Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ta moja wydajność wynika z tego że mam większość krów 2 - 5 miesięcy po wycieleniu. Do tego aura sprzyja i soczystej trawy nie brakuje. Pod koniec roku większość stada do zasuszenia i 2 -3 miesiące to nie wiem czy na opłaty nadoję. Oprócz krów drugie tyle młodzieży dla których też trzeba kupić paszę. Do tego inne dodatki. Zatrudniam też pracownika i utrzymuje rodziców. Do tego dochodzą też co miesiąc małe inwestycje więc niewiele z wypłaty zostaje jeżeli w ogóle coś zostaje.

PS

Też się zastanawiałem by dać więcej treściwej robiąc jak Ty czyli dać przed udojem i po. Z tym że u mnie tylko pastwisko(żadnego dokarmiania w oborze kukurydzą czy sianokiszonką) i nie wiem czy taki podział dawki przed i po ma sens bo krowa nie przegryzie nic w między czasie?

Opublikowano

Jakie zboże najlepsze dla krów? Mam kilka ha mieszanki owies jęczmień ok 40-50% jęczmienia, teraz chce dać ogłoszenia z nowych zbiorów. Sam jęczmień czy jęczmień i pszenżyto, a moze pszenica? Mam namiary na 4 ha jęczmienia ozimego czy jest jakaś różnica jary/ozimy? teraz na ozimy to już chyba trochę późno

Opublikowano

Moim zdaniem to dla bydła najlepsze jakościowo zboże to pszenica i jęczmień(no i oczywiście rośliny wysokobiałkowe). Reszta to powinny być tylko dodatki bo albo szkodzą w dużych ilościach albo jak owies niewiele oprócz struktury wnoszą.

Opublikowano (edytowane)

 

Z Jęczmień to ostrożnie, 1 temu mi wymarzł,a dwa lata temu jakaś mszyca weszła nie wiadomo kiedy, chcieliśmy orać,ale coś się wymłóciło

Edytowane przez danielhaker
cytowanie poprz. posta
Opublikowano

Ja tak samo ostatni rok sieję jare, chociaż wyglądają całkiem ok. Nawet w dobrym roku nie nasypie tyle co ozimina a słomy połowa. Jeżeli chodzi o zboże do zywienia krów każde jest dobre, żyto może mniej ale w odpowiednich ilościach można je wkomponować.

Opublikowano

Mogłby ktoś wrzucić zdjęcie TMRu? I napisać jak i ile czasu miesza paszowóz? Bo cholera mam taki problem, że głowa mała. Kwasica na całego a zapaleń 1/3 obory. Zwiedzielem juz chyba wszystkie obory w okolicy i wszedzie tmr wygląda inaczej. Bardzo prosze o pomoc.

Opublikowano

najlepiej z zapałką aby miał dobre porównanie. Z tym czasem mieszania to sam wiesz, że u każdego jest inny czas tym bardziej jak każdy ma inny wóz. Poświęć te kilka złotych i zamów sita do TMR-u, ewentualnie spróbuj zrobić je samemu, w każdym razie taniej to ciebie będzie kosztować niż kwasica i zapalenia i będziesz miał możliwość monitorowania struktury na bieżąco

Opublikowano

A ile idzie słomy do woza w przeliczeniu na jedną sztukę? Ile kwaśnego weglanu? Ile ogólnie dostają tresciwej i ile idzie do woza i co to za tresciwa? Jaki tluszcz ogólny i jakie moczniki i białko, napisz to wszystko a może znajdzie się tutaj ktoś mądry który będzie potrafił coś doradzić

Opublikowano

A co na to żywieniowiec z federacji? Konsultowałeś coś z nim? Krowy nie sortują tmr-u?

Opublikowano

Słomy zero. Sianokiszonki 16 kukurydzy 30 tresciwych aktualnie 3kg. Węglanu na szt wychodzi ponad 200g. Tł 3,9 bi 3,3. Maks 8 kg z ręki w 3 odpasach. Wszcesniej było 5kg tresciwej do paszowozu i maks 5kg z reki i słoma a objetościowych trochę mniej.. Różnicy w zasadzie niema żadnej jedynie koszty spadły, ale jakoś mało mnie to cieszy. Czyli można wysnuc z tego wniosek, że sortują. Wydaje mi się ze tmr jest zbytnio zmielony i nie drażni żwacza tak jak trzeba. Chemicznie raczej jest wszystko ok, tylko struktura mnie jakoś nie przekonuje. Noże wydają się dobre ale może to nie wystarczy.. Dlatego chciałem jakieś zdjęcia i dowiedziec się ile czasu mieszacie.

Opublikowano

Może być wiele przyczyn, (sortowanie paszy, zbyt suchy lub mokry TMR) ale raczej bez zywieniowca się nie obejdzie bo według mnie masz źle zbilansowaną dawkę, w tych 3 kg które idzie do woza może jest za dużo energii łatwo rozkładalnej lub zbyt mało białka jelitowego to wszystko ma duże znaczenie, a może wszystko jest dobrze ułożone tylko na upały mniej jedzą TMRa a tresciwej tyle samo co wcześniej i się przykwasiły

Opublikowano (edytowane)

Ta kwasica ciągnie się juz za mną dłuższy czas. Dawka jest zbilansowana napewno ok. Apetyt mają dobry, w upały zostawiają więcej tmru na wieczór i pratycznie wszystko znika. Wiec nie pozostaje nic innego jak struktura. Po prostu to mieszanie jakoś mi chyba nie idzie :(

Edytowane przez kr9292
Opublikowano

Krowy po rozsypaniu tmr grzebią w nim, przewalają czy robią dziury? Mnie wet zje...by za taką ilość sody, bo działa szkodliwie na mikroorganizmy żwacza. Zastąp może sodę buforem z algami i dorzuć jakieś drożdże. Może się unormuje, bo przy kwasicy polecą racice zaraz jak u moich. Wrzody się porobiły a przykwasiłem je w marcu.

Opublikowano

Pierwsze słysze żeby soda była szkodliwa (jest naturalnym składnikiem śliny, której krowa wydziela bardzo dużo w ciągu doby). 200g to standardowa ilość i jest to najtańszy, ale nie najskuteczniejszy bufor. Naogół wystarcza. Karol poproś tego swojego doktora niech zmierzy pehametrem pH żwacza ok. 4 godz. po rozsypaniu tmr i będziesz wiedział czy tokwasica. Pytanie: które krowy mają biegunkę i zapalenia, czy te co mają najwięcej paszy czy nie ma to znaczenia. Sortowanie jest wszędzie, tylko im krótszy tmr tym mniejsze, ale i tak jest (nie unikniesz tego). 

Opublikowano

Mogłby ktoś wrzucić zdjęcie TMRu? I napisać jak i ile czasu miesza paszowóz? Bo cholera mam taki problem, że głowa mała. Kwasica na całego a zapaleń 1/3 obory. Zwiedzielem juz chyba wszystkie obory w okolicy i wszedzie tmr wygląda inaczej. Bardzo prosze o pomoc.

To raczej przypomina problem z mykotoksynami. Objawy bardzo podobne. Przyjrzyj się dokładnie kiszonką

Opublikowano

Pierwsze słysze żeby soda była szkodliwa (jest naturalnym składnikiem śliny, której krowa wydziela bardzo dużo w ciągu doby). 200g to standardowa ilość i jest to najtańszy, ale nie najskuteczniejszy bufor. Naogół wystarcza. Karol poproś tego swojego doktora niech zmierzy pehametrem pH żwacza ok. 4 godz. po rozsypaniu tmr i będziesz wiedział czy tokwasica. Pytanie: które krowy mają biegunkę i zapalenia, czy te co mają najwięcej paszy czy nie ma to znaczenia. Sortowanie jest wszędzie, tylko im krótszy tmr tym mniejsze, ale i tak jest (nie unikniesz tego). 

Zapalenia lecą po kolei. Już 3/4 stada je miało. 

 

@Thomas2135 Generalnie rozsypują ale nie ma reguły. Dostają 2% drożdzy dolfosofskich tych najmocniejszych w tresciwej. 

 

@rolstudent Jak kiedyś wspominałem z kiszonką kukurydzy jest lekki problem bo myszy podziurawiły folię i są takie place. Odrzucam z zapasem ale pewnie wszystkiego nie odbiorę. Ale czy to by aż tak rujnowało wszystko?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez eMWu
      Jestem zmuszony do kupna agregatu ścierniskowego.
       
      Ze względu na konieczność pracy na zakamienionych glebach mam 3 typy z odpowiednimi zabezpieczeniami talerzy:
      - Bury KBT talerze 560/4,5 z wałem pierścieniowym ze zgrzebłem (właśnie ten wał nie wiem czy będzie się dobrze spisywać).
      - Mandam TAL-C talerze 560mm wał kołeczkowy.
      - Akpil Tiger talerze 560mm wał segmentowy. - nie wiem czy ta maszyna to nie jest przerost formy nad treścią, liczę na opinie użytkowników. Zabezpieczenia też nie wyglądają, aby miały spory skok - na bardziej wystającym z gleby kamieniu maszyna myślę może stanąć na talerzu.
      Do każdej z nich regulacja kata nachylenia talerzy. Nie wiem czy dopłacać do talerzy 610mm - duża jest różnica w jakości pracy? Mocno wzrasta zapotrzebowanie na moc? Postaram się załatwić coś na próbę, może akpila...
       
      Głównym kryterium przy wyborze jest jakość pracy i jakość elementów roboczych. Nie interesują mnie talerzówki z talerzami na zabezpieczeniach gumowych. Nie interesuje mnie także ściąganie używanej maszyny z zachodu, cena używki porównywalna do polskiej nówki, a elementy robocze wyeksploatowane. Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi!
    • Przez Lukas85
      Koledzy zastanawiam sie nad zakupem ładowarki Manitou MLT z serii 5xx lub 6xx. Czy ktos moglby z praktycznego punktu widzenia napisać na co zwracac uwagę przy ogladaniu? Interesują mnie modele do 60 tys zł.. Oglądałem 524 z 1996 roku u kolegi .  Ładowarka miała elektrohydrauliczny rewers przy kierownicy. W róznych ogłoszeniach widziałem podobne modele w tym 626 ktore tez miały przy kierownicy dzwignie rewersu ale taka w formie wajchy, czy to oznacza że jest to rewers mechaniczny i wymaga sprzegła do zmiany kierunku jazdy? Biegi chyba wszystkie maja taka samo 4 główne przełozenia. z tego co mi kolega pokazywał u niego na dzwigni zmiany biegów była taki przycisk - chyba sprzegla do zmiany przelozen. Cala obsluga hydrauliki była mechaniczna bez joysticka. 
    • Przez Grinion
      Witam.
      Mam pytanie dla fermerów którzy mają obory dla krów mlecznych. Jak działa u państwa kontrola temperatury / klimatu w waszych obwodach, macie może jakiś system który kontroluje wszystkie procesy związanie z klimatem, może macie również do tego systemu jakiś zarzuty i planujecie może zmienić na coś innego (może znacie jakiś lepsze rozwiązanie które są na rynku). A może wszystko robicie ręcznie (n.p włączacie i wylączenie wentylatory)
       
    • Przez xxpawlusxx
      Witam Was tu wszystkich zgromadzonych
        Jestem z województwa Podlaskiego i nie wiem kompletnie gdzie można zakupić dobre krowy, mleczne. Mam na myśli pierwiastki, które można kupić albo od rolnika który wyprzedaje bydło, bądź od firmy ktora sie tym zajmuje. Może ktoś kupuje i chce zrobić reklamę z cenami.
       Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam.
    • Przez Kuba150
      Czy w nowoczesnych chlewniach w specjalnych kojcach  prosięta po porodzie od 2-3 dnia życia mleko od loch pobierają samodzielnie kiedy chcą czy o określonej porze po ingerencji człowieka? Nie jestem do końca w tym obeznany.  
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v