Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, danielhaker napisał:

Do Mazowieckiego. +/- 50zł rocznej składki za 40% rabatu do nasienia z MCHiRZ + rabat przy zakupie paliwa

Ile jest zjazdów czy coś w roku ?

Zakup paliwa obejmuje jakiego dostawcę? Czy to nie ma znaczenia

Opublikowano

U mnie wyszło że starych traw z 9ha 100 belek po McHale f5400 z 8 nożami koszona 2 tyg temu i druga część 7.5ha 154 belki koszona tydz temu. Ogólnie trawy wykłoszone ale nie było pogody wcześniej niestety i jakość będzie średnia.

U mnie wyszło że starych traw z 9ha 100 belek po McHale f5400 z 8 nożami koszona 2 tyg temu i druga część 7.5ha 154 belki koszona tydz temu. Ogólnie trawy wykłoszone ale nie było pogody wcześniej niestety i jakość będzie średnia.

Opublikowano

Ja akurat się zapisuję na dniach do mazowieckiego ze względu na nasienie wziąć rocznie 40 słomek po 100 zł-40% czyli 1600zl-50 składki to 1550 do przodu niby nie jest ale lepiej mieć jak nie mieć ☺

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, MKrajes napisał:

Kto zbierał ?

Przyczepa z ha to nie wyczyn bo z sieczkarni jest towar nastroszony i jest go mniej na przyczepie niż na samozbierającej U mnie też pierwszy pokos sieczkarnią i rewelacja jakość cięcia z 24 ha pryzma 16x80 wychodziło ponad 3 przyczepy z ha 

Ja z takiej ilości cieszę się jak głupia, bo cały kwiecień bez deszczu i trawa dopiero w maju ruszyła. W tamtym roku było dużo gorzej. Drugi pokos teraz pięknie rośnie, a w tamtym średnio 2 bele z ha zebraliśmy z młodych, sianych traw.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, radekz200 napisał:

Dodawałes cos jeszcze od siebie? Ile kg/ha? 

Osłonowo futtertrio około 7kg/ha.

Dziś przejezdzalem obok Tw 2056, ona tam ma ciepło , to i ładnie rośnie. 

U mnie na drugim kawalku dsv 2014 przy rowach co wyzej jest to w kolano, a sa place , ze nic nie ma.. , albo kupe zielska i troche za mokro bo żółta w dolkach sie zarobiła.

Edytowane przez Primula94
Opublikowano

Tam w środku wioski to serio jej pasuje, ale na innej działce trzeba będzie podsiewac i się zastanawiam czy koniczyna czerwona czy szwedzka, bo ta druga ładnie powschodzila po moim wiosennym podsiewie i lubi mokre miejsca 

Opublikowano
1 godzinę temu, Smoka napisał:

Kiedy najlepiej zrobić podsiew traw i w jaki sposób

Moim zdaniem najlepiej po ostatnim pikosie, koszac go bardzo nisko aby stworzyc mlodym siewkom jak najwiecej przestrzeni i ograniczyc kinkurencje starej trawy. 

Chociaz najlepsza renowacja po 3 latach jest 100t obornika w sierpniu i pług :)

Opublikowano
40 minut temu, danielhaker napisał:

Podsiew zbyt drogo wychodzi w stosunku do efektów

Jak kupisz kupkowke "od chłopa" i darń zagęści się x2 to chyba lepiej niż ugór... Ja podsiewam górki 6kl gdzie zawsze się trawa przerzedzi i jest spoko. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 3.06.2019 o 06:53, Thomas2135 napisał:

Same życice w składzie. Dobra susza, zima bez śniegu i możesz nic nie zebrać za rok.

Tomasz, nie wiadomo co jutro nas czeka a co za rok... jak susza to i z kupkówki nie nakosimy. Trawa dsv 2027 po 4 dniach suszenia ledwo wodę oddała, za grube to, oddała 19 bel po mchale 5400 c z 15 nożami zbite na maxa zetorem 115 km, po sipmie ponad 25 bel by było/ha  , ważą 700-750 kg ważone. Pszenżyto z  wsiewką jesienną Dsv 2013 dało 18 bel/ha zetor na 100% możliwosci przy 5- 6 km/h

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano

Miałem napisać opinię na temat Milk Taxi jeżeli ktoś się zastanawia nad zakupem to naprawdę warto. Jestem bardzo zadowolony zarówno zmieszania preparaty mlekozastępczego jak i pasteryzacji mleka od krów. Dużo problemów z cielętami rozwiązało się samoistnie jednak bardzo ważna jest temperatura podawanego mleka No i jednocześnie higiena też ulega poprawie

Opublikowano (edytowane)

Kurczę, powiem Wam, byłam dziś na tej konferencji w Starych Jabłonkach...

Kto z Was robił badanie całego stada na obecnosc BVD i szukał osobników trwale zakazonych (PI), a potem wyeliminował je ze stada? Czy ktos po zbadaniu spulowanych probek krwi odpuscił szczepienie BVD? czy jest ktoś kto nie szczepi, "bo nie"??

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Czyli należysz do stad "naiwnych", taki wykład powinien posluchac każdy hodowca, w tamtym roku też o BVD, IBR byly tematy, ale szczerze powiem dopiero w tym roku naprawdę przemówiły do mnie wykłady. Czasem warto wyjść z obory.

Opublikowano

Czyli co nawet jak ktoś nie ma to powinien szczepić "bo tak"? ja szczepię na ibra bo jedną zarażoną znalazłem i też nie wiadomo skąd to. Lekarz odradził mi szczepienie na bvd bo jak nie mam to po co generować dodatkowe koszty, chyba że ktoś co roku coś dokupuje do stada to na wszelki wypadek można szczepić...

Opublikowano

Już kiedyś pisałem - sprawdzałem swoje stado pod kątem neosporozy, gorączki Q, BVD i jeszcze czegoś (były poronienia w 6. miesiącu) i wyszło BVD. Szczepienie co pół roku, koszt 20-22zł/szt i generalnie jest ok. Nawet cielaki mają mniej problemów z płucami, a raczej wcale. Zdarzyły się jeszcze 2 poronienia od czasu szczepienia ale jedna raczej po korekcji racic porzuciła, a druga... cholera wie...

Opublikowano

Ja jestem po prostu ciekawa jak to jest w stadach, bo wychodzi na to, że nawet jak myślisz, że masz stado wolne od BVD to nie daj boże w momencie przyciągniecia wirusa (przeciez to nie tylko zwierzęta z zakupu) nieszczepione stado ponosi tak duże straty, że często nie jest sie w stanie podnieść.