Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@ASZv3 dobrze wiedzieć, że masz tego Soymaxa. Kiedyś przetestuję, ale na  razie brak wycieleń. U mnie torf dobrze się orał. Gorzej z doprawieniem zaschniętych brył biernymi maszynami.

Opublikowano
1 godzinę temu, asus921 napisał:

Ty to chociaz widze, ze siano robisz. U nas juz od dobrych kilku lat na torfach tylko sianokiszonka + susza i widac roznice z roku na rok. Kiedys sie tego siana narobilo, naprzecucalo zeby doschlo to sie sama trawa rozsiewala i to widac golym okiem. W tamtym roku mialem zycice w roznych konfiguracjach na gruncie ornym to dopiero widac jaki potencjal ma swieza trawa w plonie i jakosc sianokiszonki jest o niebo lepsza. 

Przesiewal ktos torfy? Bo rozne opinie w necie mozna znalezc o usludze. A moze ktos sie bawil w jakis "swojski" sposob ?

Pamiętam jak się u nas siano jeszcze robiło, to nikt nie kosił trawy w której by były dojrzałe nasionka. Więc jak ta trawa by się mogła rozsiewać? 

Opublikowano (edytowane)

@Adrian_K_90

W roznym stadium sie kosilo i napewno czesc gatunkow zawsze jest wykloszona, czesc nie, chyba, ze kosiles 5 pokosow do roku jak ledwo odbije w co watpie.

Tam jest taka masa ziaren na hektarze, ze jak chociaz 5% skielkowalo to miales ladny podsiew przyjmujac, ze normalna trawe siejesz  powiedzmy 10-20kg na hektar.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
16 minut temu, Adrian_K_90 napisał:

Pamiętam jak się u nas siano jeszcze robiło, to nikt nie kosił trawy w której by były dojrzałe nasionka. Więc jak ta trawa by się mogła rozsiewać? 

skoś pierwszy pokos koniec czerwca - początek lipca to ci się rozsieje

Opublikowano

Dzisiaj przywieźli mi pasze i kierowca mi gadal ze kukurydze SUCHĄ z Ukrainy ciągną za 430 +vat i za tyle samo kupuja Polską normalnie szok....

Opublikowano (edytowane)

To w sumie dobrze, że cała tegoroczna kukurydza poszła w pryzmę. Ludzie którzy sprzedali na kiszonkę dużo lepiej wyszli niż Ci co zostawili na ziarno. Znajomy pluje sobie w twarz, że odrzucił propozycje 4.5 tyś za ha. 

Edytowane przez Adrian_K_90
Opublikowano
23 godziny temu, Smoka napisał:

Co lepsze melasa czy tłuszcz chroniony ?

Poprawi się wydajność trochę od tego  ?

To dwie różne bajki. Melasa jest to tanie żródło cukrów prostych. Polecam, bo porawia jeszcze apetyt przez słodki smak. Max 400-500g na sztukę dziennie używam u siebie do wozu. Tłuszcz chroniony to wyższa półka energii dojelitowej polecany dla krów wysokowydajnych ponad 9-10 tys litrów. 

Melasa 60-80 gr za kg

Palmit 4,8-5 zł za kg

Więc cenowo różnica jest spora.

Opublikowano
Dnia 25.10.2019 o 22:00, rolnikzzamiłowania napisał:

Nie jestem zadnym Marcinkiem. czytałem o tych chorobach na necie i w tym temacie widziałem duzo sensownych wypowiedzi wiec postanowiłem zalorzyc tu konto tylko po to ze moze ktos podzuci mi jakies sensowne rozwiazanie i uwierzcie ze nie chciałbym  tu tego pisac i wgl miec takiego problemu. Ale coz jak sie chcialo kilka lat wstecz krow z zagranicy to teraz jest. dodam ze bardzo czesto puchna tylne nogi krowom gluwnie w kolnach i idzie to do gory, a takze jakies ropy z macicy ( ciemno bordowe) mimo ze lozysko odejdzie.

Soory ze sie cytuje ale admin dopiero chyba dzić zaakceptował moj post z piątku i może nie kazdy to widział.

@ przezuwaczka z jedna choroba to nie jest taki problem sobie poradzić tylko co zrobić jak jest np 3 jak u mnie i w kazdej moze wyjsc sporoo i co wtedy robić? sprzedać wiekszosc stada ?

a jak to jest jak jałowka mi poroniła i płod był zarazony neosporoza, to to znaczy ze jałowka  tez jest i powinienem ja sprzedac??

Opublikowano
12 godzin temu, Adamqq3 napisał:

Dzisiaj przywieźli mi pasze i kierowca mi gadal ze kukurydze SUCHĄ z Ukrainy ciągną za 430 +vat i za tyle samo kupuja Polską normalnie szok....

Po tyle to i ja bym wziął cały samochód..

7 godzin temu, przezuwaczka napisał:

To dwie różne bajki. Melasa jest to tanie żródło cukrów prostych. Polecam, bo porawia jeszcze apetyt przez słodki smak. Max 400-500g na sztukę dziennie używam u siebie do wozu. Tłuszcz chroniony to wyższa półka energii dojelitowej polecany dla krów wysokowydajnych ponad 9-10 tys litrów. 

Melasa 60-80 gr za kg

Palmit 4,8-5 zł za kg

Więc cenowo różnica jest spora.

Ja oddałem już 2 zbiorniki melasy i jakoś wgl żadnej różnicy nie widzę .. Ostatni zbiornik melasy był taki ,że leciała jak woda 3-5 sc i wiaderko 12l pełne. Wzieli próbę do zbadania ;)  a teraz zamówiłem 4 samochody wysłodek to będą zamiast melasy.

Kurde to ja tłuszcz daję już ze 2-3 lata a, a wydajność to tak ogólnie od 24-27 l na sztukę dzień, Srednia ze zbiornika litry/ na sztuke w doju. (teraz 27) i sporo wycieleń jeszcze będzie.