Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie ma to najmniejszego sensu.. Panowie, zastanówcie się chwilę nad biologią rośliny (w tym przypadku pszenicy), a sami odpowiecie sobie na to pytanie..

Opublikowano

panowie, czy jest sens lać teraz rsm na pszenice ( siana 2 dni temu...) żeby dobrze się rozkrzewiła przed zima

czy na rsm już pogodowo jest za późno?

ja bym to sobie odpuścił. Jeżeli okaże sie ze jesień bedzie długa to pszenica może jeszcze wystarczająco się rozwinąć a wtedy taki zabieg nie zdziała nic poza wyczyszczeniem portfela (pszenica pobiera w pełni składniki z gleby dopiero od fazy 3-4 liści - pytanie gdzie bedzie ten azot do tego czasu?)

Opublikowano

o rsm 32, tak może tak być, tylko ja co roku po zimie mam zawsze mniejsze zboże od innych rolników (nawet jak tu po zdjęciach widzę) ,i to nie jest efekt późnego siewu, bo jak sieje wcześniej to tez tak jest

Opublikowano

o rsm 32, tak może tak być, tylko ja co roku po zimie mam zawsze mniejsze zboże od innych rolników (nawet jak tu po zdjęciach widzę) ,i to nie jest efekt późnego siewu, bo jak sieje wcześniej to tez tak jest

Badanie gleby robione ?

Opublikowano

jesienią rosliny jeśli chodzi o azot powinny być na lekkim głodzie względem tego składnika aby był możliwy wzrost ale żeby rośliny nie wybujały zbytnio. nie należy zbytnio nawozic azotem a zwrócić większą uwagę na P i K aby rośliny miały dostęp do tych składników i wytworzyly odpowiedni pokrój w celu dobrego przezimowania

Opublikowano

Kolego ja wielkim znawcą ani expertem nie jestem ale żebyś sobie tym nawożeniem jesiennym w kolano nie strzelił.

Kwestia jest taka, dasz teraz RSM on ma 3 formy azotu i jedna działa szybciej inna wolniej. Ale jak będzie jesień ciepła i zima prędko nie zawita to rośliny azot pobiorą i wtedy z pewnością będziesz mieć gorsze zboże od innych na wiosnę. Na Twoim miejscu poczekał bym cierpliwie do momentu kiedy będzie ruszać wegetacja i wtedy lecieć z tematem. 

2ga sprawa to, że Twoja pszenica wizualnie wygląda gorzej na wiosnę od sąsiadów nie oznacza to że będziesz mieć gorszy plon ;) 

Opublikowano (edytowane)

Myślałem że to o rzepak chodzi;)

W pszenicy na wiosnę raczej. Za niskie temp. są. Gdyby zrobiło się ciepło to możesz jeszcze teraz dać.

Edytowane przez matiuss
Opublikowano

Koledzy mam pytanie odnośnie dokrzewiania pszenicy ozimej na wiosne. Zasiałem na jesieni juliusa i arkadie po 200 kg na ha jest ona teraz w fazie 2 liści więc raczej potrzebne będzie dokrzewianie wiosenne. Na pierwszą dawke dam saletrę i bedzie trzeba zastosować CCC. Zalecają stosować go w pełni krzewienia więc przy ilu pedach bocznych go stosować, przy pięciu czy można wczesniej?

Opublikowano (edytowane)

Zobacz blog kolegi Losktos i tam masz opisane co i jak odnośnie dokrzewiania, kiedy potrzebne a kiedy nie. Na razie nie ma co myśleć o dokrzewianiu bo jeszcze wiosny nie ma. 

Ja dokrzewiania nigdy nie robiłem, ale wydaje mi się że trzeba w miarę wcześnie ale żeby była temp. ok 10 stopni. Ale to już niech się praktycy wypowiadają.

Edytowane przez melon10641
Opublikowano

Koledzy mam pytanie odnośnie dokrzewiania pszenicy ozimej na wiosne. Zasiałem na jesieni juliusa i arkadie po 200 kg na ha jest ona teraz w fazie 2 liści więc raczej potrzebne będzie dokrzewianie wiosenne. Na pierwszą dawke dam saletrę i bedzie trzeba zastosować CCC. Zalecają stosować go w pełni krzewienia więc przy ilu pedach bocznych go stosować, przy pięciu czy można wczesniej?

i to jest właśnie dylemat zaleceń stosowania CCC na dokrzewienie. Bo mając 5 rozkrzewień po co jeszcze dokrzewiać? Wejdź do mnie na bloga, tam wszystko opisałem i poparłem przykładem

Opublikowano

i to jest właśnie dylemat zaleceń stosowania CCC na dokrzewienie. Bo mając 5 rozkrzewień po co jeszcze dokrzewiać? Wejdź do mnie na bloga, tam wszystko opisałem i poparłem przykładem

Mam pytanie ile kg pszenicy wysiewasz na 1ha. Ja pierwszy raz wysiałem 200kg. Zawsze wysiewałem gęściej no i ma ona teraz 2 liście i nie zapowiada się że będzie więcej. Celuje w 6 ton a z tego co wiem bardziej produktywne są kłosy z rozkrzewień jesiennych. Gospodarze na ciężkich gliniastych glebach. Odmiana Arkadia i Julius.

Opublikowano

Mam pytanie ile kg pszenicy wysiewasz na 1ha. Ja pierwszy raz wysiałem 200kg. Zawsze wysiewałem gęściej no i ma ona teraz 2 liście i nie zapowiada się że będzie więcej. Celuje w 6 ton a z tego co wiem bardziej produktywne są kłosy z rozkrzewień jesiennych. Gospodarze na ciężkich gliniastych glebach. Odmiana Arkadia i Julius.

wiosenne pędy również mogą być produktywne, napewno nie tak jak jesienne ale jednak.

Co do normy wysiewu sieje ok 180-200 kg/ha, zależnie od terminu, MTN i od tego czy jest to kwalifikat czy własny materiał. 200 kg przekraczam przy późniejszych terminach (koniec października - listopad) ale nie wyzej jak 220-230 kg.

Opublikowano

Witam. Co bardziej polecacie pod pszenice: zwykła saletre 34% N czy moze saletrosan 26% N ale za to ma w skladzie siarke. Zamawiam nawoz i nie moge sie zdecydowac. saletra w cenie 970 a saletrosan 940. Bede stosowal takie nawozenie:
I dawka - 200 kg saletry;
II dawka - 150 kg mocznik;
III dawka - 150 kg saletry. Doradzcie czy saletra czy saletrosan?

Opublikowano

wiosenne pędy również mogą być produktywne, napewno nie tak jak jesienne ale jednak.

Co do normy wysiewu sieje ok 180-200 kg/ha, zależnie od terminu, MTN i od tego czy jest to kwalifikat czy własny materiał.

A nie powinieneś siać tak, aby uzyskać zalecana przez producenta obsadę? Bo mówienie, że sieje 180-200kg/ha tak naprawdę o niczym nie świadczy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v