada na sprzedanie chyba nawet.

Opublikowano

Są, ale 12-15 tys trzeba szykować. Tyle nie wyłożę.

Opublikowano
5 godzin temu, marwasz199117 napisał:

Masz zakładke Wykaz Buhajów i buhajków i robisz ubycie jeśli został sprzedany

Źle się wyslowilem nie o to mi chodziło, używamy inseminacji i wpisałem jakoś w bazę danych byka który nie istnieje przekręcilem jedna cyferke i chce tego jednego usunąć 

Opublikowano
9 godzin temu, radekz200 napisał:

A jak sobie radzić jak kukurydza się już zagrzeje? 

jak w silosie jest ciepła, docisnąć mocniej pryzmę, choć wątpliwe czy pomoże  i  za rok tak nie robić

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, plati napisał:

Muszę wymyślić jak tanim kosztem im to wymieszac

Srutownik bijakowy lub sieczkarnia do slomy i mieszenie reczne w korycie/stole paszowym z kukurydza. Sam tak robilem przed kupnem paszowozu i efekt byl. Zagescilo im sie "z tylu". 

Jeszcze mozesz sprobowac podawac cala slome i polewac to melasa. Ponoc jak sie przyzwyczaja to potrafia pobrac duze ilosci slomy. I to chyba bylby najprostszy i najmniej pracochlonny patent. Mialem to testowac, ale trafil sie paszowoz.

P.S

Jakby naprawde tak ladnie "szly" na te melase to mozesz nawet wrzucic kukurydze i na to dopiero slomy i to polac melasa, to nie dosyc, ze slome pobiora to same sobie wymieszaja i beda jadly wszystko jednoczesnie.

Edytowane przez asus921
  • Thanks 1
Opublikowano

@poziomka Wykazy>wykaz buchajów i buchajków>karta do krycia tam możesz usunąć. Ja żeby to znaleźć w podobnej sytuacji pisałem do pomocy w sol'u🙂

• Thanks 1
Opublikowano
18 godzin temu, barteko1 napisał:

Orientuje się ktoś jak cenowo wyjdzie wyciąg szynowo-linowy na rządek 8 sztuk (11m w oborze) i z 6-8m na dworze? Na olx ceny niby 250-300zł ale przy 20m-6000zł to coś chyba nie tak :)

edit: Jaką firmę polecacie do wykonania tego?

250-300 zł jest cena za 1m wyciągu w budynku. + maszt poza budynkiem liczą jako koszt stały 7,5-9tyś. Mi robili w maju zgarniacz skrętny typ S z firmy RolMar. Rozwiązany dobrze, tylko Ci spawacze jadąc na montaż do lubelskiego chyba mieli za dużo czasu w trasie i już flacha w drodze była. Elementy łączone w gospodarstwie pospawane są tak, że fakture właściciel wystawiał drugą mniejszą bo nikt by za to nie zapłacił tyle co było ustalone. Dobrej reklamy Marcinowi Wólfowi z Majnowa ekypa nie zrobiła. 

Opublikowano
20 minut temu, RusiL napisał:

@poziomka Wykazy>wykaz buchajów i buchajków>karta do krycia tam możesz usunąć. Ja żeby to znaleźć w podobnej sytuacji pisałem do pomocy w sol'u🙂

Pytam tutaj bo nie którzy korzystają i może ktoś takiego coś miał 

Opublikowano

A da się jakoś ręcznie ustawić w SOL jak już doczytuje badania na cielność PAG żeby nie zamieniało automatycznie statusu ,,cielna/niecielna"? Ja bym wolał samemu poustawiać sobie ,,cielna do potwierdzenia" a potem po badaniu rektalnym na ,,cielna" a to badziewie mi tu miesza ¬¬

Opublikowano
Dnia 30.11.2019 o 08:47, Paulina1985 napisał:

@przezuwaczka niektorzy zostawiają w tych wiadrach zakwaszone pojło caly dzień zeby mogły pić do woli, byc może o to chodziło.

Pojło to można w wiadrach dawać. A co z temperaturą mleka? Wg wielu weterynarzy ma znaczenie, by poniżej 30°C nie poić. Ja moim wiadra grzeję gorącą wodą, żeby mleka pełnego nie wystudzić.

Dnia 30.11.2019 o 12:36, poziomka napisał:

Jak melasa jest gęsta to jak ja dawać po drugie ile jej idzie na pryzme

Rozcieńczasz z wodą i latasz z konewką. Ja tam na oko leję, byle zamoczyć cały wierzch i boki. Niektórzy cukrem sypią(nie solą, bo zabiera wodę), ale to chyba nie tania impreza.

Opublikowano

Czy ktoś z was stosuje krycie krów mlecznych bykiem?( Byk 100% hf wydajność matki w 2 laktacji 13800)

Opublikowano (edytowane)

Ja stosowałem, skuteczność większa niż po sztucznej inseminacji. Miałem 17 powtórek w stadzie po sztucznym od kiedy uruchomiłem byka to tylko 3 nie załapały a reszta bez powtórki.  Nawet te co już powtarzały 4 raz i im dałem szansę to załapały. Tylko że u mnie mała wydajność około 7tys więc to też ma wpływ jakiś ...

Edytowane przez rolnik115
Opublikowano

@rolnik115 U mnie też wydajność tylko niecałe 7 tyś Ale myślę że ten byk poprawi trochę mleczność moich krów. 

Opublikowano
1 godzinę temu, rolas360 napisał:

Czy ktoś z was stosuje krycie krów mlecznych bykiem?( Byk 100% hf wydajność matki w 2 laktacji 13800)

Jeśli ten buhaj nie jest wyceniony to tak na prawdę nie wiesz czym kryjesz. Matka wydajna to ok fajnie, ale co ten buhaj przekazuje to nikt nie wie 

Opublikowano
1 godzinę temu, GrzesiekAgro napisał:

Jak mieszacie pasze to mielicie komponenty białkowe  ?

Nie a po co? Niektórzy wysłodki miołą do mieszalnika, ale śruty rzepakowa czy sojowa są drobne.

1 godzinę temu, rolas360 napisał:

Jeśli masz jego ojca, to patrz na wycenę, bo po babce słabiej się dziedziczy niż po dziadku.

Opublikowano

@damianzetor9540 jednak myślę że trochę poprawi mleczność i będę miał kiedyś porównanie z tymi po inseminacji. 

@przezuwaczka ojca i matki nie znam narazie, nie spytałem się Ale jednak jeśli ma wydajność na poziomie ponad 11000 średniej to musi o czymś świadczyć że nie ma byle czego w oborze. A ja przy niecałych 7 nie jestem w stanie dochować się takiego buhaja. 

Opublikowano

Mi miesza mieszalnia , już będzie ponad rok , rzepak , soja , ddgs , nawet muszę bo granulowany i gość co miesza, , mówił , że tak wszyscy klienci robią ,bo pasza jest , bardziej homogenna.  Z , tym , że ja zboże  gniote, a owies i qq miele. Zastanawiam się, czy jak miele to   czy soja więcej nie trawi się w żwaczu.

Opublikowano

Ja uważam , że krycie buhajem to krok w tył. Po byku porody , mogą być , różne . Wydasz kasy , co byś miał kupę nasienia za niego i za 2 lata ,będziesz musiał go sprzedać.

Jeszcze jakby to była jakaś unikalna linia, a znając , życie i rodowody , dobrze wycenianych jałówek w Polsce i okolicy , to rodzina , rodzinę , pogania...

Opublikowano

@Primula94 u kuzyna miesiąc temu byłem to zrobił cielętnik i całą ścianę z takiej siatki, tzn dach przedłużył obory , wyszła wiata z tego , a wokół siatka. We wiatce jest zimno jak ho...ra a żaden cielaczek nie kaszlał. Moim zdaniem taka siatka jest wystarczająca zamiast ścian nawet w oborach , aby tylko dach był i poidło podgrzewane. Krowy potrafią ładnie doić gdy mają tylko sucho i zero przeciągów

krok w tył to gdy kilka słomek pójdzie na krowę i dalej jałowa. Jeżeli na taką byka dopuścisz i zacieli, to zyskujesz kolejną laktacje. Nie musi być gorzej potomstwo po buhaju naturalnie.