-
Podobna zawartość
-
Przez Ferdek07
Witam!
Tak jak w temacie! Coraz więcej ludzi u nas kupuje talerzówki i się śmieje że orka to tylko strata paliwa talerzują zamiast podorywki to OK ale zamiast orki również talerzówka i brona i tak sieją czy to prawda że to w żaden sposób nie odbija się na plonach, również gnój talerzują, a niektórzy to co miesiąc talerzują, jeśli to takie dobre to sam kupie talerzówkę zamiast porządnych pługów
-
Przez JacekSki
Witam. Mam pytanie odnośnie głęboszowania gleb lekkich (V i VI klasa). W tym roku było dużo opadów deszczu i w jednym miejscu na tzw dołku miałem zastoisko wodne, był problem to zaorać gdyż na głębokość 20-25 cm było błoto a głębiej była podeszwa, która nie przepuszczała tej wody. Próbowałem to kultywatorować, lecz kultywator bierze zbyt płytko. Niby rozsądne wydaje się być głęboszowanie tego miejsca, ale warstwa orna jest max 30cm, głębiej jest biały żwir. Na górkach zaś mam problem, że gdy jest susza, wówczas tam jak zaschnie to pług nie chce wchodzić a warstwa orna jest jeszcze mniejsza i również widzoczna podeszwa płużna. Niby można by głębiej zaorać, ale wówczas wyrzucę na wierzch żółty żwir. Gdy zaś zgłęboszuję, czy po zerwaniu podeszwy płużnej i przekroczeniu warstwy ornej łatwo przepuszczalny żwir nie spowoduje utraty wody przepuszczając ją głęboko? Na temat głęboszowania wielu wypowiada się pozytywnie, ale dotarłem do komentarza (źródło: agrofoto.pl), wktórym to rolnik rozpacza nad błędem jaki popełnił głęboszując glebę lekką.
Zatem co zrobić :
1) zostawić jak jest;
2) zaorać głębiej niż podeszwa;
3) głęboszować głębiej niż podeszwa;
4) wykorzystać pogłębiacz za skibą pługa?
-
Przez sQuash_544
Witam. Co sądzicie o strip-tillu w pszenicy? Praktykowaliście to u siebie? Jakie macie doświadczenia? Jak to się ma do uprawy konwencjonalnej jeżeli chodzi o stabilność plonu? Jakie macie porównanie uprawy strip-till pszenicy w latach suchych i mokrych? Zaczynam myśleć o całkowitym przejściu na uprawę pasową. Pytanie skierowane tylko i wyłącznie do praktyków tej metody uprawy. Pozdrawiam
-
Przez ansu
Temat jak radzić sobie bez orki. Różne technologie w gospodarstwie w zależności od rośliny i płodozmianu.
Teraz mam zagatkę: Po buraku była głęboka uprawa bez mieszania i siew pszenicy potem uprawa na 15cm i siew rzepaku. Co zrobić teraz uprawa na max 5cm i siew pszenicy, czy ryć na głęboko? Wcześniej również nie orane.
-
Przez dar0
Z jaką prędkością jeździcie podczas orki ? ja 7.1Km/h z pługiem 4 skibowym, pójdzie szybciej tylko tata nie pozwala
Pozdrawiam
-