Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A sprawdzałeś przy składaniu skrzyni czy koło 2 biegu(i reszta kół)po wrzuceniu biegu zazębia sie cała szerokoscią z kołem na wałku pośrednim ,bo jak nie to moze ci wyskakiwac.

Opublikowano

Witam, mam taki problem, wyskakuje mi drugi bieg gdy ciagne np pług albo załadowana przyczepe, przejezdzam na nim ok 200 metrow poczym wajcha od biegów sama sie cofa i wyskakuje bieg, niewiem co moze byc przyczyna ? wodziki nowe, wszystkie zebatki w skrzyni nowe, czekam na pomoc i sugestie, sprawa dotyczy c360 pozdrawiam

Ja miałem podobny przypadek z 30stke i wystarczyło kupić nową wajcha ponieważ stara była juz wytarta i nietrzymała biegu.Myśle ze 60tcke może być podobnie ,kup nowa wajche i zobacz a to nie jest straszny wydatek:)

Opublikowano

Może to być wina że widełki nie siedzą sztywno na wodziku, w C360 3P tak mieliśmy że wyskakiwał bieg z ciężko go było wrzucić i wyłączyć, po rozebraniu okazało się że widełki mają lekki luz na wodziku, po naspawaniu i przetoczeniu wodzika,tak żeby widełki siedziały sztywno, problem znikł.

Opublikowano

a gdy jest na luzie, dzwignia nie drży gdy jest w środkowym położeniu?

Nie drzy, z tym to jest ok, jak pociepleje to sciagne pokrywe sprawdze te zatrzaski i widełki, dzieki wszystkim za sugestie, pozdro

Opublikowano

A sprawdzałeś przy składaniu skrzyni czy koło 2 biegu(i reszta kół)po wrzuceniu biegu zazębia sie cała szerokoscią z kołem na wałku pośrednim ,bo jak nie to moze ci wyskakiwac.

było dobrze złożone nie dawno mi się od wajchy biegów ułamał się widlak i nie mogę dojść do ładu z jedynką i po założeni nowego widlaka nowego tak mam już ze ja wrzucę jedynkę to się zakleszcza

Opublikowano

moim zdaniem problemem jest zużyta końcówka wałka choinki bądź wysypane łożysko igiełkowe znajdujące się na końcówce tego wałka, dlatego 3 nie wyskakuje ponieważ 3. bieg zazębia 2 wałki (przedni i tylni), 2 natomiast łączy dwa koła zębate górnego i dolnego wałka dlatego przy tych zużyciach 2 będzie wyskakiwała

Opublikowano

Witam; mam problem ze skrzynią w 60-tce, otóż na 5-biegu i tylko na szosowych zaczyna mi trajkotać, gdy jest zimny lub ma lekko np. z górki wtedy jest cicho. Wszystkie biegi wchodzą bardzo leciutko bez żadnych zgrzytów. Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Opublikowano

Więcej danych Skąd słychać to trajkotanie ? Skrzynia czy most,a może w miejscu łączenia skrzyni i mostu. Miałem taki przypadek ale nie zagłębiałem się w to i po roku siadło łożysko na ataku Sam miałem dwa dni roboty.Spuść olej zdejmij pokrywę skrzyni (jeśli z tamtąd słychać ) ew.podnośnik jeśli dalej i szukaj luzów . Stawiam na luz na moście.

Opublikowano (edytowane)

podobnie jest i u mnie ja nie ma obciążenia to jest cichutko na 5-ce, jak się pojawi jakaś góreczka zwiększa się opór i zaczyna się warczenie...no jak narzazie już drugi rok jeżdżę i narzazie się kręcą koła:), też jestem ciekaw jaka jest tego przyczyna???

Edytowane przez andrzej2110
Cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Mi też tak kiedyś trajkotało.Jeździłem tak przez cale żniwa do czasu głębokiej orki. Zerwało mi gwint na półośce i rozwaliło pół zwolnicy...

Opublikowano

ja miałem to samo tylko ze w moim juz nie szło nawet na 3 trojce jechac bo tak rąbało a reszta biegow normalnie. rozpołowilismy traktor wtedey bo po prostu zęby na trybie urwało z poczatku poszedł jeden a z czasem pare innych wiadomo i kiedy na szło tam gdxzie nie było zebow to trzaskoło bo nie szło płynnie po zebatce.

Opublikowano

Ja miałem podobny przypadek w c-330. Też wydawało się, że stuka skrzynia na najwyższym biegu. Okazało się jednak, że to nie skrzynia tylko atak w tylnym moście :)

Opublikowano

u nas w 355 na 3 biegu pod obciązeniem stukało i się okazało ze lekko wyszczerbiony zab był na trybie a taki chałas to robiło. wzielismy się a wymiane tego koła zębatego i przy okazji tego odbiorczego bo zadawcze było wyszczerbione i tak wymienialiśmy ze 800zł wyszła nam skrzynia dolnu wałem 4 bieg prawei cały nowy dół był na górnym chyba tytlko 2 tryby łzyska dobre były. jak się otworzyło skrzynię to nie było widac co jest nie teak prócz tej 3 a jak była na stole to wyszło planowane wydatki 100 zł a wyszło 800 :)

Opublikowano

u mnie w 355 też 2 wyskakiwała i raz po raz wom hałasował skrzynia aktualnie rozkuta do gołego górny tryb 2 zjechany w ok 1/3 (końce wytarte) z 3 górną podobnie dolne w lepszym stanie ale i tak z tego co wiem jak wymienic to tryby parami. na górnym wałku od strony skrzyni duże wżery i brak jakiegokolwiek śladu po łożysku igiełkowym i mam pytanie nie mam katalogu skrzyni do 360-355-4011 ma ktoś takowy jeśli tak to był bym zobowiązany o wysłanie schematu budowy skrzyni na czarny80@onet.eu

Opublikowano

U mnie w C-330 wyskakuje 5 jak sieję. Skrzynię robił mi nową fachowiec (Tur w ciapku da wszystkiemu radę :unsure: )i jak się później okazało źle założył czy dał jakąś złą sprężynkę, która była tego przyczyną ;)

Opublikowano

mi remont skrzyni wyzedł 800 zł ale bez łozysk. zanim zamkniesz skrzynie sprawdz czy poszczegolne tryby zachodza na siebie całe my jak składaliśmy to nie patrzyłem załozylismy zamkłem ja odpaliłem wyjechałem a ty ;[ wsteczny sam sie właczał właczam 3 a coś blokuje otworzyłem skrzynie i musiałem wszystkie tryby na dolnym wałku poprzesówac a to nie jest łatwe bo dojscia nie ma wszystkie trzeba idealnie ustawić bo moga wyskakiwać biegi. jeszcze miesiac po remoncie jak stanąłem pod górke i trzymałem ciagnik na 2 lub 3 to mi sam wstecznty sie włączał sam się tryb przesówał ;[