Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co myślicie od takich dawkach na pszenice:

Pierwsza to 100kg Polifoski 21 + 100kg Saletry amonowej

Druga to 200kg Saletry amonowej

a saletrosanu nie dostniesz? byłoby to lepsze rozwiazanie

Opublikowano

Raz stosowałem saletrosan to długo leżał ale to była sucha jesień 2012 wtedy co większość wymarzło :/  poprawiłem saletrą i na drugi dzień jej nie było a ten leżał do pierwszego deszczu. Choruje na RSM i na przyszłą wiosnę będę chciał nim zastąpić saletrę  :)

Opublikowano

To może 100 polifoski + 150 saletry a na drugą 250 saletry będzie ok?

Pierwsza dawka azotu ma głównie na celu odpowiednie dokrzewienie i zaleca się stosować od 30kgN gdy jest gęsta i ciemnozielona do 60-80kgN na późno sianych i osłabionych plantacja gdzie konieczne jest dokrzewienie roślin. Więc musisz ocenić swoją pszenice i dopiero potem ustalać dawki. Moje pszenice są optymalnie rozkrzewione, a nawet aż za gęste i mają ciemnozielony kolor więc na pierwszą dawkę daje jakieś 48kgN i nic więcej na drugą jakieś 64kg N i na 3 jakieś 32N. W tamtym roku dawałem na pierwszą dawkę 200kg saletry, potem 100 i 100 nie nie byłem z tego zadowolony pszenica się za mocno rozkrzewiła i była za gęsta a także był problem z parametrami.

Opublikowano

w tamtym roku problem z parametrami był u prawie wszystkich, trzeba było by sypnąć dużo więcej azotu zeby przy tak ogromnych plonach nabić parametry.  Zawsze dawaliśmy jakieś 160-180 N i w parametry nieraz w młynie nie chcieli wierzyć ale jak nie sucho nie mróz to grad itp i plon był 5-7 ton a w tamtym roku pogoda lux i 7,5-10 ton. Nawet był facet z firmy od nawozów u mnie i narzekałem mu że pszenica dużo pięterek zrzuciła to mówił że miał jakieś urzadzenie do badania potrzeb azotu w pszenicy i mówił ze u niektórych co dali tyle co ja wychodziło ze pasowało dać jeszcze z 200 saletry.

Opublikowano

Saletra na poczatek zdecydowanie najlepsza posiej pasek tego i pasek tego mniej wiecej za tydzien nie wiem jak u Ciebie z pogoda ale ja tak bede siał i zobaczysz roznice

Cześć wszytkim,

zastanawiam się nad zastosowaniem kizerytu w pszenicy Bamberce czy to dobry pomysł czy lepiej siarczan amonu poza oczywiście N.?

DOLOCORN szłyszałes o czyms takim?? wapno granulowane z mikroelementami posiałem w tamtym roku na 3h był taki za***isty efekt ze w tym roku sieje na wszystkie pola 570zł/t 300kg/ha

Opublikowano

LOSKTOS dlaczego według ciebie saletrosan lepszy od polifoski 21

Opublikowano

Saletra na poczatek zdecydowanie najlepsza posiej pasek tego i pasek tego mniej wiecej za tydzien nie wiem jak u Ciebie z pogoda ale ja tak bede siał i zobaczysz roznice

DOLOCORN szłyszałes o czyms takim?? wapno granulowane z mikroelementami posiałem w tamtym roku na 3h był taki za***isty efekt ze w tym roku sieje na wszystkie pola 570zł/t 300kg/ha

Ja na jesien pod pszenice siałem DOLOKORN. Wysiałem go około 400 kg na hektar. Nie dawałem żadnych polifosek ani innych fosforowo potasowych. Pszeniczka przed zimą ładna zielona rozkrzewiona bez oznak zółtości i teraz rozniez jest ładna jedynie troszke koncowki zostały osmalone przez mrozny wiatr ale to bajka. Ja rownież polecam ten nawoz wapienno - magnezowy.

Opublikowano

LOSKTOS dlaczego według ciebie saletrosan lepszy od polifoski 21

ze wzgledu na formy azotu. Jak dla mnie forma amidowa to w pierwszej dawce pomyłka. Saletrosan ma zamiast formy amidowej saletrzaną i to w innym stosunku niż w saletrze dlatego też jest dobrym rozwiazaniem dla pszenic dobrze rozkrzewionych gdzie nie potrzeba dodatkowego dokrzewienia.

Opublikowano

Pierwsza dawka azotu ma głównie na celu odpowiednie dokrzewienie i zaleca się stosować od 30kgN gdy jest gęsta i ciemnozielona do 60-80kgN na późno sianych i osłabionych plantacja gdzie konieczne jest dokrzewienie roślin. Więc musisz ocenić swoją pszenice i dopiero potem ustalać dawki. Moje pszenice są optymalnie rozkrzewione, a nawet aż za gęste i mają ciemnozielony kolor więc na pierwszą dawkę daje jakieś 48kgN i nic więcej na drugą jakieś 64kg N i na 3 jakieś 32N. W tamtym roku dawałem na pierwszą dawkę 200kg saletry, potem 100 i 100 nie nie byłem z tego zadowolony pszenica się za mocno rozkrzewiła i była za gęsta a także był problem z parametrami.

Jaki miałeś plon przy takim azocie? Stanowisko na pewno po rzepaku?

:lol: luty a ty już z saletra jedziesz? ehhehehe.Powodzonka.

U mnie sąsiad juz dzisiaj leciał saletra w pszenicy... Tydz temu sypal na rzepaku... U nas (wlkp) na prawdę juz widac wiosnę
Opublikowano

:lol: luty a ty już z saletra jedziesz? ehhehehe.Powodzonka.sm

smiej sie smiej i z nawozem w kwietniu jedz tylko pozniej nie pier**l ze 3t nakosiłes i panowie pomozcie...

co powiecie o 180kg zaksanu w I dawce w II 100kg zaksanu i III 100kg mocznika

Moze byc kolego tylko nie wiem czy druga dawka nie zamienic z 3 zeby było wiecej azotu aaa i jak juz uparłes sie na moczniku to pamietaj o tym ze sie ulatnia musiasz trafic z nim przed deszczem pozdro :)

Opublikowano (edytowane)

Ja akurat siałem pierwsza dawke N koniec marca poczatek kwietnia cos takiego i 3 ton z ha nie miałem tylko niecałe 7 ton na IV klasie

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

smiej sie smiej i z nawozem w kwietniu jedz tylko pozniej nie pier**l ze 3t nakosiłes i panowie pomozcie...

Moze byc kolego tylko nie wiem czy druga dawka nie zamienic z 3 zeby było wiecej azotu aaa i jak juz uparłes sie na moczniku to pamietaj o tym ze sie ulatnia musiasz trafic z nim przed deszczem pozdro :)

kolego co zaproponujesz zamiast mocznika

Opublikowano

kurde śmiejecie się ale ja w zeszłym roku siałem 22 lutego saletrę anwilu 34N i co plony niesamowite 7/t ha pszenicy (wlkp) tam pieprzą że składniki uciekają i mróz niszczy nawóz na moim przykładzie tak było i nadal się trzymam że pierwsza daka N decyduje o plonie

Opublikowano

kolego co zaproponujesz zamiast mocznika

Ja lece 3 razy saletra np pod pszenzyto 180-180-140 mocznik mozesz wykorzystac z siarczanem w dolistnym dokarmianiu to zalezy od Ciebie ile pieniazkow mozesz wydac na nawozenie

kurde śmiejecie się ale ja w zeszłym roku siałem 22 lutego saletrę anwilu 34N i co plony niesamowite 7/t ha pszenicy (wlkp) tam pieprzą że składniki uciekają i mróz niszczy nawóz na moim przykładzie tak było i nadal się trzymam że pierwsza daka N decyduje o plonie

Kolego i bardzo dobrze zrobiłes ja tez tak robiłem :) a z saletry nic nie ucieka takze sie nie martw pozdro :)

Opublikowano

LOSKTOS a Niemcy sieją sam mocznik i co nie mają plonów ja siałem polifoske 21 14 marca więc formy amidowej jest tylko jedna trzecia składu, a jutro sypie saletre więc rzepak nie będzie głodował a pszenica niech głoduje żeby zredukowała obsade bo za gęsta i polifoska była troche tańsza i ma dodatkowo magnez więc dla mnie na plus CZY saletrosan czy polifoske 21 trzeba siać na przymrozkach bo się nie rozpuszczają tak łatwo jak saletra

Opublikowano

Ja nawożenie opieram tylko na moczniku i siarczanie , koszt jest dużo niższy a jakość ziarna bardzo dobra. Nie widzę powodu aby na pierwszą dawkę nie stosować mocznika w normalnie rozwiniętej pszenicy. A już we wcześnie sianych pierwsza dawka w moczniku to powinien być standard . Puki co na swoją pszenice wysiałem 100 kg/ha soli potasowej, 170 kg/ha siarczanu i 100kg/ha mocznika.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v