Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ja dziś zasiliłem poznę pszeniczki rsm, myślę ze dobry ruch zwłaszcza ze prognozy mówią na ten tydzień nawet 18 stopni , wegetacja nieśmiało tez ruszyła widać zwłaszcza po rzepakach, ale tak sucho jeszcze nie pamiętam o tej porze :(, na drogach polnych za  ciągnikiem się kurzy lekko 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

ja dziś zakończyłem sianie pierwszej dawki miałem poczekać ale zapowiadają deszcze dwa tygodnie. U mnie jeszze wegetacja nie ruszyła w pełni bo dziś rano było chyba -7 stopni mrozu. tak u mnie się to prezentuje.

Opublikowano
4 godziny temu, melon10641 napisał:

Kamil rzucisz okiem na skrzynkę? Wysłałem Ci wiadomość, nie wiem czy widziałeś.

Nic nie przyszło.

2 godziny temu, azzadek napisał:

Fajnie macie :D dolnośląskie mokro , wczoraj cały dzień padało ;/. Niby cały taki tydzień ma być. Ani na rzepak ani na pszenicę się nie wybieram niestety :(.

Teraz jest fajnie ale powoli robi się sucho może po niedzieli coś popada bo daleko nie zajedziem :)

Opublikowano

Południe Polski

Wczoraj rano był przymrozek i poszło na pszenice 60 kg N 

Dziś pada i według prognozy pogody ma padać przez następne dwa tyg, będzie bieda wjechać 

Opublikowano
1 godzinę temu, MarcinNH napisał:

Południe Polski

Wczoraj rano był przymrozek i poszło na pszenice 60 kg N 

Dziś pada i według prognozy pogody ma padać przez następne dwa tyg, będzie bieda wjechać 

Jak by jeszcze ciepło było to było by super

Opublikowano

Ja to bym się cieszył z deszczu, u nas powoli robi się nie ciekawie, ale przynajmniej azot na raps poszedł bez kolein po przymrozku ;) Zobaczymy czy pogoda faktycznie się sprawdzi bo i u nas coś ten tydzień ma padać i po 15'C

Opublikowano
19 godzin temu, staszek131415 napisał:

Ogarnij ten syf trochę bo aż w oczy razi

Wszystko robione jest naraz blacharka boxera rozsiewanie nawozu i ogólna mechanika. Dziś już jest lepiej.

Opublikowano

U mnie nawozy rozsiane w sobote,za dwa,trzy tygodnie mocznik z ureazą i koniec z azotowymi,od zejścia z pól śniegu ani kropli deszczu ,jeśli będzie tak dalej to d*pa z plonów

Opublikowano

Kiedy sypiecie mocznik na drugą dawke, myślę w sobotę sypac 1 dawka 3 marca 

Opublikowano

Przyszły mi wyniki ze stacji chemicznej i wyszło że na działce na której jest pszenica Hondia brakuje fosforu co byście polecili żeby chociaż trochę podratować braki tego składnika. Czym dokarmić dolistnie jaki nawóz dolistny byłby najskuteczniejszy  potas i magnez jest na bardzo wysokim poziomie ph także

Opublikowano
12 godzin temu, karolursus2812 napisał:

Przyszły mi wyniki ze stacji chemicznej i wyszło że na działce na której jest pszenica Hondia brakuje fosforu co byście polecili żeby chociaż trochę podratować braki tego składnika. Czym dokarmić dolistnie jaki nawóz dolistny byłby najskuteczniejszy  potas i magnez jest na bardzo wysokim poziomie ph także

Daj Polidap i będzie git nie słuchaj bajek że fosfor dolistnie coś pomoże a doglebowo nic nie daje wiosną wiele razy zdobrym skutkiem tak robiłem 200 kg ibędzie git

Opublikowano

Na następną wiosne napewno będzie dostępny,nie zaszkodzi,a nawet wskazane

Opublikowano (edytowane)

Witam, zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych rolników. Mam pszenicę kilimanjaro i skagen. Siana poniżej 200 kg na ha. Bardzo ładnie rozkrzewiona, na pierwszy azot dane miesiąc temu ok 90 N. Tj 300 polifoski 8 oraz ok 270 Saletrosan. Zastanawiam się jaki azot dać na drugą i ewentualnie 3 dawke oraz w jakich fazach. Liczę na ok 8 ton. Myślę żeby dołożyć około 100 N. Uprawa na oborniku. Proszę o opinie

Edytowane przez PrzemekSokolow
Opublikowano (edytowane)

skoro była ładnie rozkrzewiona i w gęsto posiana z tego co widzę to bez potrzeby 1 dawkę taką dużą dawałeś. podaj w fazie strzelania w źdźbło 2/3 i na kłosa 1/3 co do formy ile osob tyle zdań, saletra/mocznik z tym że pamiętaj o podaniu mocznika z wyprzedzeniem

Edytowane przez piotrb14
Opublikowano

Pierwszy raz będę stosował RSM,  pszenica szczota dostała 40kg N na pierwszą dawkę, pojawiło się pierwsze kolanko więc planuję około 1 kwietnia dać 2 dawkę N. Z racji że nie używałem nigdy tego typu nawożenia prosił bym o pomoc w dobraniu dawki. Liczę na plon 6-7 ton, plantacja zdrowa, ph od 5,5-6.5. Odchwaszczona na jesieni klasa od 1 do 3a, jest wilgoć w glebie z ciekawości od 1 marca napadało 10l/m2.

Normalnie saletry bym sypnął około 80kg N.

Pytanie: Ile czystego składnika mogę zastosować żeby nie zrobić krzywdy  pszenicy ale też żeby nie była to jakaś mała dawka? jaki jest próg szkodliwości  biorąc pod uwagę że rozlewam w dobrych warunkach? obecnie opryskiwacz mam ustawiony na 250l /h ale przypuszczam że trzeba zrobić nową próbę z dyszami rozlewowymi i ustawić odpowiednią dawkę.

Opublikowano
Dnia Sunday, March 24, 2019 o 09:27, staszek131415 napisał:

Daj Polidap i będzie git nie słuchaj bajek że fosfor dolistnie coś pomoże a doglebowo nic nie daje wiosną wiele razy zdobrym skutkiem tak robiłem 200 kg ibędzie git

Polidap? Będzie leżał miesiąc za nim się rozpuści. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem fosforan amonu. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v