Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ok dzięki do wiosny daleko ale już w głowie trzeba sobie układać

Opublikowano

Panuje właśnie nawożenie pszenicy ozimej konkretnie chodzi o P i K. I tu pytanie lepiej posypać 300kg polifoski 6 czy innego wieloskładnika czy dać po 150 fosforanu i 150 soli potasowej?

Opublikowano

Przelicz na składniki co taniej ,ja wieloskładnik bo nie ma czasu na sienie 3 razy ,bo jeszcze saletra na rozkład słomy zawsze polifoska 6 w tym roku ultra 8 ze względu na cene 

Opublikowano

Dając połowę fosforanu uzyskamy 9 azotu i 24 fosforanu + 30 soli potasowej. A polifoska 8 będzie miała mniej azotu i mniej soli ale za to ma siarke. Moim zdaniem nie opłaca się lepiej kupić gotową polifoske i masz jeden przejazd.

Opublikowano

czy tak czy tak  - trzeba przeliczyć cenę czystego składnika i dopiero wtedy się okaże, który nawóz się opłaca. Wiosną pod fasolę o wiele  taniej wyszło mi dać sól i fosforan, niż gotowy NPK. Teraz nie znam cen.

Opublikowano

A ja liczę jeszcze koszt rozsiania, transportu na pole, stracony czas. I wychodzi mi, ze  gotowa mieszanka wcale nie jest droższa niż robienie po swojemu. Zwłaszcza, jak goni czas bo pogoda nie sprzyja.

Opublikowano

Dlatego każdy robi po swojemu. Ja waliłem do rozsiewacza z przodu fosforan, a z tyłu sól. Budowa rozsiewacza pozwala na taki myk, że wszystko w dole się mieszało i jeden przejazd wychodził. Pod buraki kumpel sąsiad też liczył czysty składnik i wyszło mu najtaniej dać fosforan i sól potasową. Nie pamiętam dokładnie ale coś koło 200zł/ha taniej wyszło.

Opublikowano

Ja daje gotową mieszankę z importu - 5-19-29 po 1300zł tona brutto, czyli około 300 mniej niż polifoska. jak do tej pory trzy lata - bez zastrzeżeń co do jakości.

Opublikowano

Dlatego każdy robi po swojemu. Ja waliłem do rozsiewacza z przodu fosforan, a z tyłu sól. Budowa rozsiewacza pozwala na taki myk, że wszystko w dole się mieszało i jeden przejazd wychodził. Pod buraki kumpel sąsiad też liczył czysty składnik i wyszło mu najtaniej dać fosforan i sól potasową. Nie pamiętam dokładnie ale coś koło 200zł/ha taniej wyszło.

Daj zdjęcia tego cuda. Przydałby mi się taki rozsiewacz.
Opublikowano

U mnie jak qq 2 lata po sobie, to nie sieje pk i pszenica elegancko wygląda. Sam nie wiem czy dajmy na to mieć o,5 tony mniej czy sypać nawozy. I tak wszystko zalezy od pogody. Parę lat wstecz bez pk 9,5 t srednia, rok pozniej z pk 7 t. Bądz tu mądry i syp drogie nawozy, żeby mieć spokojną głowę :D

Opublikowano

Jak ziemia jest w bardzo dobrej kondycji to można i 2 lata pod rząd nie sypać PK a i tak plony będą zadowalające. Później niestety będzie spadek plonów i zanim znowu doprowadzi się ziemię do odpowiedniego stanu to minie ze 2 lata, w międzyczasie straci się to co się wcześniej zaoszczędziło. Wniosek z tego taki, że to co się z pola zbiera trzeba uzupełniać na bieżąco. Pod zboża zawsze sypię po 200-300kg polifoski i mniej więcej utrzymuję zasobność gleby na stałym, dobrym poziomie.

Plon końcowy to składowa bardzo wielu czynników i samo nawożenie nie jest decydujące. Jeszcze 3 tygodnie temu miałem pszenicę ozimą, która miała potencjał na 8t/ha. Teraz nie wiem czy zbiorę 6 ton. Susza zrobiła swoje.

Opublikowano

Wystarczy około 100kg/ha NPK tylko żeby coś tam dawać a nie wysysać z gleby wszystko a potem tak jak kolega wyżej napisał od nowa będziesz musiał ją doprowadzić do odpowiedniego stanu.

Opublikowano

DORADŹCIE MI

chce na  rędzinach zakamienionych siać pszenice i rzepak [?], jednak wcześniej były nawożone obornikiem co 3-5lat i azotem 60-100N/ha, P-K praktycznie nic.

Obecnie zbiera się 2 - 3tony z hektara. Rędziny mają potencjał, podejrzewam że brak PK -jaką polifoskę i ile tego na /ha, czy siać przed siewem?

Nie bede robil badań gleby bo mały areał.

Gleby zakamienione, ciemny kolor gleby, głębokość 18-50cm-wapna nie brakuje. Ile moge wyciągnąć ton w dobrym roku? czy może lepiej nastawić się na jęczmienie ozime?

THX

Opublikowano

Jezeli jestes pewny uregulowanego pH i jak to napisałes ze wapna nie brakuje to mozesz siac jeczmienie ale jesli pH okaze sie nie byc ok to zbierzesz bardzo mało lub tyle ile wsiejesz

Druga sprawa jak wspomniałes nawozone tylko azotem a wiadomo ze azot zakwasza nam gleby wiec nie wiem czy masz takie oki pH ale nie bede sie sprzeczał

Ilosc P i K jest uzalezniona od tego co chcesz posiac i jaki plon zebrac sam u siebie mam moziki z srednim miejscami duza zawartosci P i K i wysiewam minimum 180 kg polifoski 6 na hektar a na bardziej wymagajace rosliny do 250kg na hektar

Kolejnym problemem u Ciebie moze byc to ze stosujesz azot ale w glebie brak siarki co powoduje ze rosliny nie wykorzystuja tego azotu stad te marne plony

Ja bym poszedł w pszenice lub pszenzyto a raczej w to drugie bo dosc dobrze znosi zakwaszone gleby i przy dobrym nawozeniu mozna uzyskac rozsadne plony

Proponuje posiac przedsiewnie 200kg polifoski 6 na hektar a na wiosne na 1 dawke azotu podac cos z siarka np saletrosan 26 i w dawce 250kg na hektar a pozniej 2 dawka i 3 jak ktos stosuje zalezy od pogody jaki chcesz plon itd

Opublikowano (edytowane)

potrzebujesz NPK i siarki, bo na rędzinach wapiennych brakuje siarki. Ja bym dał przed zboże ze 300kg polifoski  a pod rzepak z 350 jeśli nie robisz badań. Pod rzepak koniecznie siarczan magnezu granulowany, pod zboże też wskazany

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

I odpowiedź Jaśka w 100% trafiona, 180 kg Poli szóstki to kropla w morzu potrzeb.
W tym roku się nie zakręce i mimo że po fasoli to pod korzeń pójdzie 350 Poli 6 a może nawet 400 żeby na górkę bylo, bo zawartości PK mam średnie w kierunku niskich i poprawa gleby zajmie mi kilka lat. Znów celuje w 8 ton ale bez zbędnych pseudo odżywek, które szarpnely tegoroczny budzet i nic praktycznie nie daly.
A że tak zapytam po ile u Was Poli 6 bo u mnie 1570zl i nie wiem czy to dobra cena ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v