Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No , tylko jeżeli to będzie to element wagi (ten z którym się waży) to waga pozostanie bez zmian . Znacie ten kawał jak facet jadąc furmanką wziął worek zboża na kolana żeby ulżyć koniowi ? :P Tak sobie myślę że jakiś tam efekt w sumie da takie dociążanie , ale większość mocy podnośnika pójdzie na sam zaczep . Czasami i kilka kg może pomóc .

Waga zostaje bez zmiany ale środek ciężkości przenosi się na tylne koła

Opublikowano

Waga zostaje bez zmiany ale środek ciężkości przenosi się na tylne koła

Waga nie pozostaje  bez  zmiany , wjedż z  podczepiona przyczepą na  wagę  , ale  samym  ciągnikiem i wtedy podnieś  podnośnik .

Możesz  tez  spróbować wsadzić palca , między listwę  a  zaczep , przy podnoszeniu :P  :D

Opublikowano

Waga nie pozostaje  bez  zmiany , wjedż z  podczepiona przyczepą na  wagę  , ale  samym  ciągnikiem i wtedy podnieś  podnośnik .

Możesz  tez  spróbować wsadzić palca , między listwę  a  zaczep , przy podnoszeniu :P  :D

heheszki

Opublikowano

Waga zestawu na pewno się nie zmienia a jedynie nacisk na osie. Dociążając się podnośnikiem część ciężaru z przyczepy przenosisz na tylne koła ciągnika. Tak samo zmienia się nacisk na przednie traktora. 

Opublikowano

Kapuję , ale jednak uważam że dociążenie nie będzie zbyt duże .   No ale wagi zestawu to nie da rady zmienić podnośnikiem B).

Opublikowano

tył może i dociążysz tylko czym tu skręcać? Ja bym radził zamknąć ten temat bo dzieciaki mają ferie i jeszcze któryś będzie chciał sprawdzić to co tu napisali co poniektórzy

Opublikowano (edytowane)

@zetorki12 zobacz o co chodzi w dociążaniu belką. Film jednego z użytkowników tego forum, niektórzy pewnie wiedzą o kogo chodzi ;). Tak to tylko c330 można zrobić, bo z cięższym traktorem to wygina się belka lub zaczep.

Edytowane przez Piotr6991z
Opublikowano

Kapuję , ale jednak uważam że dociążenie nie będzie zbyt duże . No ale wagi zestawu to nie da rady zmienić podnośnikiem B).

Nie ma jak tego zmierzyć "w domowych warunkach" bo sam jestem ciekaw ile się przenosi ale obciążenie będzie na tyle duże aby zgiac lub nawet złamać kawał szmela o grubości ok 20 mm. Co prawda jest on osłabiony otworami ale w dalszym ciągu to nie jest jakiś lichy plaskownik. Widziałem już kilka takich belek. Pogietych i pospawanych bo siła była zbyt duża.

W dodatku bez przedniego napędu (i to jeszcze w c360) podpieranie belka dyszla ma sens.

Opublikowano

moim zdaniem wszystko zależy od mocy i ciężaru traktora, któryś kolega pisał wyżej że można z góry dociskać się belką, ja w to nie wierzę, powiem tak jak się nie może do góry wyjechać to belka pomaga, ważne są hamulce, słyszałem że jak się ma przedni napęd mażna go włączyć podobno to pomaga, ale ważne jest im większa góra tym mniejszy bieg, no i trzeba pilnować obrotów żeby licznika nie zamykało ☺

Opublikowano (edytowane)

Wszystko fajnie i pieknie ale waga zestawusię nie zmieni chyba, ale na pewno pomoże macie zresztą filmu u góry c 330 i c 360 to jest wykonalne ale i 60 potrafi belkę uginać w dosłownie C. tak więc uciąg zwiększa się piorunsko coś o tym wiem bo praktykuje xDDD jak postawisz ja na 2 kołach to wtedy ma potencjał dopiero nie wiem jak w przypadku zjeżdżania ale też na pewno coś pomoże dociśnięcie tylnej osi kolega jeszcze pisze o łańcuchach dobra sprawa wystarczyło by to chyba już plus jeszcze jak jest na tyle to jechać poboczem jak nie ma miejsca to lepiej sobie darować bo do rowu też moment cie ściągnie 

Edytowane przez BomV
Opublikowano

Ta belka fabryczna to tak naprawdę plastelina mówiąc szczerze a dzieciaki się zachwycają że 60-tka gnie....  Belka narzędziowa przewidziana do 300 kg  weźcie belkę od maszyny lub pod pługa.Zetroki12 Ty to chyba ograniczony bo ten patent jest stary jak świat,taka  sama jest zasada przy podnoszeniu dużych maszyn nacisk na tylną oś się zwiększa za to przód w górze

Lubkold można próbować skręcać za pomocą hamulców nożnych rozłączając je

Opublikowano (edytowane)

No najwyraźniej jestem B) . Patent znałem , ale nie korzystałem w ten sposób , bo prócz wygiętej belki wiele to nie pomagało . No ale filmik trafił do mnie . Dzięki Piotr .

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ta belka fabryczna to tak naprawdę plastelina mówiąc szczerze a dzieciaki się zachwycają że 60-tka gnie....  Belka narzędziowa przewidziana do 300 kg  weźcie belkę od maszyny lub pod pługa.Zetroki12 Ty to chyba ograniczony bo ten patent jest stary jak świat,taka  sama jest zasada przy podnoszeniu dużych maszyn nacisk na tylną oś się zwiększa za to przód w górze

no można... PRÓBOWAĆ w tej jakże komfortowej sytuacji pomyśleć nad takim rozwiązaniem zanim podejmie się decyzje że... jednak trza się ewakuować :D napisać można wszystko, przygotować 10 scenariuszy a potem ni tak niech się dzieje wola nieba

Opublikowano

Ty  chyba  też ograniczony  :P

Skrecac  za pomoca  rozłączonych  hamulców  - to można  i  super  to  wychodzi  , zwłaszcza  na  lodzie  ...

Ale  samym  traktorem  , nie piszcie juz  tych durnych patentów  , bo sie  ktoś przez  to  zabije

Opublikowano (edytowane)

Podsumowując.

1. Na zjazdach niski bieg i pilnować obrotów, na podjazdach dobrać taki bieg aby w połowie górki nie mieszać przełożeniami.

2. Sprawne hamulce przyczepy (jeśli jest bez to czekać do wiosny, i nawet nie próbować nigdzie wyjeżdżać)

3. Broń Boże rozpinać hamulce bo wtedy ''zdrowaś mario'' i szukać płytkiego rowu

4. Włączony napęd jeśli mamy sprzęt 4x4

5. Założone łańcuchy jeśli jest taka możliwość

6. Jeśli na pchnie to "przyspieszyć'' żeby odzyskać kontrolę, jeśli się nie uda to ciągnik do rowu a my wcześniej ewakuacja z pojazdu

7. PRZEDE WSZYSTKIM MYŚLEĆ I PRZEWIDYWAĆ JEŚLI NIE CZUJEMY SIĘ NA SILACH TO POPROSTU ZOSTAĆ W DOMU.

Edytowane przez rabit500
Opublikowano

Nooo , czymś - najlepiej wyskoczyć i podstawić nogę :P:D . Następny kieroffca ;) .

Opublikowano

Ja ograniczony? Chyba ktoś by był idiotą żeby skręcać hamulcami,można na miękkim terenie i trzeba jeszcze korygować przód ciągnika co nie jest takie łatwe.A jeśli jak ktoś nie ma sprzętu że nie poradzi sobie na lodzie i to bez przedniego napędu to niech nie wyjeżdża  skoro ma taki trudne warunki.Zachowa zdrowie oraz swój dobytek.Zjazdu z ładunkiem już to było wszystko powiedziane niski biegi i jak najniższe obroty silnika a żeby hamulce staneły od razu w 60-tce to muszą być dobre hamulce a można lekko nacisnąć