Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przy 4t już jesteś na zero przy cenie wyższej o 30zł. O ile łapie parametry.

Mądrze prawisz.

W moim przypadku różnica w cenie 12,5 vs paszówka to 50zł/t na korzyść konsumpcji na dziś. W przypadku 14% cena wyższa jest o 70zł/t. Więc tym bardziej nie widzę tu braku korzyści ze stosowania III dawki i droższe ochrony. Co do białka jakie można było uzyskać w tym roku, to nie ma co się chwalić bo był to specyficzny rok, żadna moja pszenica nie miała białka poniżej 15% a najlepsze ok 16,5.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

Jak jest jakościowa odmiana i dobre warunki to nie opłaca się sypać 3 dawki lepiej na 2 dać mocznik i złapie parametry. Przy tym samym nawożeniu miałem parametry od 11 przy odmianach chlebowych B do 15 przy jakościowej odmianie. Wniosek prosty jak sie chce konsumcje napewno trzeba zaczać od odmiany. Według mnie lepiej posiać dobra jakościowa odmiane i 2 dawki azotu na druga mocznik niż dzielić to na 3 dawki azotu i ryzykować sypanie saletry w susze. Kazdy ma swoje zdanie.

Opublikowano

Jeżeli zakłada się podawać II dawkę w postaci mocznika, to o ile wcześniej powinno się go wysiać w porównaniu do sytuacji gdy na II dawkę podawało by się saletrę? Jeśli przebieg wegetacji byłby podobny to ubiegłego sezonu to byłby to początek kwietnia?  

Opublikowano (edytowane)

około 3 tygodni po pierwszej dawce, w zalezności od opadów temperatury wegetacji etc. nie ma prostej odpowiedzi.

Tomek90 ja przy 5t i więcej z ha daję tylko T1 i dwie dawki saletry. Odliczając koszt 3 dawki oraz T2 +T3 to już nie jest taki prosty rachunek, bo z 5t x30zł mam 150zł a koszty tego co napisałem większe. Opłacałoby się przy różnicy około 100zł i więcej plus wzrost plonu o około 0,5t lub więcej.  To ja wolę celować w paszową Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Fungicydy tu nie maja tak dużo do rzeczy, albo i maja? Nie dając zabiegu fungicydowego będziesz miał nawet po pszenicy paszowej czytaj - kaput. Skoro przy samym T1 osiągasz plon 50dt pszenicy paszowej, czemu nie miałbyś osiągnąć tyle samo konsumpcyjnej jedynie przy dodatkowej dawce na kłos tj parametry? 

Opublikowano

Co roku stosuję tylko T1 i sprzedaję paszową. Parametry nie są idealne , ale idzie bez problemu. Plon od 5t wzwyż do około 6.

Jak już wypracuję agrotechnikę i doprowadzę pola do pełnej kultury, popracuję nad jakościową. Czyli najpierw masa, potem rzeźba. Chciałbym osiągnąć na swojej III klasie powtarzalne plonowanie pszenicy na poziomie 7t z ha. Na raze udaje mi się to tylko z pszenicą jarą i to na niektórych kawałkach. Walczę z PH, głęboszuję itp. Mam spory zapas cierpliwości, ale też kalkuluję tak, aby co roku osiągnąć zysk bez dopłat , bo nie z każdego kawałka mam dopłaty.

Technologie na 5t paszówki z ha mam opracowaną i powtarzalną, teraz czas na kolejne stopnie wtajemniczenia :D

Opublikowano

Witam,

Panowie mam mały dylemat, mianowicie zastanawiam się czy na pszenicę (faza 2-3 silnych pędów) posiać na wiosnę 200kg saletrosanu (26) + 50kg saletry czy może lepiej 200kg samej saletry. Byłbym wdzięczny za dobrą radę, może ktoś już tak stosował te nawozy ?

Jeżeli chodzi o udział czystego azotu w tych dawkach to o 1kg więcej ma mieszanina saletrosanu i saletry.

Opublikowano

Kilka kilogramów  azotu w tą czy tamto nie stanowi większego znaczenia. Zwróć szczególną uwagę na siarkę. W takim wypadku stosowanie Saletrosanu jest bardziej wskazane.

Nastawiając się na samo saletre, radził bym dokupić zwykły siarczan magnezu granulowany lub kizeryt i po 150 kg posypać. 

Opublikowano

Co roku stosuję tylko T1 i sprzedaję paszową. Parametry nie są idealne , ale idzie bez problemu. Plon od 5t wzwyż do około 6.

Jak już wypracuję agrotechnikę i doprowadzę pola do pełnej kultury, popracuję nad jakościową. Czyli najpierw masa, potem rzeźba. Chciałbym osiągnąć na swojej III klasie powtarzalne plonowanie pszenicy na poziomie 7t z ha. Na raze udaje mi się to tylko z pszenicą jarą i to na niektórych kawałkach. Walczę z PH, głęboszuję itp. Mam spory zapas cierpliwości, ale też kalkuluję tak, aby co roku osiągnąć zysk bez dopłat , bo nie z każdego kawałka mam dopłaty.

Technologie na 5t paszówki z ha mam opracowaną i powtarzalną, teraz czas na kolejne stopnie wtajemniczenia :D

To naprawdę już wysoki stopień wtajemniczenia skoro jara plonuje Ci lepiej od zimowej  :)

Opublikowano
pawel885  taki lajf, mnie to nie martwi, chociaż niektórzy się dziwią. Ja lubię jare zboża i jakoś zawsze mi wychodzą, jęczmień, pszenica, owies. W tym roku 80% to jara pszenica, częściowo z konieczności po wapnowaniu.
Opublikowano

No bo to bardzo dziwne.... Zarówno teoretycznie jak i praktycznie. U mnie najlepsza jara nie da tyle co słaba zimowa - nieraz się przesiewało kawałki po wymrożeniach - nawet tam gdzie była rzadsza zimowa lepiej sypała niż gęsta jara. Może takie ziemie

Opublikowano

Witam,

Panowie mam mały dylemat, mianowicie zastanawiam się czy na pszenicę (faza 2-3 silnych pędów) posiać na wiosnę 200kg saletrosanu (26) + 50kg saletry czy może lepiej 200kg samej saletry. Byłbym wdzięczny za dobrą radę, może ktoś już tak stosował te nawozy ?

Jeżeli chodzi o udział czystego azotu w tych dawkach to o 1kg więcej ma mieszanina saletrosanu i saletry.

jeżeli masz 2-3 silne pedy na każdej roślinie a zima nie przerzedzi jakoś wybitnie plantacji to spokojnie wystarczy 200 kg saletrosanu bez saletry.

Jaką masz aktualnie obsade?

Opublikowano

Co do obsady niestety ale nie zdażylem policzyć. Według normy wysiewu wyszło 370 ziaren\m^2. Jest to pszenica Tonacja. Siana w terminie, dostala pod korzeń PK.
Mam jeszcze inne pytanie, Panowie jak u was wyglądaja pszenżyta, też słabo ruszyly czy tylko u mnie takie słabiutkie.

Opublikowano

Pszenżyta wyglądają słabo ale obsada jest do przyjęcia . szkoda likwidować i robić dodatkowych kosztów . Tonacja da radę przy tej normie siewu . Prawdziwa ocena stanu plantacji na wiosnę dziś jest za wcześnie na ocenę 

Opublikowano

Właśnie, wszytsko okaże się na wiosne. Kiedy proponujecie wjechać z tym saletrosanem jeszcze na przymarznietą ziemie czy jak już ruszy, choć moze być problem z wjechaniem.
Jak stosujecie saletrosan, pierwszy raz go będe siał. Z reguly siałem polifoske 21.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v