Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z tymi dawkami bym się nie zgodził lepiej dac na początek wiecej pózniej to juz plonu nie zwiekszysz cykaniem po 100 kilo

ona musi dastać kopa moje zdanie chociż nie jestem bardzo doswiaczony

duże ilości N w pierwszej dawce tylko w sytuacjach gdy rośliny są słabe lub gdy nie zależy Ci na ziarnie konsumpcyjnym.

Cykanie po 100 kg nie ma większego sensu (no chyba ze są jakieś ekstremalnie przepuszczalne gleby ale i w takim wypadku nie ma sensu jeździć co 10 dni). Wystarczają 3 (ewentualnie 4 dawki) w odpowiednich terminach

Opublikowano

jak nie dasz obiadu tzn dania głównego to samym deser em nie nadrobisz robić próby glebowe uzupełniać wszystko razem z pH zbierać wysoki plon dlaczego ? orasz tak samo pod 3 t plon jak i ten 8 t z ha tak samo siejesz kosisz pryskasz itd jak masz pracowników jak ja to im trzeba zapłacić z większego plonu lepsza ziemia lepsze resztki poznane lepsza wydajność koszty vatt cala twoja gospodarka się nakręca jak w drugim roku będziesz chciał zmienić dach bądź dać dziecku 200tys to ze zboża będziesz mógł dać i w następnym roku nie dasz nic a związki w ziemi zostają rok przebidujes i weźmiesz ładnie . jak jedziesz na trybie oszczędnym i masz zbierać po 2 t to lepiej daj w dzierżawę lepiej na tym wyjdziesz uwierz mi. cały pić polega żeby kupować zamienniki tańsze nie żadna zasrana polifiske tylko zamiennik nie rundap tylko zamienniki 30%tańszy i nawozu tyle ile trzeba a nie 300 kg polifiski dam bo sąsiad tyle daje. wesołych świąt.

Opublikowano

duże ilości N w pierwszej dawce tylko w sytuacjach gdy rośliny są słabe lub gdy nie zależy Ci na ziarnie konsumpcyjnym.

Cykanie po 100 kg nie ma większego sensu (no chyba ze są jakieś ekstremalnie przepuszczalne gleby ale i w takim wypadku nie ma sensu jeździć co 10 dni). Wystarczają 3 (ewentualnie 4 dawki) w odpowiednich terminach

Duża dawka N na start ma zły wpływ na jakość ziarna konsumpcyjnego ???

To czym uzyskać 15% białka 36 glutenu 425 opadanie gęstość 76.55. 

Jak nie pierwszą dawką RSM-mu 32% 80N/ha i drugą 80N/ha i trzecią 34N/ha saletra (dawki czystego N w kg),

Opublikowano

Ja uważam że na późno siane pszenice to 80kg N to minimum na 1-szą dawkę ja myślę zwiększyć do 90-100 kg ,jak pierwsza dawka będzie za mała lub spóźniona ,to pszenica straci możliwość dokrzewienia się,niczym nie da się tego później nadrobić .

Opublikowano (edytowane)

Taki mądry jesteś? To chciałem przypomnieć, że Ty bez CETA sprzedawałeś w tym roku pszenicę po trochę ponad 100E.

Więc nie filozofuj jak nie masz nic mądrego do powiedzenia.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

mądry nie

To wiem.

W takim razie napisz Nam kolego jaką Ty stosujesz agrotechnike w pszenicy, że opłaca Ci sie sprzedać tonę za trochę ponad 400zł jak to w tym roku zrobiłeś.

Opublikowano

Już pisał gdzieś na forum, że zbiera tyle ile samo da radę urosnąć. Pewnie o npk i wapnie pola jego nie marzyły.

Opublikowano

To fakt ja sama jestem przerażona ta ceną 100 eur za tonę ale wszystko do tego zmierza ale nie sztuka wyprodukować dużo i mieć wysokie koszta ale sztuka produkować tak żeby mieć dobry zysk

Opublikowano (edytowane)

No i jeszcz się łódzą ze pszenica będzie po  1200 zł za tone ale pszenice da się wyprodukować poniżej 500 zł i mieć zysk tylko trzeba mieć trochę pojęcia a nie klapki na oczach

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano

No i jeszcz się łódzą ze pszenica będzie po  1200 zł za tone ale pszenice da się wyprodukować poniżej 500 zł i mieć zysk tylko trzeba mieć trochę pojęcia a nie klapki na oczach

Ponawiam pytanie, zdradź Nam swoją technologie produkcji pszenicy, może okaże się, że coś robię źle.

Opublikowano (edytowane)

Wystarczy kilkaset ha nowy sprzęt z dofinansowaniem, tańą siłę roboczą na czarno, jeszcze gleby 1-3 klasy w dobrej kulturze. Wszystko zamontowane tylko zarabiać.
W tym roku pszenica była po 480zl/t sam sprzedałem trochę po 530zl

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Ameryka ma problem ze sprzedażą GMO Kanada, USA, Meksyk........... CETA ma znieść bariery, jak jakiś kraj ni będzie chciał to sąd arbitrażowy jak np z izogukozą

Opublikowano

Wystarczy kilkaset ha nowy sprzęt z dofinansowaniem, tańą siłę roboczą na czarno, jeszcze gleby 1-3 klasy w dobrej kulturze. Wszystko zamontowane tylko zarabiać.

W tym roku pszenica była po 480zl/t sam sprzedałem trochę po 530zl

A ja to widzę tak kupili ciągniki za połowę wartości to i za pszenice tyle samo powinni dostać ,połowę wartości .

Gdzie tak licho płacili, w mojej okolicy taką cenę proponowały tylko złodziejskie skupy,lub lombardy, stojąc w kolejce chłopi opowiadali że są skupy które udzieliły pożyczki (na lichwiarskich procentach) i po 480 zł musieli oddawać .

Opublikowano

jak nie dasz obiadu tzn dania głównego to samym deser em nie nadrobisz robić próby glebowe uzupełniać wszystko razem z pH zbierać wysoki plon dlaczego ? orasz tak samo pod 3 t plon jak i ten 8 t z ha tak samo siejesz kosisz pryskasz itd jak masz pracowników jak ja to im trzeba zapłacić z większego plonu lepsza ziemia lepsze resztki poznane lepsza wydajność koszty vatt cala twoja gospodarka się nakręca jak w drugim roku będziesz chciał zmienić dach bądź dać dziecku 200tys to ze zboża będziesz mógł dać i w następnym roku nie dasz nic a związki w ziemi zostają rok przebidujes i weźmiesz ładnie . jak jedziesz na trybie oszczędnym i masz zbierać po 2 t to lepiej daj w dzierżawę lepiej na tym wyjdziesz uwierz mi. cały pić polega żeby kupować zamienniki tańsze nie żadna zasrana polifiske tylko zamiennik nie rundap tylko zamienniki 30%tańszy i nawozu tyle ile trzeba a nie 300 kg polifiski dam bo sąsiad tyle daje. wesołych świąt.

Taki filozof a pisać nie umie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v