Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Do marca się utrzyma potem zapewne spadnie bo ludzie zaczną się pozbywać towaru

W marcu to przypuszczam że będzie problem kupić cokolwiek .

Kowalczyk cenę obniżył ale dzwoni za towarem

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Do marca się utrzyma potem zapewne spadnie bo ludzie zaczną się pozbywać towaru

pytał się Ciebie o coś kiedyś ktoś....? nie wezwany nie rozpisuj się :). 

mam takie pytanko robił ktoś kurs na gazowanie zbóż? ile to u was kosztuje ?

Opublikowano

Środek bez faktury z pod lady rozloz tabletki po cichu jak sąsiady już pijane będą i po dwóch tygodniach śmiało sprzedawaj, nikt ci się nie zapyta na żadnym skupie kto ci gazowa. Osoba prywatna nie ma szansy ukończyć taki kurs, musisz mieć zarejestrowana działalność żeby było wszystko na legalu lub usługę wziąść z firmy zewnetrznej

Opublikowano

Podobno mają robić testy i gazowane będzie cena obniżona jako towar gorszej jakości podobnie na mykotoksyny

Niby w portach już robią

Opublikowano

trzeba uważać żeby samemu się nie zatruć gazem bo zaczyna się ulatniać z tabletek po kontakcie z wilgocią z powietrza , najlepiej wsypywać niewielkie ilości do starych pończoch zawiązać i w zboże ,potem "karbid" zostaje wewnątrz a nie miesza się ten pyłek z ziarnem przez co ziarno zostaje później bez zapachu.

• Like 2
Opublikowano

Wy malo piszecie o cenach a duzo o pierdolach.

Cena na dzis pomorskie 830netto pszenica 12,5

a na styczen dostaje propozycje 850 netto 12,5

co najlepsze te ceny nie sa w porcie a w kraju

port teraz stoi a jak co kupywal to wysylal to w kraj i taka juz od litopada do portu sciagaja tylko kontrakty wczesniej podpisane a przynajmniej sciagali w listopadzie

a co do staszka ON MA RACJE PSZENICA NIBY DROZEJE A CALY CZAS STOI W MIEJSCU jak ktos tego nie widzi to jest slepy

w zniwa moglem sprzedawac po 880netto do portu 12,5 potem troche ustabilizowalo sie na 870 za chwile 850 przez dluzszy czas a teraz od 800-830 MAX

wiedz nie gadajcie ze idzie do gory bo najpier niech cena odrobi straty

Opublikowano
1 godzinę temu, Heniekii napisał:

port teraz stoi a jak co kupywal to wysylal to w kraj i taka juz od litopada do portu sciagaja tylko kontrakty wczesniej podpisane a przynajmniej sciagali w listopadzie

a co do staszka ON MA RACJE PSZENICA NIBY DROZEJE A CALY CZAS STOI W MIEJSCU jak ktos tego nie widzi to jest slepy

w zniwa moglem sprzedawac po 880netto do portu 12,5 potem troche ustabilizowalo sie na 870 za chwile 850 przez dluzszy czas a teraz od 800-830 MAX

W porcie cena była, bo handlarze sraczkę mieli, że nie dadzą rady wywiązać się z umów. Kto nie miał zobowiązań, ten próbował się tanio okupić, tak jest zresztą co roku. Pszenicę konsumpcyjną sprzedawałem w czerwcu po 730 zł netto. a teraz paszowa jest po 830. Pszenżyto było po 620 zł, teraz jest po 770 zł.

Opublikowano
6 godzin temu, Heniekii napisał:

moze w portach była taka cena ale na pol wsch przynajmniej 100 zł od żniw w góre

Opublikowano
1 godzinę temu, pieter1991 napisał:

w powiecie krasnostawskim nawet więcej, bo w żniwa było 630 brutto a teraz jest 830 :P za 200 zł/t można przetrzymać parę miesięcy

cena o 200 większa tylko i wyłącznie ze względu suszy i zakłady nie mają co brać za bardzo. A że u Was i na południu takiej suszy nie było to dla Was różnica w przetrzymaniu duża. U nas głównie nie było było co przechowywać bo zbóż w okolicy było o połowę mniej 

• Like 1
Opublikowano

nie robie sobie jaj i pisze zupełnie serio.

MYśle, ze jeszcze do wiosny pszenica bedzie za tysiaka.

Netto to moze juz troche przesada, ale brutto z bardzo duzym prawdopodobieństwem.

Opublikowano

to obnizanie to jest zagrywka psychologiczna

A nuż ludzie sie wystraszą, ze cena spada i w obawie, zeby bardziej nie spadła zaczną wywozić?

TAk jest zawsze w młynie w mojej okolicy- jak obniza cene, to z dnia na dzien kolejki sie robią.

A jak podwyższa, to wielkiej zmiany nie widac, bo kto ma zboze i nie potrzebuje kasy ten trzyma nadal, bo liczy, ze jeszcze bardziej podskoczy.

Opublikowano

No dokładnie.

Dodatkowo niewielkie obniżki mają ustabilizować cenę na pewnym ustalonym za kulisami poziomie.

Przez dwa miesiące dochodzimy np do ceny 850 zł. I siup nagle 20zł w dół. Przez kolejny miesiąc dojdziemy np do 855 i znowu 20 w dół. I tak doczekamy nowych zbiorów.

W skupie owoców to znakomicie funkcjonuje od dawna

Opublikowano

myślę że firmy trochę chcą sprawdzić coś czego tak naprawdę nikt nie wie ile rolnicy maja zboza bo te dane GUS o mniejszych plonach sprawdzają się ale  na  części mojego gospodarstwa na I -II klasie ziemi było o ok 20 % mniej a na słabszych ziemiach to wszyscy wiedza jak naprawde sypało. Mieszkam na południu i patrze tylko po okolicznych sąsiadach których znam i  moge powiedzieć że  większość niema już nic pszenicy. Na podkarpaciu to  musze powiedzieć że kukurydza  sypała b. dobrze i większość duzych gospodarstw była zmuszona sprzedać pszenice żeby mieć gdzie sypać kukurydze (nawet w niższej cenie) przez co troche zasypali skupy, teraz duzo będzie zalezało od przebiegu pogody mający wpływ na transport i oczywiście przezimowanie.

dodam tylko że w zniwa skupowali  pszenice po ok 680 a teraz jest 830 i niewidze zadnych obniżek i  jedno główne pytanie lie masz ton :-) 

Opublikowano
13 godzin temu, BENNY82 napisał:

pytał się Ciebie o coś kiedyś ktoś....? nie wezwany nie rozpisuj się :). 

mam takie pytanko robił ktoś kurs na gazowanie zbóż? ile to u was kosztuje ?

Ok tysiaka taki kurs. I kto chce ten robi.

Opublikowano
23 godziny temu, alvaroalvaro78 napisał:

Obiło mi się o uszy że  nie da rady zrobić takiego kursu nie mając działalności o takim profilu

tak ? czyli co ? orżnąć chcą ?

23 godziny temu, 20CBR12 napisał:

Środek bez faktury z pod lady rozloz tabletki po cichu jak sąsiady już pijane będą i po dwóch tygodniach śmiało sprzedawaj, nikt ci się nie zapyta na żadnym skupie kto ci gazowa. Osoba prywatna nie ma szansy ukończyć taki kurs, musisz mieć zarejestrowana działalność żeby było wszystko na legalu lub usługę wziąść z firmy zewnetrznej

tak jak wyżej - wponiedziałek będę mądrzejszy....

10 godzin temu, Adam86 napisał:

Ok tysiaka taki kurs. I kto chce ten robi.

350 pln...

wczoraj poszła partia pszenżyta po 700netto i każdy pracownik skupu pyta "zaspałem ze sprzedażą? itp a właściciel "przywieziesz jeszcze"?  zasypany po drzwi .  wywozić nie wywozi no bo po co cena ciągle w góre....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v