Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zeszłym roku na pszenicę po rzepaku dałem 200 kg saletry, potem 150 kg saletrzaku, jedynie T1 i otrzymałem 6,8 tony na III klasie. Brak nawożenia doglebowego. Lecz ziemia w dobrej kulturze, często poplon gorczyca na przyoranie, uregulowane pH więc rok, dwa można przyrządzić...

gorczyca przy rzepaku? jedno drugie wyklucza - ta sama rodzina botaniczna, patogeny itp.

Opublikowano (edytowane)

Panowie
Mam pytanie. Czy mogę zastosować taką mieszaninę na pszenicę na fazę BBCH-29\31
Wiec poszlo by tak
Medax Max 0,5kg\ha
Zenit 0,8-1l\ha
Ekolist Mono Żelazo 1l\ha (139,7g Fe w 1l nawozu)
Ekolist Mono Cynk 0,8l\ha (106,4g Zn w 1l nawozu)
Ekolist Mono Mangan 1l\ha (158,g Mn w 1l nawozu)
Extra bor 0,2l\ha (150g boru w 1l nawozu)
Ekolist Mono Miedz 1,5l\ha (74g Cu w 1l nawozu)
Tytanit 0,4l\ha
Wszytsko to oczywiscie w jednym oprysku. Moje pytanie brzmi czy moge tyle wymieszac, a jak tak to czy dawki zmniejszyc zwiększyć czy zrezygnować z czegoś lub dodać? Myślałem nad dodaniem do tego jakieś 15% mocznika roztwor i z 8-7 kg siarczanu mg siedmiowodnego. Co wy na taką mieszanine ?

Edytowane przez rolnik31
Opublikowano

To tylko się cieszyć, zarówno z posiadanych gleb jak i wyniku.

gorczyca przy rzepaku? jedno drugie wyklucza - ta sama rodzina botaniczna, patogeny itp.

Głównie Kiła.

Tak jak mówiłem, rok lub dwa przy sprzyjających warunkach można przyoszczędzić z nawożeniem, lecz potem plon zweryfikuje braki.

Od 3 lat, kiedy przejąłem ziemię sieję rzepak, wcześniej ta roślina nie była uprawiana, a gorczyca dość często stanowiła poplon na przeoranie wiosną. 

Dzięki za cenną uwagę. Wiem, że to nie temat o rzepaku, ale powiedzcie krótko czy taki układ: poplon gorczycza - jęczmień- rzepak też stanowi duże zagrożenie patogenami itp? jakaś inna roślina na przeoranie wiosną? (chodzi o to żeby jakoś użyźnić glebę nie zwiększając jedynie dawek nawozów). 

Opublikowano

Przyoranie wiosną? moim zdaniem orka wiosną to błąd. Na przyoranie jesienią można grykę lub facelie. Rośliny "niespokrewnione" z żadną inną rośliną uprawną

Opublikowano

Tak jak mówiłem, rok lub dwa przy sprzyjających warunkach można przyoszczędzić z nawożeniem, lecz potem plon zweryfikuje braki.

Od 3 lat, kiedy przejąłem ziemię sieję rzepak, wcześniej ta roślina nie była uprawiana, a gorczyca dość często stanowiła poplon na przeoranie wiosną. 

Dzięki za cenną uwagę. Wiem, że to nie temat o rzepaku, ale powiedzcie krótko czy taki układ: poplon gorczycza - jęczmień- rzepak też stanowi duże zagrożenie patogenami itp? jakaś inna roślina na przeoranie wiosną? (chodzi o to żeby jakoś użyźnić glebę nie zwiększając jedynie dawek nawozów). 

Ja na polach gdzie sieję gorczycę poplony wysiewam z mieszanki grochu i łubinu. Polponu (międzyplon ozimy RS) wiosną nie orze tylko uprawiam agregatem talerzowym lub gruberem (zależnie od wilgotności gleby) i w to sieję jare zboże.

Rzepak powinien być max co 4 lata ze względu na kiłę, inne patogeny można ograniczać ale czas i płodozmian jest najlepszy.

Opublikowano

Z czym można mieszać i w jakich dawkach stosować Siarczan miedzi (5H2O) i siarczan manganu (H2O) nakupiłem tego po 8,50zł i 4,50zł //kg i nie wiem jak się do tego zabrać Siarczan miedzi 0,4% początek strzelania w źdźbło i przed kłoszeniem a siarczan manganu???

Opublikowano

mam dylemat, bo chce dojrzewic pszenice CCC i teraz jest u mnie na to idealny moment, tylko pogoda... bo niby zapowiadają ze ma być jeden dzień słońca i wysokiej temp a później już duże ochłodzenie ,ze temp w nocy ma sięgać 0C*. co tu robić? wsytrzymac się czy jechać

Opublikowano

Za zimno czyli ile?
Antywylegacz powinno stosować się w temp powyżej 10C, aktualnie jest u mnie 10,4 jak wyjadę po południu to będzie z 14-15 w słońcu.To samo tyczy się fungi, Cuadro natomiast można stosować od 5 C. Pszenica pierwsze kolanko ma na wysokości ok 1,2cm. Więc na co mam czekać?

Opublikowano

Niby nie ma na co czekać, ale efektywność zabiegów będzie znikoma w dłuższej perspektywie czasu. No chyba że temp. na północy będą wiele wyższe od tych, które są prognozowane na cały kolejny tydzień na południu..

Opublikowano

ansu

Najlepiej rozpuść sobie obie sole w wodzie: MnSO4 x H2O 400g na 800g H2O, CuSO4 x 5H2O 250g na 1150g H2O. Następnie musisz sobie wyliczyć ilość czystego pierwiastka (Cu lub Mn) w kg lub l (w zależności od sposobu dawkowania: wagowe lub objętościowe). W powyższym przypadku będzie to ok. 100g Mn/kg r-r, 45g Cu/kg r-r. Mangan możesz rozpuszczać bezpośrednio przed przed dozowaniem (proces egzotermiczny), miedź już niestety taka szybka nie jest, trzeba długo mieszać. Maksymalne dawki to ok 300g/ha solo czystego mikroelementu, w połączeniu może być trochę mniej. Siarczan manganu mieszalny z większością, siarczan miedzi- tu jest trudniej, trzeba trochę znać temat, sole miedzi w niektórych połączeniach mają działanie utleniające, dodatkowo stosując CuSO4, wskazane jest zakwaszanie wody, gdyż tworzą się nierozpuszczalne (nieprzyswajalne) związki miedzi. Stosowałem sole miedzi i manganu w połączeniach z fungicydem, insektycydem, antywylegaczem, nie gwarantuję że są one możliwe we wszelkich kombinacjach.

Co do terminów stosowania to poszukaj informacji w necie. Miedź w największej dawce w fazie krzewienia, w mniejszej przy 1 kolanku, mangan- w fazie krzewienia i przy 1-kolanku, trochę późniejsze stosowanie też jest możliwe.

Miedź przed kłoszeniem to chyba nie jest najlepszy pomysł.

Opublikowano

czy to jest może samosiew rzepaku w pszenicy dodam ze rok temu na tym polu byl rzepak i pszenica była opryskana Trinity 590 SC jaki użyc srodek żeby to zwalczyc

post-150123-0-66618800-1491659150_thumb.jpg

Opublikowano

Rzodkiew świrzepa byla na jesieni w rzepaku ale przez zime wymarzła

Opublikowano

Ja ma pytanie. Na moją pszenicę poszło ok 160kg azotu i już nie dostanie więcej. Jakie skracanie zastosować i czy jest to konieczne?

w jednej dawce?
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v