Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, jarek33 napisał:

Pszenżyto 750brutto,pszenica paszowa 800br,pszenica jakościowa 85p brutto.Ziempol sokoły,powiat Wysokie mazowiecki.

Młyn Rafałek konsumpcja 840 netto

Opublikowano
1 godzinę temu, wiesiek63zmc napisał:

Gryń tam prowadzi skup czy tylko prowadzi gosp.

Gryn ma gospodarstwo w Rogowie a do skierbieszowa to jeszcze kawałek. W skierbieszowie to zapewne PZZ Lewandowski Sp. J.

Opublikowano
24 minuty temu, kissmy... napisał:

netto DAP PORT/OLEJARNIA
Psze 14 860-870
Psze 12,5 850-860
Psze pasz 840-850
Rzep 1610-1620
Jecz 810-830
Groch 860-890
Lubin 1050-1070

Fajna cena łubinu. Wychodzi tylko siać łubin wkład mały dopłata dodatkowa do straczkowych w tym roku 700 zł. Stanowisko zostaje super. Nakosic ze 1.5-2 tony i lepiej jak na pszenicy ktora trzeba sypać pryskać.

Opublikowano
9 minut temu, WOJTUNIO napisał:

Fajna cena łubinu. Wychodzi tylko siać łubin wkład mały dopłata dodatkowa do straczkowych w tym roku 700 zł. Stanowisko zostaje super. Nakosic ze 1.5-2 tony i lepiej jak na pszenicy ktora trzeba sypać pryskać.

To siej powodzenia

Opublikowano
17 godzin temu, koniu napisał:

woźniak coś ostanio kuleje. Bo firma w której pracuje, sprzedała przeszło 2 miesiące temu rzepak, termin płatności 30 dni, a minęło 70 dni i przelał tylko 80tys, a zostało wisi jeszcze 420 tys. Znajomym też za kukurydze wisi bo termin 30 dni, a już zaraz stuknie 50 dni od dnia sprzedaży.

Jeszcze trochę a się przekonacie że problemem nie będzie sprzedaż zboża co otrzymanie za nie zapłaty......

16 godzin temu, ws71 napisał:

Sąsiednia spółka rolna podpisała kontrakt na pszenicę kons 894 zł/t netto

A co jesteś tam księgowym?

Opublikowano
9 godzin temu, WOJTUNIO napisał:

Dwa lata temu miałem łubin. Plon 2 t. Nasiona od kolegi. Cena 800 zl. Pieniędzy z tego nie było. 

Opublikowano
9 godzin temu, WOJTUNIO napisał:

Z tym łubinem to niezły pomysł,Zysk netto fajny

Opublikowano

Cena łubinu dotyczy wyłącznie słodkiego czy bez różnicy?

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Jeszcze trochę a się przekonacie że problemem nie będzie sprzedaż zboża co otrzymanie za nie zapłaty......

A co jesteś tam księgowym?

Bliska osoba jest księgową,na północy Polski może wystąpić brak zboża paszowego,

Opublikowano
7 minut temu, ws71 napisał:

Bliska osoba jest księgową,na północy Polski może wystąpić brak zboża paszowego,

problem jest taki że nie ma wiarygodnych danych ile nakoszone ile wjechało ile wyjechało i wszystko to jest wróżenie z fusów.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, wiesiek63zmc napisał:

A prawdą  jest że zajmuje się chandlem zbożem .

Taaa , i to przez ch handluje .

Opublikowano

Wczoraj pytałem o cenę pszenicy w moim lokalnym skupie (miejscowość Czernięcin, woj. Lubelskie) to mi powiedzieli, że 820 brutto. To cena za paszową.

Opublikowano

Cieszmy się z wysokich cen bo za rok tak kolorowo może nie być

Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

Przeżyj ten rok (no wiesz samochody i te sprawy ) a co za rok będziemy się martwić za rok .

Przecież ty się nie cieszysz z wysokich cen .

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, staszek131415 napisał:

Ty sie cieszysz z wysokich cen nawozow ,nasion ,SOR,paliw,podatków maszyn,czesci I tak dalej napewno to nie zrekompensuje cena żywca,mleka ,drobiu lub innych prodyktow rolnych Możesz czytać wspak

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano
1 godzinę temu, wiesiek63zmc napisał:

Przeżyj ten rok (no wiesz samochody i te sprawy ) a co za rok będziemy się martwić za rok .

Przecież ty się nie cieszysz z wysokich cen .

Ja się cieszę z opłacalnych cen a o te w przyszłośći będzie bardzo ciężko ....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v