Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam!

Co będzie lepsze jeśli tak można powiedzieć... Ciągnik z turbiną czy turbosprężarka z westgate? Jaki wpływ te urządzenia mają na moc, dynamikę i spalanie silnika. Które rozwiązanie wybrać? Ktoś orientuje się może?

Dzięks!

Opublikowano

Witam!

Co będzie lepsze jeśli tak można powiedzieć... Ciągnik z turbiną czy turbosprężarka z westgate? Jaki wpływ te urządzenia mają na moc, dynamikę i spalanie silnika. Które rozwiązanie wybrać? Ktoś orientuje się może?

Dzięks!

a co jest lepsze masło czy masło maślane ?

Opublikowano

Lepsza będzie turbina z zaworem regulacyjnym(rozwiązanie 2) nie zmniejsza obrotów turbiny przy redukcji biegów.

Skomplikowanie większe.

Dynamika większa.

Spalanie takie samo lub odrobinę większe w zależności od jazdy.

Użytkowanie: dodatkowy układ który morze zawieść- choć po przejechaniu 280 tyś. na silniku Audi nie odczułem problemów z tym układem.

Opublikowano

nie każda turbosprężarka ma wg, wg mają te które nie mają zmiennej geometri vnt, te z wg na pewno są mniej awaryjne, ale kosztem bezwladnosci , te z kierownicami lepiej wykorzystują energię kinetyczna spalin, ale lubią się zapiekac.

Opublikowano (edytowane)

Każde turbo ma zawór wg.

Nie każda turbosprężarka ma WG.

Lepsza będzie turbina z zaworem regulacyjnym(rozwiązanie 2) nie zmniejsza obrotów turbiny przy redukcji biegów.

Nie prawda. Turbina z WG efektywnie pracuje już przy niższych obrotach i by nie przeładowywała na wysokich założono zawór który otwiera się przy maksymalnym ustawionym, dopuszczalnym ciśnieniu. Po odpuszczeniu gazu nie ma spalin i turbina wyhamowuje, ciśnienie spada i zawór się nie otworzy.  Tobie pomyliło się z blow off.

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano (edytowane)

jest wiele możliwości - co to za silnik i co robisz?

FTP 4.5l 90-100km z turbiną, 110-140 z trubosprężarką z wg.

Ciągnik do wszystkiego. Od lekkich zielonkowych prac po ciężkie polowo - pociągowe.

Edytowane przez pupeq
Opublikowano

seweryn - wg otwiera się i zamyka zgodnie z charakterystyką siłownika. Sterowane z części tłoczącej mają delikatny problem z reakcjami przez co siłowniki są leniwe. Sterowane elektrycznie przez przetworniki działają lepiej i chybo o to tu chodzi bo ani wjednym ani w drugim nie znalazłem vtg. Blow off może być niezależnie z regulacją bo jest to bezpiecznik antykawitacyjny - przeważnie w benzyniakach.

Opublikowano

Ok ok. Tylko jak na razie każdy z was opisuje turbosprężarkę. Kompresor to sprężarka a co poeta miał na myśli pisząc "turbina czy turbosprezarka" to chyba sam nie wie. Chyba że tą turbiną chce napędzać alternator albo coś innego.

Opublikowano

seweryn - wg otwiera się i zamyka zgodnie z charakterystyką siłownika. 

Wiem po co i dla czego jest montowany WG. Chodzi mi tylko o fakt że przy odpuszczaniu gazu on nic specjalnie nie robi, służy do czegoś innego.

Opublikowano

Turbosprężarka składa się z turbiny i sprężarki jak sama nazwa mówi - turbina to silnik wykorzystujący energię z przepływających spalin i napędza sprężarkę która doładowuje silnik spalinowy . Także turbina nie ma możliwości doładować silnika bez sprężarki . Tak jak np mercedesowskie doładowanie - sprężarka baz turbiny 

Opublikowano (edytowane)

WG jest do regulacji maksymalnego cisnienia, przy zadanym cisnieniu się otwiera i kieruje spaliny do wydechu a nie na wirnik, zeby nie przeładować silnika, realizowane jest to najczęściej za pomocą gruszki na ciśnienie lub podciśnienie. blow off to zupełnie co innego, montuje się to w dolocie, w silniku ZS jest to nie potrzebne, co innego w ZI, tam jest przepustnica i to jest potrzebne zeby dolotu nie rozwaliło gdy ta sie zamknie. W zmiennej geometri nie ma WG bo tam za cisnienie doładowania odpowiadają właśnie kierownice, które ustawiaja się pod odpowiednim kątem wzgledem wylatujących spalin, taka turbospręzarka jest wydajniejsza od zwykłej bo przy niskich obrotach kierownice tak się ustawiają ze wykorzystują maksymalnie energie ze spalin, dlatego w nowych konstrukcjach są już przewaznie tylko takie montowane, szczególnie w silnikach osobowych. geometria sterowana jest tak samo jak wg, ciśnieniem, podciśnieniem lub elektrycznym silowniczkiem. Co do turbosprezarki do ciagnika to tam wystarczy zwykła bez zmiennej geomteri, w ciagniku elastycznosc silnika i  krzywa ciśnienia doładowania nie jest tak ważna jak np w osobowym. Po za tym silnik ciagnika jest wolnoobrotowy a auta szybko wiec całkiem inna charakterystyka,

Edytowane przez Uziu92
Opublikowano

Witam!

Szczerze, to pierwszy raz spotykam się żeby typ doładowania decydował o wyborze konkretnego ciągnika, o tym powinno decydować wiele innych parametrów i detali.

Coś mi się zdaje że @pupeq załadował wszystkich pod ch..  a teraz każdy się napina kto mądrzejszy a założyciel tematu nie ma pojęcia o co kaman?

Opublikowano (edytowane)

Szczerze, to pierwszy raz spotykam się żeby typ doładowania decydował o wyborze konkretnego ciągnika, o tym powinno decydować wiele innych parametrów i detali.

Coś mi się zdaje że @pupeq załadował wszystkich pod ch..  a teraz każdy się napina kto mądrzejszy a założyciel tematu nie ma pojęcia o co kaman?

No raczej x D

Albo inaczej, bo wszystko zaczęło się od tego:

- Turbina doładowania w Claas Arion 410-420 90-100km

- Turbosprężarka z Wastegate w Claas Arion 430-460 110-130km

Powiedzcie plebsowi gdzie tu różnica i która opcja lepsza ? Obie są tak samo podatne na doładowanie mocy w przyszłości?

Edytowane przez pupeq
Opublikowano (edytowane)

Powtórzę pytanie po raz któryś co to jest turbina a co turbosprężarka.

Po drugie w obu są silniki Turbodoładowane z interqulerem. Więc to ty powiedz o co ci chodzi?

Nie potrafisz odczytać danych z instrukcji to miej żal do siebie. W tych modelach są praktycznie takie same silniki mniej lub bardziej wyżyłowane i to tyle. Taka sama strategia jaką prowadzi wiele firm od najbardziej popularnego zetora zaczynając.

http://www.claas.pl/blueprint/servlet/blob/326438/fe5aff5c0c3d7c2518bc4f6dadac4a58/222484-dataRaw.pdf

http://www.claas.pl/produkty/ciagniki/arion460-410-2016?subject=KG_pl_PL

A który bardziej odpowiedni dla ciebie to sam powinieneś wiedzieć sugerując się swoimi potrzebami.

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano

to wszystko z chinskiego na angielski tłumaczone, pozniej na niemiecki i na polski i pozniej takie nazewnictwo w instrukcjach katalogach itp. a ludzie sie w tym roznicy doszukują.