Skocz do zawartości

Amortyzator antywstrząsowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam przy swojej proximie ładowacz TL 220 Sli. Jaki amortyzator nadawałby się do tego tura? Czy kupić u dealera zetora czy można z jakiejś innej firmy na allegro? Czy wystarczy 1 czy 2 amortyzatory? Jakie ciśnienie powinien(ny) mieć amortyzator(y)?

Opublikowano

Witam. Chciałbym się dowiedzieć,czy do ładowacza TUR 4 będzie pasował amortyzator od Bizona,który będzie na pewno sporo tańszy niż taki z polmotu za 1500 zł...

Czy będzie spełniał swoje zadanie? Nie będzie za "twardy"? Kupić dwa i w jednym upuścić ciśnienie żeby amortyzował też bez ładunku,czy to nie warte zabawy i kupić gotowca?

Jeszcze pytanie odnośnie TUZ'u. Czy taki amortyzator nadawałby się do pługa koło 800kg?

Opublikowano (edytowane)

Odświeżę trochę temat.

Da rade obliczyć pojemność siłownika hydraulicznego z tych wymiarów?

Wymiary:  [mm]

Siłownik hydrauliczny: 60 średnica

Tłoczysko: 40 średnica

Skok tłoka: ok.600 długość

Chodzi o dobór akumulatora hydraulicznego (pojemność).

Czy można taki akumulator zastosować w siłownikach hydraulicznych jednostronnego działania?

Edytowane przez Piotr6991z
Opublikowano

Długość w mm czy cm? Bo 6cm siłownik to raczej nie spotykany kaliber.

Po wymiarach widzę że jest to siłownik nurnikowy.

Ze wzoru na objętość walca liczymy: πr^2*h 

π~3,14

r- 2cm

h- 60cm

3,14*2^2*60=753cm3 czyli ok 3/4 litra.

Opublikowano (edytowane)

Przepraszam mój błąd już poprawiłem .

Ale jak tłoczysko ma średnice 40mm to tłok jest większy więc to będzie raczej większa pojemność.

A średnicy tłoka nie znam bo by trzeba rozebrać siłownik.

Edytowane przez Piotr6991z
Opublikowano

Jeżeli cały siłownik ma 60mm a tłoczysko 40mm to jest siłownik nurnikowy, bo przecież zostaje tylko po 1cm na ściankę siłownika, tam tłoka już nie ma. Tym bardziej jest to nurnikowy jeżeli jest to siłownik jednostronnego działania.

Opublikowano (edytowane)

mam tura metal fach 229 tego krótkiego i chce do niego dokupić amortyzator anty wstrząsowy i moje pytanie jest takie jakiej pojemności najlepiej kupić    2x 0.5l  czy 2x 0.7l który będzie lepszy i w który wąż mam się wpiąć trójnikiem ten co podnosi czy ten co opuszcza ?

ładowacz ma udzwig 1600 kg

Edytowane przez audi80b4
Opublikowano (edytowane)

Witam, Chciałbym zamontować akumulator hydrauliczny do tura, czy wie ktoś jak wyliczyć pojemność akumulatora?

Edytowane przez kris14
Pkt. 1.2 +1p. ostrzeżeń
Opublikowano

Ciśnienie dobiera się indywidualnie do tura. Najlepiej zmierzyć ciśnienie pomnożyć przez 0,9 i takie zamówić akumulatory. Poczytajcie sobie komentarze pod moim zdjęciem amortyzatora. Tam była wojna na kto mądrzejszy ale jest też opisana zasada działania i jakie cisnienie.

Zamieściłem też filmik z działania amortyzatora dla niedowiarków

Opublikowano (edytowane)

W moim ładowaczu stoll nie działa amortyzacja. Jest tak chyba od nowości. Co tam się mogło stać ? Ciągnik to deutz agrofarm a ładowacz stoll ecoline fz 

Edytowane przez jarek1996
Opublikowano

A mam pytanie dotyczące przedniego tuza. Mianowicie mam dwa tłoki o pojemności miej więcej 0,6l(razem 1,2l) jakią pojemność do nich akumulatora i jakie dać ciśnienie? tak żeby nie było za miękko ale też zeby łagodzić przeciążenia?

pozdr

Opublikowano

witam a może ktoś wie gdzie i jak można dopompować gazu do amortyzatorów .tak regulowałem że chyba za dużo upuściłem bo teraz działa tylko na pusto.  serwisant powiedział dla mnie że amortyzacje powinno się wyłączać do pracy pod obciążeniem ja tak nie robiłem i walną mi jeden .wymienili go w ramach gwaranci, bo się zaparłem że używałem go tylko do jazdy bez obciążenia